NATALIA GAVRILIŢA: ''E nevoie de urgentarea eforturilor de interconexiune energetică''

G.U.
Politică / 11 februarie 2022

Sursă foto: Guvernul României / Facebook

Sursă foto: Guvernul României / Facebook

Prim-ministrul moldovean Natalia Gavriliţa a pledat, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute alături de premierul Nicoale Ciucă, pentru urgentarea eforturilor de interconexiune energetică, conform Agerpres.

Precizările au fost făcute după ceremonia de semnare a 11 documente bilaterale, inclusiv un memorandum privind cooperarea în domeniul securităţii energetice.

"Criza energetică globală care a afectat şi Republica Moldova a fost o nevoie în care s-au văzut prietenii. Suportul oferit de Uniunea Europeană, ţările membre ale UE şi, în mod special, România a fost esenţial pentru depăşirea momentelor celor mai critice prin care am trecut noi în luna octombrie. În contextul proiectelor energetice majore pe care le desfăşoară România, inclusiv pe dimensiunea extragerii şi stocării de gaze naturale, dar şi pe dezvoltarea capacităţilor de producere a energiei electrice, e nevoie de urgentarea eforturilor de interconexiune energetică", a spus aceasta.

Natalia Gavriliţa a reamintit că în cursul zilei de astăzi i-a înmânat premierului Ciucă certificatul privind executarea integrală a obligaţiilor contractuale asumate de Eurotransgaz prin contractul de vânzare - cumpărare la concursul investiţional al complexului patrimonial unic 'Vestmoldtransgaz', care reprezintă punctul final în construcţia gazoductului Iaşi - Chişinău.

"Guvernul nostru, imediat de la învestire, a deblocat procesele legate de interconectarea prin linii electrice de înaltă tensiune şi aici am avut o colaborare foarte bună cu colegii din România", a menţionat ea.

Premierul de la Chişinău a apreciat că o "semnificaţie aparte" în relaţiile bilaterale o reprezintă decizia de a construi un pod nou peste Prut. Ea a subliniat că este primul pod nou care va lega malurile Prutului după independenţă.

"E vorba de podul care va uni două localităţi cu acelaşi nume: Ungheni. E un pod care va aduce bunăstare oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului şi nu e vorba doar de combustibil şi timp economisit pentru călătorie, ci inclusiv de sentimentul de apropiere, care va genera noi oportunităţi de angajare, noi fluxuri de turişti şi consumatori şi noi afaceri, create atât în Ungheni, cât şi la Iaşi. Prin construcţia acestui pod, Iaşiul se apropie de Chişinău, iar Chişinăul se conectează direct cu reţeaua de autostrăzi europene", a arătat ea.

Natalia Gavriliţa a salutat de asemenea aprobarea acordului privind fondul de 100 de milioane de euro pentru proiecte de dezvoltare în Republica Moldova.

"Sunt bani care vor aduce dezvoltare în regiunile Moldovei, vor crea locuri de muncă, se vor transforma în infrastructură care să facă viaţa comunităţilor mai bună: acces la apă de calitate, staţii de epurare, servicii publice de calitate, proiecte culturale şi de dezvoltare a turismului", a mai spus Natalia Gavriliţa.

Aceasta a menţionat reducerea "drastică" a tarifelor pentru apeluri primite şi servicii de internet şi eliminarea tarifului de roaming pentru apeluri efectuate de cetăţenii ambelor ţări.

"Au fost semnate mai multe documente importante privind digitalizarea, învăţământul, cercetarea, cooperarea pe dimensiunea justiţiei şi combatarea corupţiei. A fost o agendă bilaterală încărcată, ceea ce ne bucură", a mai declarat premierul moldovean.

A mai precizat că s-a bucurat mult să comunice în mod direct cu reprezentanţii noului guvern de la Bucureşti, notează sursa citată.

"Avem mare noroc că pe dimensiunea Republica Moldova există o abordare comună a tuturor forţelor politice din România. Sperăm că prin astfel de parteneriate îi vom convinge şi pe toţi actorii politici din Moldova că cetăţenii au numai de câştigat din această cooperare", a subliniat Natalia Gavriliţa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb