Exigenţele formulate de Moscova în legătură cu NATO, în special cu privire la îngheţarea extinderii acesteia în Europa, sunt "complet inacceptabile", a afirmat ieri Suedia, non-membru, ci stat partener al Alianţei Nord-Atlantice, notează AFP, conform Agerpres.
"Nu vom intra în NATO nici acum, nici mai târziu, dar este o decizie în întregime suedeză care nu priveşte pe nimeni altcineva", a declarat ministrul suedez al apărării, Peter Hultqvist, într-un interviu acordat cotidianului Dagens Nyheter.
Obiectivul propunerilor Moscovei este de "a crea o sferă de influenţă rusă în care partea rusă exercită o influenţă asupra ţărilor din vecinătatea noastră apropiată. Am fi şi noi afectaţi şi de aceea acest lucru este complet inacceptabil pentru noi", a spus el.
Rusia a dezvăluit vineri propuneri de tratate pentru a limita drastic influenţa americană şi NATO în vecinătatea sa, într-un moment în care Moscova este acuzată că pregăteşte o ofensivă împotriva Ucrainei.
Cele două texte prezentate, unul privind NATO şi celălalt Statele Unite, prevăd în special interzicerea oricărei extinderi a acestei alianţe militare şi înfiinţării de baze militare americane în ţările fostului spaţiu sovietic.
Dacă Suedia, după cum a reamintit Peter Hultqvist, nu are în proiect aderarea la NATO, s-a apropiat de Alianţă la sfârşitul Războiului Rece, întorcând treptat pagina strictei neutralităţi.
Deşi actualul guvern social-democrat nu este favorabil aderării, mai multe partide suedeze doresc ca ţara lor să subscrie la o "opţiune NATO", precum Finlanda vecină.
Această "opţiune" permite o aderare accelerată.
Dincolo de problema sensibilă a aderării, alte puncte ridică o problemă de partea suedeză, precum cerinţa rusă ca soldaţii NATO să nu meargă pe teritoriul ţărilor care nu erau membre în 1997.
"Cu siguranţă, nu dorim să avem un cadru în care alţii ar decreta cu cine ne putem antrena sau ce putem face împreună cu alţii", a subliniat demnitarul suedez.
Washingtonul s-a declarat vineri "dispus să discute" propunerile ruse, chiar dacă "documentele includ unele lucruri despre care ruşii ştiu că sunt inacceptabile", potrivit unui înalt responsabil american.
Rusia nu poate "impune NATO punctele sale de vedere" cu privire la securitatea regională, a afirmat noul ministru al apărării german, Christine Lambrecht, duminică, în cursul unei vizite în Lituania.
Chiar înainte de prezentarea documentelor ruse, Finlanda, o fostă provincie rusă până în 1917 şi o ţară frontalieră cu Rusia, a respins orice amestec în opţiunea sa suverană de a adera eventual la NATO.