NATO intră în cursa înarmărilor

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 iulie 2018

NATO intră în cursa înarmărilor

Summitul alianţei militare nord-atlantice s-a încheiat la Bruxelles cu o concluzie amară: prin negocierile din cele două zile, s-a dat, practic, semnalul intrării organizaţiei în cursa înarmărilor demarată, de partea cealaltă, de Rusia şi Coreea de Nord.

Întâlnirea şe­filor de stat şi de guvern a stat sub semnul tensiunii din cauza pre­şe­dintelui american Donald Trump care a cerut vehement ca toţi membrii NATO să îşi respecte obligaţia asumată de a aloca 2% din Produsul Intern Brut pentru cheltuielile militare privind înzestrarea propriului sistem de apărare.

Agenţia Reuters, agenţia germană de presă DPA şi cea belgiană, Belga, au susţinut că, în timpul discuţiilor, Donald Trump a ameninţat cu ieşirea SUA din NATO, dacă aliaţii nu fac eforturi imediate pentru majorarea cheltuielilor militare. Liderul american a acuzat că nu este posibil ca Bulgaria să nu îşi consolideze propriul sis­tem de apărare şi că nu este de acord cu faptul că Germania nu alocă suficiente resurse financiare pentru susţinerea politicilor NATO.

După o nouă reuniune la nivel înalt, s-a ajuns la o soluţie de compromis: în câţiva ani toate statele membre NATO vor aloca pentru armată 2% din PIB, ur­mând ca apoi să fie stabilită data până la care contribuţia să crească la 4%.

La finalizarea discuţiilor, cu prilejul unei conferinţe de presă, Donald Trump a fost întrebat dacă a ameninţat cu părăsirea alianţei de către SUA.

Răspunsul lui Trump a fost: "Nu. Cred că probabil aş putea să retrag SUA fără acceptul Congresului, dar acest lucru nu este necesar. Alianţa este acum mult mai puternică decât în urmă cu două zile. Referitor la Germania, ţin să spun că am un mare respect, pentru că bunicul meu era din această ţară".

Preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a referit şi el la creşterea cheltuielilor militare, dar a preferat să vorbească mai mult despre succesul ţării noastre la acest summit al NATO.

Iohannis a declarat: "Încă din 2016 de la summitul de la Varşovia noi am încercat să consolidăm flancul estic. Această încercare am făcut-o împreună cu ceilalţi aliaţi din zonă. (...) În acest an, în demersul de întărire a prezenţei pe flancul estic, am obţinut două lucruri foarte importante: un centru comandă de trei stele - un centru de comandă operaţional, între nivelul tactic cel mai de jos şi strategic cel mai înalt. (...) Am obţinut o îmbunătăţire a statutului brigăzii multinaţionale pe care am înfiinţat-o, care a căpătat un statut permanent".

Domnia sa şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la militarizarea peninsulei Crimeea sub administrarea Rusiei şi a menţionat că în aceste condiţii prezenţa NATO în Marea Neagră trebuie să fie mult mai mare.

Şi preşedintele SUA, Donald Trump s-a referit după summit la situaţia din Crimeea, unde Moscova continuă politica de militarizare a peninsulei. Trump a spus: "Preşedintele Obama a permis ca acest lucru să se întâmple. Ruşii au construit poduri către Crimeea, un port pentru submarine, au cheltuit miliarde de dolari. A fost în mandatul lui Obama, nu a fost în mandatul meu. Eu nu aş fi permis să se întâmple. Ce se va întâmpla cu Crimeea nu pot să vă spun, dar nu sunt fericit în privinţa asta".

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. NATO e moartă, omule, e o himeră. NATO de-acum e Tratatul de la Varșovia din 1989. Și se va prăbuși exact ca acela.

    1. Mă ce le știi tu pe toate!La următorul samit te propun negociator șef din partea Romaniei!

      Nimeni nu poate sa-l inlocuiasca pe idiotul-nativ Iohannis.

    A spune de cursa inarmarilor demarata de Rusia inseamna a minti sau a nu pricepe despre ce vorbesti.

    Euronews raporteaza cifre, nu minciuni. 

    Moscow spent $66.3 billion in 2017, nearly three billion dollars less than the previous year. 

    In contrast, the United States spent nearly ten times as much: its reported figure of $610 billion is in line with US expenditure over the past few years. 

    Total military spending by all 29 NATO countries was $900 billion in 2017, accounting for 52% of world spending according to SIPRI. 

    A spune ca Rusia a demarat o cursa a inarmarii este o prostie enorma. O minciuna. O propaganda securistica. O rusine. 

    1. Depinde din ce unghi privesti. Si apropo, Rusia a cheltuit in 2017 un total de 55 miliarde dolari. Tarile europene membre ale NATO, au cheltuit in total 254 miliarde. Adica o medie de 9,4 miliarde de fiecare. Cine este cea mai inarmata tara europeana? Rusia. O ameninta cineva din Europa, cu razboiul. pe Rusia? Nu cred. Iar a-i compara pe rusi cu anericani e prea departe. USA investeste mult pentru ca armata ei este in toate zonele de conflict de pe glob, incercand sa restaureasca pacea sau sa mentina pacea. Pax americana, e adevarat, si de aceea are multi dusmani. Si amenintari teroriste din toata lumea, spre deisebire de Rusia care se confrunta doar cu teroristii ceceni ori cei din fostele republici sovietice in care musulmanii sunt majoritari.

      De asta s-a inventat apararea colectiva. Sa aduni cheltuielile militare. Franța singura are cheltuieli aproape egale ca Rusia. Daca mai aduni Germania si Italia, suma este de 2x mai mare ca Rusia la un numar de locuitori relativ egal. Alianta Franta-Germania este cea mai inarmata zona din Europa. Ei declanseaza cursa inarmarii in Europa.

    felicitari! Am scapat de URSS si am ajuns sub ocupatie americana, o colonie de mina a 2a - si rachete SUA si aeroportSUA si militari si tancuri SUS - sa le cumparam de acu inainte multi si multi ani si sa ne inrobim luand credite sa le platim! Bravos natiune! Chiar avem cu ce ne maindri.

    1. Votantii semianalfabeti ai pesedimii, in orele cand nu stau pe latrinele turnatorului felics, ar face mai bine sa-si ia pasaport rusesc si s-o ia asa, din portul Constanta pana prin Crimeea urcati in barcutze rusesti, cu stalinskaya la bord ! Ca tatucul putin s-ar bucura de niscaiva mercenari de la Carpati . Pasol na turbinca, idti siuda , luati-va catrafusele si directia nord -est si valea in Belarus la lukasenko, idolul vostru !

      eu zic sa scoti vreo 20% din salariul tau lunar sa platesti fiarele vechi ale lui trump

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb