Turcii au anunţat, neoficial, în urmă cu circa o săptămână, că se retrag din proiectul Nabucco, potrivit unor surse apropiate ziarului BURSA, care au participat la declaraţiile oficialilor din Turcia. Sursele noastre susţin că anunţul vine în urma încheierii unui tratat între partea turcă şi Azerbaidjan, care vizează construirea unei conducte de gaz, în paralel cu proiectul Nabucco. În acest proiect, azerii se angajează să fie furnizori de gaze. Oficialii turci nu vor mai accepta ca gazoductul Nabucco să străbată Turcia, ne-au mai spus sursele citate.
Proiectul Nabucco, ce presupune construcţia unei conducte care ar aduce Europei gaz din Marea Caspică se află, astfel, sub semnul întrebării, purtătorul de cuvânt al ministerului Energiei din Turcia declarând, zilele trecute, că nu mai susţine în întregime această investiţie, potrivit unei agenţii de ştiri armene.
Oficialul turc a subliniat că ţara sa îşi îndreaptă atenţia cu prioritate către proiectul TANAP, care presupune realizarea unei conductei Trans Anatolia, ce urmează să fie construită în parteneriat cu Azerbaidjanul. Totodată, reprezentantul minis-terului turc de resort a specificat că rămâne în consorţiul celor şase ţări care fac parte din proiectul Nabucco, fără ca acesta să mai fie, însă, pe lista de priorităţi a Turciei: "TANAP va fi mult mai ieftin şi mai uşor de realizat decât Nabucco".
Acesta a spus că TANAP va folosi liniile de transport deja existente ale gazului, pentru a transporta până la 16 miliarde metri cubi de gaz de la platforma Shah Deniz din Azerbaidjan, până la graniţele Turciei cu Grecia şi Bulgaria, în timp ce în cazul proiectului Nabucco este necesară realizarea a 4.000 de kilometri de conductă, în vederea transportării a până la 31 miliarde metri cubi de gaz pe an, prin Turcia şi Balcani, până în Austria: "TANAP va transporta gazul disponibil din Azerbaidjan, în timp ce Nabucco va trebui să găsească alte resurse de gaz pentru a fi o soluţie viabilă din punct de vedere comercial".
Implementarea proiectului Nabucco ar aduce ţării noastre investiţii de 1,5 miliarde euro, în infrastructură şi logistică, după cum a declarat, la finalul anului trecut, Reinhard Mitschek, directorul general al Nabucco Gas Pipeline International, într-o întâlnire cu presa.
Potrivit proiectului, ar urma ca în anul 2013 să fie demarate lucrările propriu-zise de construcţie, care sunt estimate să fie finalizate în 2017. Ulterior, până în 2019, ar trebui să fie derulată faza de implementare a proiectului.
Conducta de gaz este prevăzută să străbată Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, sur-sele de gaz fiind, într-o primă fază, Azerbaidjan şi Irak. În cazul în care va fi construit, în România, gazoductul va avea 469 de kilometri şi va trece prin cinci judeţe - Dolj, Mehedinţi, Caraş Şeverin, Timiş şi Arad.
Costurile calculate iniţial se ridică la 7,9 miliarde euro, însă acestea se află în curs de revizuire.
Acţionarii Nabucco Gas Pipeline International sunt OMV, MOL, Transgaz, Bulgarian Energy Holding, Botas şi RWE.