Orice atac asupra infrastructurii critice a NATO va primi un "răspuns unit şi ferm", a avertizat ieri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, potrivit Reuters şi DPA.
Aliaţii din NATO îşi sporesc securitatea în jurul instalaţiilor esenţiale după atacurile asupra gazoductelor din Marea Baltică, a spus Stoltenberg într-o conferinţă de presă.
Încă nu este clar cine s-a aflat în spatele exploziilor recente de la gazoductele Nord Stream, conform Agerpres.
Comentând ameninţările voalate cu utilizarea armelor nucleare ale preşedintelui rus Vladimir Putin, Stoltenberg a declarat că Alianţa Nord-Atlantică monitorizează cu atenţie forţele nucleare ale Rusiei şi nu a observat schimbări în poziţia lor, dar rămâne "vigilentă". Oficialul NATO a confirmat totodată că Alianţa va organiza săptămâna viitoare exerciţiul său anual de descurajare nucleară, "Steadfast Noon"', aşa cum era prevăzut.
"Este un exerciţiu de rutină care are loc în fiecare an pentru a ne menţine capacitatea de descurajare eficientă şi în siguranţă", a explicat şeful NATO, adăugând: "Rusia ştie că un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie niciodată purtat".
Stoltenberg a declarat, de asemenea, că Ucraina a câştigat teren în războiul cu Rusia, iar NATO va fi alături de Kiev atât timp cât e nevoie.
"În timp ce Rusia apelează tot mai mult la atacuri îngrozitoare şi nediscriminate asupra civililor şi infrastructurii critice, preşedintele Putin eşuează în Ucraina", a spus Stoltenberg, cu o zi înaintea unei reuniuni a miniştrilor Apărării din NATO la Bruxelles.
NATO este în discuţii cu companii de apărare şi cu statele membre pentru consolidarea producţiei de arme şi completarea stocurilor care au fost golite de livrările de materiale militare către Ucraina, potrivit lui Stoltenberg.
Acesta a precizat că reuniunea miniştrilor Apărării din NATO din această săptămână va analiza eforturile necesare pentru creşterea producţiei de arme şi muniţie şi va adopta decizii suplimentare pentru menţinerea nivelurilor stocurilor statelor membre.
• Ankara face apel la un armistiţiu Kiev-Moscova
Turcia a lansat, ieri, un apel către Rusia şi Ucraina la încetarea focului, apel ce intervine înainte de o întâlnire preconizată în cursul săptămânii la Astana (capitala Kazahstanului) între preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi omologul său rus Vladimir Putin, potrivit AFP.
Membră NATO, Turcia a rămas pe o poziţie neutră de la începutul conflictului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei şi menţine relaţii bune cu cei doi vecini ai săi de la Marea Neagră.
Ankara a jucat un rol-cheie în schimbul de prizonieri din septembrie între Rusia şi Ucraina, precum şi în încheierea, în iulie, sub egida ONU, a unui acord între cele două ţări permiţând reluarea exportului de cereale ucrainene prin Marea Neagră şi Bosfor.
În două rânduri, Turcia a reunit pe teritoriul său reprezentanţi ruşi şi ucraineni pentru discuţii.
Erdogan s-a întâlnit cu Putin de trei ori în ultimele trei luni, dar, de asemenea, discută telefonic cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
"Din păcate, (cele două părţi) s-au îndepărtat rapid de diplomaţie", de la discuţiile între negociatorii ruşi şi ucraineni în martie, la Istanbul, a afirmat ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, într-un interviu televizat, adăugând: "În timp ce războiul dintre Ucraina şi Rusia se prelungeşte, din păcate, situaţia se înrăutăţeşte şi se complică. O încetare a focului trebuie să fie stabilită cât mai curând posibil. Cu cât mai repede, cu atât mai bine".
Infrastructuri energetice din vestul Ucrainei au fost atacate ieri, de Rusia, în noi bombardamente, după atacurile masive din ziua precedentă, au anunţat oficiali din regiunea Liov, în timp ce Moscova a confirmat continuarea bombardamentelor efectuate cu rachete, relatează AFP.
"Au fost trei explozii asupra a două elemente de infrastructură din regiune", a declarat guvernatorul regiunii Liov, Maksim Koziţki, conform Agerpres.
La rândul său, primarul oraşului Liov, Andrei Sadovi, a anunţat "o lovitură cu rachetă asupra unei infrastructuri critice", care a lăsat fără electricitate 30% din oraş.
Primarul le-a cerut localnicilor să-şi facă provizii de apă, ca urmare a perturbării furnizării apei în două cartiere, problemă ce s-ar putea extinde la ansamblul oraşului.
După atacul masiv de luni, capitala Kiev nu a mai fost bombardată ieri, dar sirenele de raid aerian au fost auzite toată dimineaţa.
1. eu daca as fi in locul si pozitia americanilor
(mesaj trimis de cristi în data de 12.10.2022, 07:34)
i-as bate pe toti si as instaura democratia cu forta pe glob.
M-as alia cu englezii, canadienii si australienii in aceasta lupta pentru binele general.
Evident, americanii ar avea sprijin de la toti oamenii inteligenti de pe planeta.
E utopic ceea ce spun, dar n-ar fi frumos? :-))
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2022, 11:34)
Cui ii trebuie democratie daca ai un despot luminat? :-))
1.2. corect (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de cristi în data de 12.10.2022, 13:03)
Cu toata modestia, asa ma vad :-)))
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Credinciosul în data de 12.10.2022, 15:35)
S a rasturnat caruta cu democrati pe aici!
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2022, 15:37)
Bine ca n-ai ratat intalnirea