NEGOCIERI PENTRU GUVERNUL USL 2.0 PSD - pregătit să guverneze cu PNL

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 9 noiembrie 2021

Sorin Grindeanu

Sorin Grindeanu

Negocierile dintre PSD şi PNL pentru alcătuirea unei majorităţi parlamentare, în care ar urma să intre şi UDMR şi grupul minorităţilor naţionale, care să învestească un guvern cu puteri depline, se pare că se înscriu pe făgaşul prevăzut la finalul săptămânii trecute de preşedintele social-democrat Marcel Ciolacu, care anunţa că o astfel de alianţă este singura viabilă în acest moment.

La finalul şedinţei de ieri a liderilor PSD, Sorin Grindeanu - vicepreşedintele formaţiunii politice social-democrate - a anunţat că s-a decis în unanimitate negocierea intrării la guvernare cu PNL, UDMR şi minorităţile naţionale.

"PSD va începe negocierile cu PNL, UDMR, minorităţi. Vor fi 4 echipe de negociere, dintre care o echipă care va lucra pe program de guvernare, coordonată de mine şi una pentru revizuirea Constituţiei, coordonată de Robert Cazanciuc. E normal să abordăm şi această componentă, de modificare a Constituţiei. În urmă cu 7-8 ani se vorbea de regionalizare. Nu avem în Constituţie această chestiune. Această formă, de regiune, poate fi o temă. Nu zic că e bună sau rea. Dar credem că o discuţie la 30 de ani poate fi făcută, chiar dacă a fost o modificare şi în 2000. (...) Am discutat despre sincopele din Constituţie. Vedem cât de des e întrebată Curtea Constituţională pe diverse speţe. (...) Consiliul Politic Naţional şi-a dat acordul pentru că suntem deschişi să negociem pentru a urgenta rezolvarea problemelor românilor. Nu a fost absolut nicio discuţie despre funcţiile politice", a declarat Sorin Grindeanu.

El a prezentat şi măsurile pe care social-democraţii ar dori să le vadă implementate în termen cât mai scurt. În privinţa gestionării pandemiei,

PSD propune, printre altele, testare extinsă şi vaccinare şi măsuri legislative pentru combaterea pandemiei - introducerea obligativităţii prezentării certificatului verde şi la locul de muncă, cu anumite excepţii.

Legat de preţurile la utilităţi, social-democraţii doresc o plafonare a preţurilor din energie până la finalul primului semestru al anului viitor, compensarea facturilor la energie electrică şi gaz astfel încât ponderea cheltuielilor cu energia să fie similară cu luna decembrie 2020 şi asigurarea subvenţiei la gigacalorie la un nivel echilibrat, astfel încât să se asigure aceeaşi pondere în factura finală cu cea avută în luna decembrie a anului trecut.

PSD mai doreşte aplicarea imediată a legii 127/2019 cu indexarea de la 1 decembrie a pensiilor cu 11% şi creşterea indemnizaţiei sociale minime cu 200 de lei la 1000 de lei pe lună, precum şi creşterea alocaţiilor pentru copii de la 1 decembrie la nivelul stabilit prin legea 14/2020.

În privinţa salariului minim, social-democraţii solicită o majorare de la 1 ianuarie 2022 a salariului minim la 2550 lei pentru angajaţii cu studii medii şi la 2600 lei pentru angajaţii cu studii superioare. De la 1 iulie 2022, salariul minim pentru studii medii ar urma să fie de 2740 lei, iar pentru cei cu studii superioare, 3000 lei.

"S-a discutat şi despre un calendar pentru eliminarea discrepanţelor apărute în urma neaplicării legii salarizării unitare şi va fi prezentat în 90 de zile. Tot ce v-am spus se susţine bugetar", a precizat Sorin Grindeanu.

Condiţiile puse de social-democraţi au constituit obiectul unei şedinţe la care au participat aseară liderii PNL, care urmau să stabilească în ce modalitate vor continua negocierile cu reprezentanţii PSD pentru alcătuirea viitoarei majorităţi parlamentare necesară învestirii unui guvern cu puteri depline, şedinţă care se afla în plină desfăşurare la închiderea ediţiei. Înaintea şedinţei de aseară, liberalii nu păreau dispuşi să renunţe la poziţia de prim-ministru şi nici la aceea de ministru al finanţelor, dar nu este exclus ca, la presiunea unor vectori de imagine puternici din cadrul partidului, printre care se numără şi prim-vicepreşedintele Rareş Bogdan, PNL să renunţe la Finanţe şi să preia conducerea celuilalt minister avizator al tuturor proiectelor de acte normative, Ministerul Justiţiei.

"Trebuie să garantăm că Justiţia va rămâne independentă. Singurul minister pentru care mă voi bate să fie la Partidul Naţional Liberal, tocmai din perspectiva celor cu care stau de vorbă la Bruxelles şi a îngrijorărilor acestora, este Ministerul Justiţiei", a afirmat, ieri, deputatul european Rareş Bogdan.

Referitor la alianţa cu PSD, el a spus că sunt momente în istorie când este nevoie ca rivalii politici să se alieze pentru interesul naţional, iar un astfel de interes este reprezentat de ieşirea din actuala situaţie şi de necesitatea implementării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pentru a crea condiţiile absorbţiei în următorii cinci ani ale celor 29,2 miliarde euro, la care până la finalul anului 2023 ar trebui să adăugăm şi cele 14 miliarde euro rămase neabsorbite din perioada 2014-2020.

Decizia liberalilor privind o colaborare cu PSD pare a fi simplă, dacă ţinem cont că la ultima şedinţa a Biroului Naţional al PNL doar şapte organizaţii judeţene au pledat pentru refacerea Coaliţiei cu USR: Satu Mare, Teleorman, Tulcea, Bucureşti, Giurgiu, Gorj şi Dolj.

Potrivit unor surse politice din interiorul PNL, viitorul guvern ar urma să fie învestit în luna decembrie, perioadă în care echipele de negociere ale liberalilor şi social-democraţilor vor stabili împreună şi cu echipa de negociere din partea UDMR, programul de guvernare şi componenţa viitorului Executiv.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. PSD e pregatit sa fure. Asta e in ADN-ul lui.

    1. m-am plictisit de asta cu adn-ul , e fumata rau , esti un postac prost fara idei ! ia zi prostule , cine-i pregatit sa nu fure , ai curaj sa spui ?

      Tu esti ala prost daca iti inchipui ca toti din tara asta suntem pregatiti sa furam

      Ai o minte bolnava, de psdist sadea.  

      te-am intrebat prostule ce partid nu este pregatit sa fure , de ce n-ai curaj sa spui , analfabetule ?

      Prostule, partidele nu pot fura ca nu au maini, iar tu nu ai minte!

      Așa este, PSD nu știe altceva decât furt, cumetrii, subdezvoltare....Asta va fii fara dubiu!

      Doamne da prost mai esti ! atunci ce oameni cu maini din ce partide nu fura ? acum ai inteles boule !

      iti raspunzi singur , esti bolnav psihic ?

    Prima mare greseala a PNL a fost fuziunea cu PDL. Atunci s-au plafonat la maxim 30% ca partid. A doua mare greseala a PNL este aceasta negociere cu PSD. Din acest moment, indiferent ce va face, PNL nu mai are cum sa faca un scor electoral bun in 2024. Asa ca Florine, poti sa-i dai inainte cu alianta cu PSD caci pentru tine si PNL nu mai conteaza. Curat ghinion :)

    1. E jale mare si pe partea cu UDMR. Scade Viktor Orban serios in sondaje pentru 2022. Trebuie mobilizare maxima a secuilor si a maghiarilor la alegerile din 2022. Trebuie neaparat modificata si constitutia Romaniei cat mai repede.

      Avem nevoie de un partid puternic pe centru-dreapta la alegerile din 2024. USR trebuie sa fie puternic pe pozitie si sa ceara un program clar de reforme, si in justitie si economice! Se incearca santajul emotional cu ”situatia speciala din tara”. Situatia o sa fie speciala si la anul si peste 2 ani.

      Este evident ca PNL-Catu si UDMR nu au apetit pentru reforme reale si pentru consolidare fiscala. Daca situatia este atat de speciala cum a ajuns liderul UDMR , Kelemen Hunor, sa faca o prioritate din reforma constitutionala? Asta ne doare pe noi?  

      Felicitari PSD pentru intrarea la guvernare! Dl. Ciolacu este un bun strateg, de 10 ori mai bun decat presedintele Iohannis. PSD nu are decat de castigat, si pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung.  

      In 2024, foarte multi votanti PNL, inclusiv eu, nu vor mai vota PNL. Acesta va avea soarta unui alt partid istoric, PNTCD. Electoratul PNL nu va mai veni la vot sau va vota cu USR.  

      PSD va ramane o forta politica si la alegerile din 2024, pe care le va castiga prin absenteismul masiv al celor dezamagiti de PNL si de Iohannis. ”Ghinion” :) 

      Presedintele Iohannis, un barbat inalt, dar cu o viziune politica extrem de scurta. Nu pas cu pas ci centimetru cu centimetru. Cele doua ”guvernul meu” aduse la putere fara majoritate parlamentare s-au razbunat crunt la alegeri. Sau, dupa cum se vede acum, nici nu mai conta. Ce scor electoral facea PNL daca pandemia Covid o prindea pe doamna Dancila la guvernare? Curat ghinion, domnule presedinte... :)

      Si inca o intrebare de nespecialist. Ce nevoie are o tara saraca de corvetele alea care costa miliarde de dolari? Nu mai bine cumparam drone, rachete sol-aer, rachete portabile antitanc si rachete anti-nava?  

    poate acum inteleg si ultimii idioti votanti fsn ( psd + pnl ) cum mint aceste curve politice , una spun si alta fac . la fel va fi si cu minciunile promise inainte de a ajunge la guvernare . nu mai votati aceste jigodii !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb