Comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale, competenţe şi mobilitatea forţei de muncă, Marianne Thyssen, a propus, ieri, ca finanţarea alocată ţării noastre prin Fondul Social European Plus să crească cu 17%.
Marianne Thyssen a precizat: "Propunem ca, din bugetul de 101 miliarde de euro al Fondului Social European Plus, să investim în oameni, în capitalul uman, în capacităţile oamenilor. De asemenea, dorim ca 25% din acest buget să fie investit pentru incluziunea socială la nivelul statelor membre, iar 10% să fie investiţi pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor. În ultimii ani am făcut progrese, dar provocările continuă să existe, şi de aceea sunt în favoarea unei acţiuni clare prin Fondul European Social Plus. Aşteptăm cu încredere să începem să discutăm des-pre acestea în Parlamentul European".
Declaraţiile au fost făcute la finalul conferinţei "Fondul Social European +, un PLUS pentru viitorul nostru!", organizată de Ministerul Fondurilor Europene, în contextul deţinerii de către România a Preşedinţiei Consiliului UE.
Comisarul european Marianne Thyssen a mai spus: "Studiile au arătat că fiecare euro cheltuit la nivel european pentru ocuparea forţei de muncă şi pentru investiţii sociale are ca efect un profit de 3 euro. Am discutat astăzi (n.r.- ieri) despre propunerile noastre despre cum ar trebui alocaţi aceşti bani pentru următorul exerciţiu bugetar, din 2021 până în 2027. Prin propunerea noastră pentru Fondul Social European Plus privind perioada 2021-2017 vrem să creăm mai multe oportunităţi pentru cetăţeni".
Conform oficialului european, Fondul Social European Plus va sprijini cetăţenii din Uniunea Europeană să îşi dezvolte abilităţile, dar şi să demonstreze solidaritate, pentru a construi o societate durabilă, competitivă şi incluzivă.
La rândul său, Rovana Plumb, ministru al Fondurilor Europene, a declarat: "Am stabilit directivele de investiţii pentru perioada următoare de programare, cu finanţarea europeană, prin Fondul Social European. Vom investi în start-up-uri, în crearea de locuri de muncă, în educaţie, sănătate, în ajutorarea comunităţilor marginalizate şi a grupurilor vulnerabile". Conform domniei sale, pentru următorul cadru multianual de finanţare prioritare vor fi investiţiile în tineri, în copii, în egalitatea de gen şi pentru persoanele din comunităţile marginalizate.
Referitor la negocierile pentru viitorul cadru multianuala de finanţare 2012-2027, ministrul Fondurilor Europene a precizat că preşe dinţia română a Consiliului Uniunii Europene a obţinut mandat pentru a putea începe negocierile, pe pachetul de coeziune, cu viitorul Parlament European.
Rovana Plumb a afirmat: "Din cele opt blocuri tematice - inclusiv regulamentele alocărilor fondurilor europene - am obţinut şapte mandate din partea Consiliului UE. Până la 30 iunie 2019, obiectivul nostru este să avem un acord parţial pe toată politica de coeziune".
Potrivit Comisiei Europene, Fondul Social European Plus se va concentra pe investiţiile în capitalul uman şi pe sprijinirea punerii în aplicare a Pilonului European al Drepturilor Sociale. Fondul contribuie la acţiunile de abordare a provocărilor globale, menţine echitatea socială, dar stimulează şi competitivitatea Europei.
Fondul Social European Plus va fi o versiune mai flexibilă, mai simplă a actualului Fond Social European, creată prin fuziunea a cinci fonduri şi programe existente. Punerea în comun a resurselor va permite UE şi statelor membre să ofere un sprijin mai integrat şi mai bine orientat pentru a răs-punde provocărilor sociale de pe piaţa muncii cu care se confruntă astăzi cetăţenii europeni, completează Comisia Europeană.
De exemplu, integrarea în FSE+ a sprijinului acordat persoanelor celor mai defavorizate va aduce beneficii persoanelor eligibile prin intermediul unei combinaţii mai bune de asistenţă materială şi asistenţă socială cuprinzătoare.