Năstase încearcă o lovitură de palat la PSD

Nicolae Mardari
Ziarul BURSA #Politică / 24 martie 2006

Fără discuţie că va avea loc un congres extraordinar în PSD. Singura problemă este data: repede, cum vrea Năstase, sau mai tîrziu, cum îşi doreşte Mircea Geoană.

Necesitatea congresului este evidentă: partidul se află în degringoladă, iar scăderea în sondaje a atins cote de avarie - probabil cel mai mic procent de la revoluţie încoace pentru stînga românească. Certurile din partid, asociate şi scandalurilor de corupţie sînt principala cauză. Însă tocmai aceste tensiuni între social-democraţi îl fac pe Mircea Geoană să amîne data congresului, pentru a-şi consolida poziţia.

Pe de altă parte, Adrian Năstase şi facţiunea care îl sprijină au tot interesul ca lucrurile să se precipite. Sub tensiunea pierderii preşedinţiei Camerei Deputaţilor, demisiile în masă şi ameninţările cu alte serii de demisii ar putea influenţa organizaţiile judeţene să-l considere pe actualul preşedinte PSD ca responsabil de dezastru. Declaraţiile de ieri ale Rovanei Plumb, vicepreşedinte al partidului şi apropiată a fostului premier, sînt revelatoare. Ea a afirmat că numai în cadrul unui congres extraordinar se poate vedea "dacă liderii actuali ai partidului sînt capabili să conducă". Rovana Plumb a şi sugerat o soluţie, declarînd că l-ar susţine pe Adrian Năstase dacă ar candida la şefia PSD.

Telefoane închise, uşi care se deschid doar prietenilor, mai nou cîteva discuţii de taină, cam aceasta a "meşterit" Năstase în ultimele zile. În declaraţii a fost cît se poate de reţinut, lait-motivul fiind "pauza de gîndire". "Evaluez încă felul cum mă voi raporta la aceste evoluţii din partid. Deocamdată, m-am sfătuit cu colegi şi cu prieteni din partid şi, cînd voi avea unele concluzii, le voi prezenta", a afirmat fostul premier, citat de Rompres.

De vorbit au vorbit, însă, şi pentru el "prietenii şi colegii din partid". Unii şi-au anunţat demisiile, precum Eugen Bejinariu şi Zamfir Dumitrescu, alţii anunţă cu surle şi trîmbiţe că lucrează la o nouă platformă pentru PSD, care să readucă formaţiunea pe linia de plutire. De asemenea, au ajuns la modă scrisorile deschise adresate lui Geoană, autorul ultimei asemenea opere fiind deputatul Ion Stan, preşedintele Organizaţiei Dîmboviţa.

Rovana Plumb a catalogat platforma anunţată ca expresie a dorinţei de reformă reală, subliniind că nu este vorba, totuşi, de un ultimatum înaintea demisiilor. Cu speranţa unui impact nu doar mediatic ci, mai ales, în zona colegilor de partid, se pare că actualii "dizidenţi" au pus osul la treabă şi "compun".

Demisiile au şi ele un dublu scop: mediatic şi de presiune asupra conducerii PSD. Se ştie doar că în politica noastră nimic nu este definitiv - dacă Geoană pierde puterea şi cei plecaţi simt că se pot întoarce, o vor face. Dacă nu, mai sînt şi alte partide (nu numai conservatorii, dar şi PD i-ar aştepta cu braţele deschise, după cum a dovedit-o în ultima vreme).

Cel mai spectaculos aspect de pînă acum al scandalului îl constituie, însă, scrisorile deschise. Ca şi cum nu ar mai exista telefon sau lipici pentru plicuri, nemulţumiţii scriu, după care folosesc presa pentru ca opera lor să ajungă la urechea conducerii PSD. Deputatul Ioan Stan îi solicită lui Mircea Geoană convocarea de urgenţă a congresului extraordinar, "în cel mult 45 de zile". Congresul ar trebui să modifice statutul partidului, să aprobe un nou program politic şi să aleagă o conducere mult mai suplă. În plus, deputatul social-democrat tînjeşte după o strategie de imagine care să însănătoşească imaginea partidului.

Cu toată presiunea la care este supus, Mircea Geoană încearcă să pară liniştit. El a declarat ieri că va fi organizat congresul extraordinar "cînd va fi momentul oportun", îndemnînd în acelaşi timp la calm şi echilibru. Preşedintele PSD încearcă să minimalizeze şi valul de demisii, spunînd că nu este vorba decît despre 1-2 deputaţi, în condiţiile în care 2 deputaţi de la alte partide s-au înscris în ultimul timp în PSD. Totuşi, Mircea Geoană arată că are şi colţi, afirmînd despre Năstase că "momentul în care va trebui să decidă ce face cu cariera sa politică se apropie". Evident, nu este vorba de o invitaţie la un dialog prietenesc, ci solicitarea unei poziţii - ori supunere, ori bagajele. O alternativă nu tocmai pe gustul fostului premier...

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb