"Ne aşteptăm să crească segmentul evaluărilor pentru raportare financiară"

A consemnat Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 29 martie 2021

"Ne aşteptăm să crească segmentul evaluărilor pentru raportare financiară"

(Interviu cu Sorin Petre, preşedintele ANEVAR)

Anul trecut faţă de 2019, numărul evaluatorilor persoane fizice care au desfăşurat activitate de evaluare s-a diminuat uşor (cu 3%), tendinţă observată şi în cazul membrilor corporativi ANEVAR, care au înregistrat un număr cu 4% mai mic de firme active în intervalul analizat, ne-a spus, într-un interviu, Sorin Petre, preşedintele Asociaţie Naţionale a Evaluatorilor din România (ANEVAR). Potrivit acestuia, numărul total al rapoartelor de evaluare efectuate de toţi membrii ANEVAR, indiferent de specializarea acestora sau de scopul evaluării, a totalizat circa 230.000 de lucrări în 2020, rezultând o diminuare cu 5% a volumului total de muncă faţă de 2019.

Reporter: Cum a fost afectată piaţa evaluărilor de pandemia de Covid 19?

Sorin Petre: În misiunea lor de a evalua bunuri de cele mai diverse tipuri, şi în special în vremuri de criză, evaluatorii se adaptează folosindu-şi la maximum experienţa, intuiţia formată de practică şi cunoştinţele aprofundate despre piaţa locală. Aşa cum majoritatea afacerilor au înregistrat un grad mai mare sau mai mic al influenţei negative a restricţiilor impuse de evitarea raspândirii virusului, şi în domeniul nostru de activitate s-au observat unele sincope. Dar şi o revenire spre finalul anului şi sper într-o recuperare susţinută, chiar o creştere pentru a doua parte a anului 2021.

Dar, revenind la 2020, faţă de anul 2019, numărul evaluatorilor persoane fizice care au desfăşurat activitate de evaluare s-a diminuat uşor (cu 3%), tendinţă observată şi în cazul membrilor corporativi ANEVAR, care au înregistrat un număr cu 4% mai mic de firme active în intervalul analizat.

Numărul total al rapoartelor de evaluare efectuate de toţi membrii ANEVAR, indiferent de specializarea acestora sau de scopul evaluării, a totalizat circa 230.000 de lucrări în 2020, rezultând o diminuare cu 5% a volumului total de muncă faţă de 2019.

Per total, cifra de afaceri din lucrări de evaluare la nivelul anului 2020 s-a diminuat cu aproximativ 7% faţă de anul precedent, o urmare firească a evenimentelor din 2020.

Reporter: Au fost amânate/anulate anumite proiecte ale evaluatorilor şi în ce zone/sectoare?

Sorin Petre: Din perspectiva activităţii Asociaţiei, nu s-a amânat sau contramandat nimic din ce aveam în plan sau realizam în mod obişnuit. Am transformat însă şi am adaptat partea de Evenimente şi Seminare şi le-am realizat exclusiv online. Numărul celor înscrişi a fost unul record chiar, pentru o parte dintre conferinţele pe teme profesionale, iar seminarele au fost organizate într-un număr mult mai mare decât în anii precedenţi.

În luna iulie am adoptat, în cadrul Conferintei naţionale, un nou set de Standarde de evaluare a bunurilor, obligatorii pentru activitatea de evaluare în România, cu intrare în vigoare din 1 septembrie 2020.

De asemenea, am păstrat tradiţia examenului de acces în profesie, care are loc în fiecare an în luna noiembrie. A fost o provocare organizarea unui astfel de examen, online, cu candidaţi numeroşi, din toate colţurile ţării, dar pot spune că a fost şi acesta un succes. Au fost admişi şi s-au alăturat, astfel, categoriei de membri stagiari ANEVAR, nu mai puţin de 244 de persoane.

Tot la final de 2020, am lansat şi noul site ANEVAR. Aspectul său a fost schimbat complet, iar funcţionalitatea şi navigarea sunt acum mult îmbunătăţite. Am adăugat secţiuni noi şi am eliminat părţile redundante, cu informaţii care se regăseau în mai multe pagini. Este un produs din zona de IT, extrem de solicitată de noi şi de restul lumii în această perioadă, la care s-a lucrat mult şi pe care l-am lansat, iată, în timpul pandemiei.

Reporter: Cum au evoluat preţurile pe piaţa imobiliară în marile oraşe?

Sorin Petre: Noi vă putem furniza câteva informaţii despre valorile de piaţă (nu preţuri) ale proprietăţilor imobiliarelor din marile oraşe, folosind date statistice din baza de date BIG.

Astfel, vă prezentăm informaţii din baza de date BIG - care cuprinde date din rapoartele de evaluare a proprietăţilor imobiliare din România realizate în scopul garantării împrumuturilor de către membrii ANEVAR - pentru intervalul 1 ianuarie - 30 septembrie 2020, adică perioada de debut (Q1), instalare/resimţire a efectelor pandemiei de COVID-19 (Q2) şi de revenire a pieţei (Q3):

din totalul de circa 75.000 de rapoarte de evaluare, cele mai multe au fost realizate pentru evaluarea de bunuri imobile de tip rezidenţial - aproximatiiv 74%;

peste 9% au fost rapoarte de evaluare pentru terenuri;

mai mult de 8% - rapoarte aferente bunurilor imobile de tip comercial;

sub 7% rapoarte aferente bunurilor imobile de tip industrial;

restul reprezintă rapoarte pentru proprietăţi imobiliare de tip agricol, mixt şi alte tipuri

Iată şi modul de evoluţie a valorilor de piaţă unitare ( /mp) ale bunurilor imobiliare rezidenţiale de tip apartament în bloc pentru şase municipii: Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi, Timişoara, situaţie care este analizată la nivelul intervalului de timp precizat anterior.

În intervalul Q1-Q3 analizat, variaţiile valorilor de piaţă unitare nu sunt sensibile. În Q2 faţă de Q1, în cinci din cele şase municipii analizate aceste valori au înregistrat scăderi, cu excepţia municipiului Cluj-Napoca. Intervalul diminuării valorilor se situează între - 0,2% în Iaşi şi - 3,8% în Constanţa.

În Q3, însă, valorile de piaţă unitare au fost aproape în întregime recuperate. Astfel, s-au înregistrat creşteri ale acestora faţă de Q2, intervalul situându-se între + 0,5% în Iaşi şi + 4,6% (în Constanţa.

Cluj-Napoca este singurul municipiu din cele şase care şi-a păstrat trendul uşor ascendent şi în Q2 faţă de Q1, şi în Q3 faţă de Q2, plasându-se detaşat în fruntea topului valorilor de piaţă pe mp de foarte mult timp.

Municipiile Bucureşti şi Timişoara continuă să îşi dispute locul doi, cu valori de piaţă pe mp aproape la egalitate.

Din analiza BIG pentru proprietăţi imobiliare rezidenţiale de tip case cu teren în Cluj-Napoca, reiese faptul că valorile de piaţă pe mp au scăzut în Q2 faţă de Q1 cu 3,4%, recuperând în trimestrul următor printr-o creştere cu doar 1,4%. Cu toate acestea, Cluj-Napoca rămâne în fruntea topului şi în ceea ce priveşte valorile de piaţă unitare pentru case cu teren.

Timişoara a înregistrat în Q3 faţă de Q1 un trend pozitiv, valorile crescând cu 9,2%.

Braşov, Iaşi, Piteşti şi Oradea - celelalte oraşe pentru care au existat suficiente date valide din punct de vedere statistic pentru a face astfel de analize, au înregistrat în Q3 faţă de Q1 diminuări ale valorilor de piaţă unitare, intervalul situându-se între - 0,2% în Piteşti şi - 8,0% în Braşov.

Reporter: Cum apreciaţi măsurile luate de Guvern în domeniu?

Sorin Petre: Guvernul s-a aliniat, asa cum era firesc, iniţiativelor luate de alte guverne, întrucât aceasta nu a fost o criză locală, ci una care a afectat toate statele lumii. Măsurile de sprijin pentru cele mai afectate industrii sunt asemănătoare cu cele adoptate de alte ţări, dar adaptate specificului intern, cum era firesc. Dincolo de aceste ajutoare însă, noi suntem cei care trebuie să ne reinventăm afacerile şi să ajutăm la revenirea economiei, apoi la creştere, pentru a atinge nivelul la care ne-am fi găsit astăzi dacă nu exista pauza forţată din 2020. Aşteptările celor care reprezintă profesiile liberale, din partea autorităţilor, în astfel de momente, dar şi în general, sunt ca acestea să comunice frecvent şi clar, să fim consultaţi de fiecare dată când putem contribui cu experienţa noastră la decizii care ne influenţează activitatea şi dorim să existe căi de discuţii permanent deschise cu reprezentanţii statului.

Reporter: Cum credeţi că va evolua piaţa evaluărilor?

Sorin Petre: Un sector care este de aşteptat să beneficieze de creştere este cel al evaluărilor pentru raportare financiară. Această oportunitate este născută chiar din nevoia de certitudine, după perioada dificilă şi plină de neclarităţi, cu care s-au confruntat toate companiile. Mă aştept ca activitatea noastră să se intensifice semnificativ în acest domeniu. Ceea ce reprezintă un semn bun şi pentru viitorul profesiei. De asemenea, am în vedere şi restructurările şi reorganizările operaţionale pentru anumite afaceri afectate de criza sanitară. Valoarea activelor deţinute de societăţile respective este importantă si noi avem rolul nostru bine definit în a o estima. Este de aşteptat ca cererea pentru lucrări de evaluare să crească, odată cu aşteptările utilizatorilor pentru o calitate tot mai bună a rapoartelor. Trebuie să fim pregătiţi pentru a livra şi cantitate şi calitate, iar ANEVAR veghează cu stricteţe asupra calităţii pregătirii profesionale a membrilor săi.

Reporter: Mulţumesc!

(Interviu preluat din Revista BURSA Construcţilor)

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Evaluari la vrajeala!

    Toti se orienteaza in functie de dobanda la credit, pret in raport cu credit si dobanda, pret in raport cu chirii. 

    Am vazut eu evaluari de te dau pe spate! 

    Peste 200 de evaluari cica la "pretul pietei" doar ca se incadra pretul in chirie sau rata pe zona, atat. 

    Pine ca nu cumpar mai sus de 7-75% din "valoarea" data pe trend de Bulele de Credit generate ciclic de Banci si Gov prin slabirea Creditari. 

    Ce mai minune Dumnezeiasca, in 2019 acelasi venit nu este eligibil la suma "A" si surpriza din Martie 2020 devine eligibil "saracul" cu venit la fel sau mai mic la suna creditata Mai Mare sau la Fel. 

    Sa vorbim de evaluarile facute pe genunchi? 

    De contractele "eficienta energetica" facute pe spagi? 

    Si nimeni in graba dupa dat CREDITE in Bula nu sta sa verifice corectitudinea informatiilor. 

    Daca nu le verific personal si nu le contest nic ofiterul de credit nu da doi bani. 

    Avem evaluari la pret "n" la o garsoniera pocnitura iar langa ea o alta garsoniera renovata, metraj, etc idem aceasi evaluare. 

    Sa mai vorbim si de evaluarile discriminatoare pe baza de RASA? 

    In acelasi bloc de "Romani" o familie de "romi" imi vinde o garsoniera; vine evaluatorul si o evalueaza diferentiat fata de pretul pietei. 

    Culmea ca in acelasi bloc am mai multe cumparate; nu ma interesa evaluarea "evaluatorului" oricum nu dau doi bani pe ea. 

    Evaluarea mea ca si cumparator / investitor nu tine seama de criteriile dupa care evaluaza ei (dau atentie dar nu ma bazez p ele), caci de multe ori sunt fie UMFLATE fie sub Piata in functie de ZONA / Bloc si / RASA. 

    Sa zici 35000 mii euro pret de piata (cand stim foarte bine ca la o distanda te nici 20 de luni era 17000 mii) este cat se poate de manipulata piata de catre BANCI prin slabire creditare ca sa faca exituri cine trebuie la activele respective; stim bine ca veniturile nu au sarit atat procentual. 

    Hai sa vorbim de "evaluarile" ce au impachetat sute de mii de Romani in Bula Creditului din Trecut! 

    Ce facem cu evaluarile alea? 

    Raspunde cineva pentru "hotia/ calicimea / minciuna / inselatoria / etc " de atunci? 

    Sunt oameni ce au si astazi rate de 1800-2200 lei la Garsoniere sau Apartamente confort 3 sau in ghetouri! 

    Aia este evaluare corecta? Aia este Rata corecta? 

    Unde este corectitudinea atunci cand evaluatorii, evalueaza mereu, ciclic "market at the market price" simulta si in concordanta directa cu slabirea criteriilor de creditare? 

    Evaluarile vrajeala nu au in mare treaba cu piata reala! 

    Am vazut in peste 200 de evaluari, majoritatea nu dau doi bani pe costuri renovare, certificate energetice facute in fals (da cica eficienta 92% garsoniera pe colt si am alta izolata si intre alte garsoniere bagata si are 94% asta da facatorie), dogradarea blocului, anticipatie costuri viitoare cu imobilul in care cumperi, etc. 

    Hai sa facem toti ciolanul mare, sa curga cu bani zic atat timp cat robinetul credit curge in piata! 

    Citesc mereu revistele si rapoartele voastre, au ramas blocate in timpt! 

    Am vazut ca schimbati doar designul si cam atat; nu stiu de ce la mai emiteti periodic in acelasi format? 

    PS: Cum se face ca, colegii vostrii de breasla de prin Italia nu reusesc sa mai gaseasca preturile "corcte" ca sa intalneasca cumparatorul? Pai ce au inceput sa dea rateuri evaluarile? S-au ieftinit costurile la materiale pe acolo? Sau mai bine zis CREDITUL manipuleaza Cotatiile la ACTIVELE imobiliare? Cum au restrans aia CREDITUL cum activele au CAZUT. Sa vorbim de Case evaluate la 1-2-3 EURO? Iar costul total de renovare este 60-100.000 de mii de euro. Asta de evaluare corecta! Pai daca renovarea mananca procente bune din totalul activului imobiliar (in cazul asta peste 90% din pret final de piata) cum doame iartama la noi dati evaluari pe genunchi? 

    Si nu la 1 2 proprietati ci la 90% din evaluari! Dati preturi deplasate de realitate! 

    Vine ala si zice "locuibila" la un activ ce trebuia schimbat tot; nu trecea nici verificarea pompierilor sau a structuristului! 

    semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7456
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3349
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9683
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.8725

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb