Nave româneşti care fac parte din misiunea FRONTEX, acuzate de practici abuzive împotriva imigranţilor

J.P.
Miscellanea / 25 octombrie 2020

Nave româneşti care fac parte din misiunea FRONTEX, acuzate de practici abuzive împotriva imigranţilor

Două nave româneşti aparţinând Poliţiei de Frontieră, care participă la misiuni de patrulare la graniţa Greciei cu Turcia în cadrul misiunii europene FRONTEX, ar fi implicate în operaţiuni ce încalcă legislaţia internaţională. Una dintre ele a fost filmată în timp ce aparent face manevre prin care împinge o barcă cu imigranţi înapoi în mare, în loc să le acorde ajutor, conform Digi24.

Frontex, agenţia europeană pentru supravegherea frontierelor externe, este implicată în mai multe incidente de respingere a unor ambarcaţiuni cu solicitanţi de azil care traversau Marea Egee între Turcia şi Grecia.

Investigaţia în acest sens, pentru care s-au folosit surse deschise, mărturii, înregistrări video şi fotografii, a fost realizată de reţeaua de jurnalism de investigaţie Bellingcat, în colaborare cu Der Spiegel, Lighthouse Reports, ARD şi TV Asahi (din Japonia).

Investigaţiile desfăşurate "arată pentru prima dată că responsabili ai Frontex sunt conştienţi de practici ilegale ale gărzilor de coastă greceşti şi sunt, în parte, implicaţi ei înşişi în cazuri de refuz", scrie Der Spiegel. Jurnaliştii susţin că au documentat şase cazuri petrecute din aprilie în Marea Egee în care echipe ale Frontex cel puţin au asistat fără a reacţiona la direcţionarea către Turcia a unor ambarcaţiuni cu refugiaţi care se aflau în apele greceşti, o practică ilegală, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Faptele de care sunt acuzate navele româneşti s-au petrecut în iunie şi august anul acesta, în Marea Egee. Astfel, personalul Frontex, printre care şi cel de pe două nave româneşti aflate în patrulă la momentele respective, pare să fie implicat direct în manevre de descurajare a solicitanţilor de azil să ajungă la mal (aşa-numitele "illegal pushbacks"). Mai mult, românii par să refuze să salveze oamenii din bărcile aflate în derivă şi le pun intenţionat viaţa în pericol prin manevre periculoase.

Conform unei mărturii, nava românească MAI 1102 era la doar câteva sute de metri distanţă de o barcă cu refugiaţi, dar a decisă să nu facă nimic, ceea ce contrazice flagrant scopul misiunii agenţiei europene. Incidentul ar fi fost filmat de grănicerii turci şi raportat de o navă germană a NATO guvernului de la Berlin, însă raportul nu a fost făcut public niciodată.

Există şi o altă înregistrare video în care se poate identifica nava MAI 1103, ambarcaţiune aparţinând de asemenea Poliţiei de Frontieră din România. Potrivit imaginilor, nava blochează o barcă cu solicitanţi de azil să ajungă pe malul grecesc.

Personalul românesc comunică cu cei aflaţi în barcă, dar nu le oferă niciun fel de asistenţă, aşa cum prevede legislaţia internaţională în astfel de situaţii.

Ulterior, nava măreşte intenţionat viteza în timp ce trece pe lângă barca aflată în derivă, o manevră ce creează valuri şi le pune viaţa în pericol celor aflaţi în ambarcaţiune, după care se retrag de la faţa locului, lăsându-i pe grănicerii eleni să se ocupe mai departe de situaţie.

Reacţia Poliţiei de Frontieră

Radio Europa Liberă, care relatează pe larg despre această investigaţie internaţională, a contactat Poliţia de Frontieră pentru a cere o reacţie. Poliţia de Frontieră a confirmat că România a avut două nave prezente în zonă în această perioadă, însă s-a rezumat în a scoate în evidenţă "aprecierea din partea înalţilor oficiali europeni" de care se bucură echipajele româneşti, fără să comenteze acuzaţiile de încălcare a legislaţiei internaţionale.

Poliţia de Frontieră a refuzat să menţioneze dacă cele două incidente în care au fost implicate navele româneşti au fost raportate sau nu la Bucureşti sau dacă a existat o anchetă internă în acest sens, precizează Europa Liberă.

Reacţia misiunii Frontex

La rândul său, misiunea Frontex nu a comentat cazurile semnalate de jurnalişti, menţionează Der Spiegel, dar a declarat că agenţii săi operează în baza unui cod de conduită în materie de drepturile omului şi respectă interdicţia de a respinge ambarcaţiunile cu migranţi.

Fără a menţiona investigaţia de presă, Frontex a anunţat vineri seară pe contul său de Twitter că este "în contact au autorităţile greceşti în legătură cu incidente pe mare din ultimele luni" şi anunţă că Atena a deschis "o anchetă internă". Frontex acţionează "cu respectarea drepturilor fundamentale şi a legii internaţionale", subliniază agenţia pe Twitter.

Guvernul conservator grec a respins mereu acuzaţiile că ar respinge ambarcaţiunile cu migranţi de la frontierele Greciei, acuzaţii aduse de-a lungul timpului de mai multe ONG-uri.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Acesti oameni vin ilegal pe teritoriul altor tari.Sa se duca in tarile lor arabe care se potrivesc conceptiilor lor despre lume si viata.De ce vin la niste''necredinciosi pacatosi''?In plus,impun reguli in special in ceea ce priveste religia.Ce drepturi au nemusulmanii in tarile majoritar musulmane,asa drepturi sa aiba si ei in tarile pe care le iau cu asalt sau sa se con verteasca.Astfel le va pieri cheful de a pleca din tarile lor.Sunt ei intotdeauna mai cu mot.

    1. daca ai sapa nitel in Istorie ai observa niste persoane care au legatura (initiala) cu Clubul de la Roma dar care si-au extins reteaua d einfluenta mult in afara Europei, cam in toata lumea.

      Printre multe altele, ei promoveaza o decrestinare a Lumii si o islamizare a ei in baza unei teze acceptate de ei: o lume islamica e o lume mai "ordonata"(o numesc ei) - adica o lume mai ierarhizata si mai usor de ...condus. :)  

      In plus islamismul (fata de crestinism) are mult mai multe caracteristici paradigmatice interne care sa permita socio-politic un regim mondial mai putin democratic , sa-i zicem chiar...autoritar. Asta in timp ce crestinismul este mult mai compatibil cu democratia.  

      INtelegi unde bat?  

      Se merge fortat pe islamizarea accelerata a Lumii ca premiza (una dintre premize, alaturi de altele: o singura moneda mondiala, renuntarea integrala la cash si adoptarea monedei electronice, etc) pentru instalarea unei Dictaturi mondiale (in ani sau zeci de ani de acum incolo....)  

      Vai copiilor nostri!  

      Vai nepotilor nostri...  

      Noi ne-am nascut liberi.  

      Ei nu se vor mai naste liberi.

      Sincer cred ca e nevoie ca Iisus sa mai vina o data pe aici. Se creeaza premizele instalarii unui regim socio-economico-politic care frizeaza o dictatura mondiala unificata. Si atunci va veti ruga sa nu mai traiti sub un asemenea regim. Desigur , vorbim de zece pana la 50 de ani de acum incolo. Nu se poate merge mai repede tocmai pentru ca batranii (purtatori de amintiri ai unei vieti normale) sa moara si tinerii sa fie fortat educati in noua cheie paradigmatica.  

    Romanii protejeaza Europa si Grecia de invaziile nu generate de razboi ci avand motivatii pur economice.

    Grecia si UE ar trebui sa multumeasca romanilor. Sunt ultimul sau printre ultimele popoare care si-au pastrat constiinta de sine in tavalugul post-modern al deglobalizarii.  

    1. Guvernul Grec sa adreseze multumiri oficiale sau neoficiale Guvernului Roman.

      Am demonstrat prin fapte , nu vorbe, ca ii protejam.  

      Tu nu vezi cu câtă docilitate au acceptat restricțiile "pandemiei"? Despre care conștiință de sine vorbești? Cât despre UE: UE vrea să vină cât mai mulți, deci n-are de să mulțumească, din contră. Drept dovadă că încearcă să penalizeze statele care nu acceptă migranții.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb