În Bucureşti este posibil şi plauzibil să asistăm, nu peste multă vreme, la un proces mascat de naţionalizare a imobilelor. Această situaţie este generată de o decizie absolut scandaloasă, luată de mai mult timp de primarul general Nicuşor Dan. Şi, din nefericire, confirmată de către Consiliul General. Prin această decizie s-au stabilit restricţii extrem de mari legate de autorizaţiile de construcţie. Şi veţi vedea care sunt consecinţele.
Dar până la consecinţe să mai luăm în calcul două situaţii. Confruntat cu o serioasă criză bugetară, Guvernul a adoptat o serie de măsuri, iar unele dintre ele apasă greu pe umerii dezvoltatorilor imobiliari. Din acest motiv, câteva mari societăţi cu capital străin din acest domeniu au declarat fie că îşi opresc investiţiile, fie că se retrag pur şi simplu din România. Ceea ce toarnă gaz peste focul pus de Nicuşor Dan. A doua circumstanţă ne vine chiar în aceste zile din Germania. Unde cel mai mare dezvoltator imobiliar, cu un capital de zeci de miliarde de euro, a formulat o cerere de intrare în faliment. Desigur, această criză foarte gravă a imobiliarelor din Germania, care se declanşează chiar acum, nu poate fi pusă în cârca lui Nicuşor Dan. Dar criza imobiliarelor din Germania va reverbera în mod cert în sens negativ în România.
Declanşarea crizei imobiliarelor începând din Bucureşti va conduce inevitabil la un fenomen grav, pe care l-am mai traversat cu chiu cu vai - şi mai ales cu vai - în 2008-2009. Societăţile care s-au transformat în dezvoltatori imobiliari vor da rând pe rând faliment, iar ansamblurile de locuinţe sau de birouri sau comerciale iniţiate de acestea vor fi preluate de bănci şi, în ani de zile, se vor transforma într-un fel de ruine, adevărate cicatrici ale Capitalei. La rândul lor, vor da faliment personal sute de mii de cetăţeni care au împrumutat bani, pe care i-au avansat în vederea realizării unor apartamente.
Şi atenţie mare! Bucureştiul dă tonul. Capitala dă tonul unei posibile crize imobiliare generale la nivel naţional, dar dă şi tonul fanfarei electorale. Pentru că vin alegerile. Iar o criză imobiliară în Bucureşti îi va obliga pe mulţi dintre cetăţenii votanţi să-şi reorienteze opţiunile electorale. Şi parcă văd că, din nou, portofelul electoral AUR se va îngroşa. Dincolo însă de acest aspect, cred că va trebui dezbătută temeinic în perioada următoare prestaţia lui Nicuşor Dan, cel puţin din această perspectivă a viitorului imobiliar al Capitalei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2023, 09:49)
Marile societati cu capital strain sa se retraga . aud asta de 30 de ani si nu s-a retras nimeni ca aici faci ce vrei si nu exista loc mai bun de jaf . la primaria Bucuresti trebuie un om cu viziune , un arhitect . nu cineva care sa castige voturi cu pomeni .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2023, 10:12)
pana una alta , adaosurile la imobiliare sunt de minim 50%, nimeni nu a vazut dezvoltator imbiliar sarac, sa nu le plangem de mila
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2023, 13:10)
profiturile sunt infinite la dezvoltatori!
nu putem vorbi de procente!
poate de aia "incepatori" putem sa vorbim de procente!
de aia mari... nici nu discutam!
nici nu ne miram de ce asa risc mare pe defaulte...cu asa randament infinit... te doare la basca si declari falimentul... populatia de rand strange mizeria.
oricum bancile incep sa adune pe balante toxicitati si nu le vor executa decat daca gdpul va cadea sub apa pe cv ani... atat timp cat gdpul real sta pe linie... bancile isi tin toxicitatile....
aceeasi mascarada ca in 90-95 ca in 2008-2012..la fel si in fata dupa acest crack up boom.
ce face cele scrise din articol se numeste forma de squeze... o sa sara in fata alt dop de sampanie. dar vor mai trece ceva ani pana vor recunoaste banciel ca nu mai pot tine activele toxice... pana atunci manipuleaza dobanda la credite in sus si mulg de bani populatia cu variabile si tizeruri... ca doar nu era o postare pe aici cum ca cetatenii romaniei nu avu credite variabile...total fals... la un simplu sondaz intre cunostinte 9 din zece au variabile... asta spune multe de riscurile aferente din romania... si riscul de inca un soc de deflatie in fata...ceva mult mai in fata... daca nu va arde gov cu banet.
s c c r e t
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2023, 11:03)
la inflatie de 10% IN RO, si peste 6% in Germania, n-au cum sa scada f mult preturile la imibiliare.
ca sa nu spun cati bani cash stau in depozitele la banci si asteapta asa o pleasca.
dar proprietarul, cum gandeste: banii s-au devalorizat, si se devalorizeaza in continuare, deci de ce as vinde ieftin, pe bani diluati? nu? logic.
astfel incat in Europa a scazut piata imobiliara cu 0,4%, pff oau! in Germania unde era oricum f scump cu -6% oau iar, si la noi in tara creste incet.(bine fata de inflatie de fapt au scazut preturile, chiar stand pe loc in termeni nominali)
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2023, 13:22)
indexul locurilor de munca in imbiliare in germania crash de la 143 feb 2022 la 97 si continua... = 32,17 % crah
indexul real imo germania Q4 2021 160 la Q2 2023 132 = 17,5% crash
interesant ce va face Clujul.... cu decretul lui Iohanita in covidut a 200.000 mii de oameni ipotecati in credite sa munceasca fuguta in germaniuta... ce vor face bancile de prin Cluj.... ca lui Boculet....daaaa.....Boculet.. .. luiiiiii ii place sa umble cu ocaua mica.... ca pe unde a trecut el a trecu si ocaua mica.... ca sa curete altii mizeria dupa el.
Stie destul de bine la ce ma refer.
s c c r e t
3. viitorul
(mesaj trimis de esop în data de 27.11.2023, 11:15)
Ne evident cum falimentul este parte a capitalismului .Articolul de fata doar doreste sa se pozitioneze anti Nicusor Dan de departe cel mai capabil primar al Bucurestilor care acum beneficiaza si de coplicata situatie politica o data cu pozitionarea acestuia in vederea unirii intregului esicher al Partidelor de Dreapta .Partidele de dreapta nu pot face decit asa cum N.D. le-a zis si asta il pozitioneaza automat in conducatorul dreptei romanesti .Evident unora nu le convine asa cum vedem in cazul de fata .
3.1. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 27.11.2023, 17:31)
...
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2023, 11:38)
Daca ND e viitorul atunci adio viitor.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2023, 17:32)
CORECT!!!!!
5. Dezvoltatorii imobiliari s au antrenat intr o curs
(mesaj trimis de Simpatizant liberal în data de 27.11.2023, 11:48)
BNR a tinut cursul constant ,dobanzile inca sunt tolerabile pt firme dar semnele de criza sunt cam de 2 ani ,nu au aparut ieri ! Dezvoltatorii imobiliari s au antrenat intr o cursa de supraindatorare ,in ciuda mediului actual si pentru cei care au platit terenul mai mult decat isi permit ...exista mecanisme capitaliste prin care scapa : insolventa sau chiar falimentul . Sa plingem clientii care au si platit aceste apartamente in Bucuresti daca nu se mai finalizeaza si ,indirect sa plingem bancile . Bancile au dat creditele si pentru dezvoltatori si pt clientii finali ,ele sunt in cel mai mare pericol daca se ajunge la criza ! Au crescut preturile la materiale,manopera ,energie ,e adevarat dar dezvoltatorii au avut cursul constant si dobanzile acceptabile ,restul tine de gestionarea afacerilor (acest domeniu e realmente roller coaster). Pentru ca se poate ca situatia sa evolueze si mai rau ,si sa se dezghete si parametrii financiari ,clientii sa nu poata plati nimic si tot ce e mai rau ,evident
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2023, 15:45)
Vai, vai...mai bine sa se construiasca peste tot, prin parcuri, printre blocuri, sa fie secate lacurile si sa facem blocuri...
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2023, 17:33)
Ati uitat de fostele baze sportive care trebuiesc pulverizate in favoarea imobiliarelor :(
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2023, 17:40)
Și foste cazărmi
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2023, 20:48)
Pai nu spunea cineva de la World Economic Forum...
"You'll own nothing and you'll be happy"
???
De ce ne speriem!
s c c r e t