Nabucco nu va rezolva problemele securităţii energetice ale UE

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 21 februarie 2008

Construirea gazoductului "Nabucco" ca rută alternativă la conductele de transport ale Rusiei nu va rezolva problemele de securitate energetică ale Uniunii Europene (UE). Acestea vor apărea mai ales din cauza lipsei de investiţii în sectorul de producţie rus, a declarat ieri lordul Peter Trus­cott, fost subsecretar de stat al Energiei în Marea Britanie

Domnia sa a explicat, în cadrul conferinţei "Securitate regională, securitate energetică şi NATO", care a avut loc la Constanţa: "Din punctul de vedere al UE, Nabucco ar fi o opţiune atractivă pentru a avea acces la surse alternative, fără a trece prin Rusia. Dar cred că ,într-o oarecare măsură, există un sentiment fals de securitate. Europenii cred că dacă au Nabucco, problemele de securitate energetică vor fi rezolvate. Nu cred că va fi aşa. Dacă gazul din Asia Centrală vine prin alte conducte înseam­nă că va fi mai puţin gaz care va trece prin Rusia. În prezent, Rusia se bazează pe gazul subvenţionat din Asia Centrală"

Potrivit NewsIn, fostul subsecretar de stat a arătat că deja există dubii dacă Rusia este în stare să-şi asigure consumul intern de energie. Domnia sa susţine: "De fapt, una din marile probleme privind securitatea energetică a Europei este tocmai criza de producţie din Rusia, datorată, în principal, lipsei de investiţii. Aşa că nu contează câte conducte construieşti şi din ce direcţie vin, vom avea de confruntat probleme privind siguranţa furnizării de energie, iar asta se întâmplă deja în Rusia".

Lordul Truscott a fost subsecretar de stat pentru energie în perioada când "Gazprom" a încercat să cumpere companii energetice din Marea Britanie. Întrebat dacă este de părere că monopolul rusesc trebuie tratat ca o companie comercială oarecare, Truscott a răspuns că dacă "Gazprom" sau orice altă companie energetică rusească operează în Europa, trebuie să se conformeze regulilor europene. Adică trebuie să se supună organismelor care reglează piaţa şi supraveghează concurenţa. El a arătat că "Gazprom" are investiţii în 16 dintre cele 27 de state membre UE, iar Dimitri Medvedev, considerat succesorul preşe­dintelui Vladimir Putin, a încurajat recent companiile ruse să investească şi mai mult în străinătate.

Politicianul britanic a subliniat necesitatea unei voci comune în politica energetică europeană. "UE este în curs de formare a unei voci comune în politica energetică, dar în prezent, statele membre privesc sectorul energetic în termeni bilaterali, pentru că doresc să-şi asigure interesul naţional prin semnarea unor contracte pe termen lung cu furnizorii de energie. Cred, însă, că Europa începe să se trezească la realitate şi să dezvolte o strategie energetică, deşi mai este un drum lung de parcurs", a spus Truscott.

Şi Rusia este dependentă de piaţa europeană, deoarece UE asigură 63% din veniturile obţinute din export ale Rusiei şi 50% din veniturile la buget, care constituie baza economiei ruseşti. Domnia sa a mai menţionat că realitatea parteneriatului energetic UE-Rusia constă într-o dependenţă reciprocă. Rusia are nevoie de siguranţa cererii din partea UE la fel cum UE are nevoie de siguranţa furnizării de energie din Rusia

Ungaria a prezentat un proiect de contract interguvernamental pentru Nabucco

Ungaria a prezentat partenerilor săi un proiect de contract interguvernamental vizând crearea unui cadru pentru gazoductul european Nabucco, a anunţat ieri Ministerul Economiei de la Budapesta, citat de AFP. "Am prezentat proiectul de contract inter-guvernamental ambasadorilor celor patru ţări pe care le va traversa gazoductul Nabucco", a anunţat un purtător de cuvânt al executivului, Abel Garamhegyi. Ambasadorii României, Bulgariei, Austriei şi Turciei au primit documentul care asigură firmelor implicate un cadru definitiv pentru cooperare în acest proiect, a adăugat domnia sa. Potrivit NewsIn, Garamhegyi speră că acest proiect de contract va duce la o versiune definitivă care va putea fi semnată în următoarele 15 zile.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb