Nabucco a fost "fumat" pe Bursă

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 16 iulie 2009

Nabucco a fost "fumat" pe Bursă

Acţiunile "Trangaz" Mediaş au crescut cu aproape 4% în ultimele trei şedinţe

Semnarea acordurilor guvernamentale pentru construcţia gazoductului Nabucco, la începutul săptămânii, a trecut aproape neobservată la Bursa de Valori Bucureşti, acţiunile "Transgaz" (simbol bursier TGN), una dintre cele şase companii implicate în proiect, apreciindu-se cu 3,81%, la 149,5 lei/acţiune, în ultimele trei zile.

Potrivit acordurilor încheiate luni, România va beneficia de o capacitate de 2,58 miliarde de metri cubi de gaze anual, capacitate pe care dacă nu o va folosi în întregime o poate vinde. Investiţia totală în proiectul Nabucco este estimată la 8 miliarde de euro, din care valoarea investiţiilor estimate în România se ridică la 1,4 miliarde de euro. "Transgaz" va furniza aproximativ 30% din această sumă din surse proprii, restul de bani urmând să fie obţinuţi din credite bancare.

"Foarte probabil, o îmbunătăţire a mediului în care operează compania nu se va reflecta, proporţional, în performanţele financiare ale societăţii, iar gradul în care societatea va beneficia de condiţii favorabile de afaceri în viitor depinde covârşitor de decizia autorităţilor privind stabilirea tarifelor", a declarat, pentru ziarul Bursa, Florin Ilie, directorul departamentului pieţei de capital din ING Bank.

Domnia sa consideră că proiectul Nabucco este afectat, în continuare, de incertitudini majore precum poziţiile ambivalente ale Germaniei, Bulgariei sau Rusiei. "Inexistenţa unor contracte ferme de livrare sau de furnizare, precum şi situaţia geopolitică din Asia Centrală sunt aspecte care trebuie luate în calcul atunci când vorbim despre realizarea gazoductului. Chiar în condiţiile depăşirii, în termen scurt, a acestor probleme, execuţia proiectului va dura, probabil, până în 2015-2020", ne-a mai spus domnul Ilie.

Potrivit estimărilor oficiale, gazoductul va deveni operaţional din 2014, la trei ani de la demararea construcţiei. Nabucco va tranzita Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, mai multe instituţii financiare, precum Banca Europeană pentru Investiţii, Banca Mondială şi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, anunţându-şi sprijinul financiar pentru realizarea proiectului.

"Foarte probabil, efectul unor ştiri privind progresele pe linia proiectului Nabucco se va vedea mai întâi şi mai pregnant în relaţie cu acţiunile unor companii de linie din domeniul execuţiei de sisteme de transport gaze, nu al operatorului sistemului, cum este Transgaz", a explicat directorul departamentului pieţei de capital de la ING Bank.

Nicu Grigoraş, broker la "Intercapital Invest" consideră că realizarea proiectului Nabucco va avea efecte pozitive pe termen lung asupra rezultatelor financiare ale "Transgaz", însă, pe termen scurt, evoluţia acţiunilor TGN depinde, în primul rând, de contextul de piaţă.

"Trangaz" Mediaş are o valoare de piaţă de 1,73 miliarde de lei, potrivit preţului de 149,5 lei/acţiune, înregistrat în şedinţa bursieră de ieri. Statul controlează 73,51% din companie, iar Fondul Proprietatea are o participaţie de 14,98%, restul de 11,49% fiind tranzacţionat liber pe Bursă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb