Ne-a minţit pe toţi Klaus Iohannis?

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Politică #Adevărul - prima victimă / 5 ianuarie 2023

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Tot ce se poate. Ne-a comunicat una referitor la convorbirea sa telefonică cu Volodimir Zelenski, în timp ce Zelenski ne-a comunicat cu totul altceva. Astfel încât apar trei ipoteze referitoare la una şi aceeaşi problemă, respectiv discriminarea, printr-o lege promulgată, a românilor din Ucraina. Fie minte Zelenski, fie minte Iohannis, fie la mijloc este doar o gravă omisiune. Care ar putea fi şi intenţionată. Adică tot o minciună, dar mascată.

Preşedintele Klaus Iohannis ne informează cu subiect şi predicat că a purtat o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean, în care s-a arătat preocupat şi îngrijorat de situaţia generată de război, dar a abordat şi tema explozivă a legii promulgate de Zelenski, prin care românii sunt discriminaţi la pachet cu polonezii, maghiarii şi ruşii. Şi ar fi convenit cu Zelenski ca şefii diplomaţiilor de la Bucureşti şi Kiev să se întâlnească, să studieze şi să dezbată această temă şi să găsească soluţiile adecvate. Dacă aşa stau lucrurile, formula identificată nu este decât o mare tâmpenie. Nu există altă soluţie, decât anularea infamei legi şi înlocuirea acesteia printr-o legislaţie adecvată. Care să ofere în oglindă aceleaşi drepturi tuturor minorităţilor din Ucraina, cu drepturile acordate tuturor minorităţilor din România. Conform celor mai elementare norme europene. Scurt pe doi. Orice altă formulă nu reprezintă un compromis, ci doar o ticăloşie. O diversiune. Dar nu este clar nici măcar că ar fi avut loc o asemeena înţelegere, pentru că Volodimir Zelenski nu o confirmă. Acesta informează opinia publică asupra faptului că ar fi purtat discuţii cu mai mulţi şefi de stat europeni, inclusiv cu preşedintele Klaus Iohannis, dar nu aminteşte absolut nimic despre tema explozivă a minorităţilor. Şi cu atât mai puţin nu se referă la vreun angajament pe care şi l-ar fi luat în numele statului ucrainean. Este cel puţin ciudat, nu-i aşa?

O regulă elementară a raporturilor dintre şefii de state este că asemenea informări se fac de comun acord. Şi nicidecum alandala. Termenii lor sunt conveniţi dinainte de a se fi dat ceva publicităţii. Tocmai pentru a nu se crea imaginea publică a unui dialog al surzilor. Deci, din nou, ceva este în mare neregulă.

Una peste alta, oricum ar sta lucrurile, modul în care Klaus Iohannis a ales, după o lungă şi penibilă tăcere, să abordeze acest subiect extrem de grav pentru peste 500.000 de români din Ucraina şi preocupant pentru întreaga opinie publică din această ţară este cel puţin inadecvat. Şi tocmai de aceea există analişti care afirmă pe bună dreptate că, din nou, Klaus Iohannis s-a pus singur într-o poziţie de ofsaid. Eu, fiind mai răutăcios, voi afirma că poziţia sa a fost de capră.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Domnule,

    Lui Johanis putem sa-i atribuim fel de fel de "pacate". Insa pana acum romanii nu l-au acuzat de minciuni. Si probabil ca nu au sesizat la el asa ceva.  

    In schimb, Zelenski este de departe campionul dezinformarilor privind situatia militara si al mincinosilor europeni. Din declaratiile lui nu poti distinge niciodata adevarul de minciuna. 

    Si, in plus, Johanis s-a dovedit a fi un neamt, patriot roman.

    Sigur nu Johanis a mintit!  

    1. Lătura de la cotroceni e capabila de orice.oare o fi mintit cand a afirmat ca si-a luat 6 case din banii de meditatii?

      cele 6 case nu fac cat gardul de pe mosia lui Dragnea, atata beton pe o suprafata atat de mare

      Adica, daca Iohannis a furat mai putin ca Dragnea, atunci e om cinstit?

      De bacord ca e de origine germanica dar nu neamt,Nu stiu pe ce se bazeaza afirmatia d-tra ca a dovedit ca e patriot.Eun patriot din cei descrisi de Eminescu.

      Amice cu proaste cunostinte de aritmetica. Pentru ca o casa este inclusa in perimetrul unui teren, intotdeauna o casa are mai putin beton decat gardul acelei proprietati (daca este facut trainic si inalt, din beton).

    Nasol ca se intampla asa. Nasol indiferent ca minte sau nu. Contradictiile nu pot duce la negocierile de care vb in alt mesaj, parca ieri. Negocierile trebuie puse pe hartie, clar si cu data de intrare in vigoare benefica tuturora. Ca e nevoie de timp e de inteles dar nu cu vrajeli si contradictii.

    Domnilor, respecte si "La multi ani".

    Adevarat, Johanis are multe "pacate" ca cine stie ce este cu cele 6 case, cu Austriecii de la Schweighofer, prietenii lui si altele de care nu stim. Dar, daca suntem cinstiti, onesti, cum sunt romanii, trebuie sa recunoastem ca acest Johanis a fost (si este) cel mai normal sef de stat pe care l-a avut Romania dupa Carol I si , sa zicem, Ferdinand. Puneti-l pe Carol al II-lea, al Romaniei, pe Mihai I, pe Dr. P. Groza. pe Dej, pe Ceausescu, Iliescu si mai apoi pe Constantinescu si mai ales pe Basescu langa Johanis. Fata de el sunt de groaza.  

    Johanis a fost cu siguranta o solutie buna pentru Romania.

     

    1. Nu.

      Basescu ii este superior din toate punctele de vedere lui Iohannis. 

      Numai ce fara coloana pot sa debiteze un astfel de comentariu.

    De data asta cred ca Zelensky a mintit pt ca nu vrea sa pice prost in fata nationalistilor majoritari. Asta nu inseamna ca Joiannis e vreun mare cristalin...a behait pe se de pana I a adus la guvernare!

    Cu, sau fără înțelegere cu Zelenski, România trebuie sa modifice urgent Constituția în ce privește minoritățile nationale: dreptul de a avea un reprezentant în Parlament, indiferent de numărul de voturi obținut la alegerile generale, trebuie eliminat! Au trecut prea mulți ani de când am dat acest drept minorităților etnice și am văzut ca nicio tara în care exista o minoritate de etnie romana nu a dat un asemenea drept minorității române. În plus, am văzut și că parlamentarii minorităților etnice care au obținut locul în Parlament altfel decât cei ai minoritatii maghiare au fost doar o masa de manevra pentru PSD sau PNL.

    Modificarea Constituției ar fi și un prilej de a scăpa de pensiile nesimțite ale magistraților!  

    Considerați normal ca minoritățile ucraineana sau a rușilor lipoveni sa aibă un reprezentant în Parlamentul României? În actualele condiții, mie nu mi se pare normal.

    1. Ai dreptate! Am înțeles că se transmit în familie aceste lucruri,adică mai grav!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb