Narendra Modi: "S-a ajuns la un consens în privinţa Declaraţiei finale a summitului G20"

S.B.
Internaţional / 9 septembrie 2023

Narendra Modi: "S-a ajuns la un consens în privinţa Declaraţiei finale a summitului G20"

Premierul indian Narendra Modi, gazda summitului G20, a anunţat sâmbătă că s-a ajuns la un consens asupra Declaraţiei finale a summitului, care enumeră diferitele probleme abordate de participanţi, semnalând că negociatorii au rezolvat divergenţele profunde care existau în legătură cu formularea referitoare la războiul din Ucraina, informează news.ro.

Anunţul premierului a luat prin surprindere, întrucât nu era de aşteptat un astfel de consens sau cel puţin nu aşa de repede, notează BBC.

Premierul Narendra Modi a anunţat că s-a ajuns la consens, dar nu a oferit detalii despre formularea de compromis din Declaraţie.

"Datorită muncii asidue a tuturor echipelor, am obţinut un consens asupra Declaraţiei Summitului liderilor G20. Anunţ adoptarea acestei declaraţii", a declarat Modi în faţa liderilor G20 reuniţi la New Delhi.

Anterior, Modi inaugurase reuniunea de două zile făcând apel la membrii grupului celor mai puternice 20 de economii din lume să pună capăt unui "deficit de încredere la nivel mondial" şi anunţase că blocul acordă statutul de membru permanent Uniunii Africane, într-un efort de a face G20 mai reprezentativ.

G20 - din care fac parte SUA, Rusia şi China - este profund divizat în ceea ce priveşte războiul din Ucraina, statele occidentale făcând presiuni pentru o condamnare fermă a Rusiei în Declaraţia finală a liderilor, în timp ce alte ţări cereau să se concentreze pe probleme economice mai largi.

Formularea de compromis ar putea fi similară limbajului din Declaraţia emisă în Indonezia la summitul din 2022, care a menţionat că, deşi majoritatea naţiunilor au condamnat Rusia pentru invazie, au existat şi opinii divergente, notează Reuters.

Un proiect anterior al Declaraţiei finale, văzut de Reuters, lăsase în alb paragraful referitor la "situaţia geopolitică", în timp ce se ajunsese la un acord cu privire la alte 75 de paragrafe care acoperă probleme diverse, de la datoria globală şi criptomonede până la schimbările climatice. Ţările occidentale care insistau pentru o condamnare fermă a Rusiei căzuseră de acord asupra formulării, dar Rusia a blocat un compromis care era "acceptabil, de altfel, pentru toţi ceilalţi", a declarat un diplomat european pentru Reuters.

Punctul de blocaj, la fel ca la summitul G20 de anul trecut de la Bali, a fost modul în care războiul din Ucraina a fost descris în declaraţie. Declaraţia de la Bali a fost publicată după ce s-a luat act de obiecţiile Rusiei şi Chinei.

Cu toate acestea, India, ca gazdă a reuniunii, a încercat până în ultimul moment să elaboreze o declaraţie cu care să fie de acord toţi membrii. Amitabh Kant, negociatorul-şef al Indiei, a declarat că declaraţia a obţinut consensul în ceea ce priveşte dezvoltarea şi aspectele geopolitice. Acest lucru ar putea însemna că Rusia şi Occidentul au fost în cele din urmă de acord cu limbajul folosit în declaraţie pentru a descrie războiul.

Negociatorul Indiei a calificat ştirea drept "istorică şi deschizătoare de drumuri". Dar ce compromisuri au fost făcute şi cine la ce a renunţat rămâne de văzut. Deocamdată, este o ocazie triumfală pentru preşedinţia indiană a G20, pentru că aproape toţi jurnaliştii prezenţi la centrul media al G20 nu credeau că o declaraţie comună este posibilă, cel puţin nu până duminică, notează BBC. "Anunţul brusc ne-a luat pe toţi prin surprindere", a declarat corespondentul BBC. El spune că foşti diplomaţi şi experţi cu care a vorbit spun că mâna Indiei a fost forţată după ce mai multe agenţii de ştiri occidentale au început să relateze că s-a ajuns la un consens. Un fost diplomat indian a declarat că "scurgerile" au venit cel mai probabil din partea ţărilor occidentale.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. razboiul trebuie oprit. pt ca nu exista siguranta pentru nici o tara din lume atata timp cat e razboi undeva. iata avem inflatie, avem amenintari cu arme nucleare avem tot felul de incertitudini pur si simplu mondiale din cauza razboiului ruso-ucrainian. iata rusii dau foc la grau ataca porturi , ne lovesc si pe noi , oameni din africa mor de foamen si rusii bombardeaza grau si porumb. si inainte de a spune ca acel grau ajunge in eu, ok, dar poate altul din brazilia, us, rusia nu mai ajunge in eu ci in africa.

    razboiul trebuie oprit, pt un nebun sufera 8 miliarde de oaemni pt ca aici s-a ajuns. am inclus aici si pe rusii de rand. nu oligarhi , nu putler , nu sefi de biserica. oamenii de rand din rusia platesc scump nebunia unuia. 

    1. E simplu, tre sa se retragă americanii de peste tot - întâi din Ucraina, apoi din România, apoi de peste tot de pe planeta.

      Pandemia ne-a dovedit că totul e o mare lucrătură. 

      Statele care au aderat la NATO, au cerut prezența bazelor americane pe teritoriul lor, inclusiv Turcia.

      Mergi în Rusia sau Coreea de Nord și vei fi fericit cu ai tăi! 

      BA lasa sa ramana americanii in Romania . luati-va voi cu semeon si sosos si plecati la rusi. mai bine asa

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb