Negocieri pentru interconectarea electrică între Grecia şi Cipru

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Internaţional #Energie / 10 septembrie 2024

Negocieri pentru interconectarea electrică între Grecia şi Cipru

English Version

Miniştrii energiei din Grecia şi Cipru au discutat ieri detaliile privind implementarea proiectului Great Sea Interconector, prin intermediul căruia ar urma să fie instalat un cablu submarin privind transportul energiei electrice între cele două state, membre ale Uniunii Europene. Deşi proiectul este important pentru ambele state, guvernul de la Nicosia continuă să menţină incertitudinea, deoarece nu a soluţionat încă, din punct de vedere al reglementării, realizarea acestui proiect, reglementare ce reprezintă condiţia prealabilă de bază pentru ca firma franceză Nexans să nu suspende implementarea proiectului, potrivit publicaţiei elene New Money. În fapt, autorităţile cipriote nu doresc să investească în acest moment în realizarea interconectorului, ci vor să folosească alocările din bugetul de stat pentru finalizarea altor proiecte din domeniul energetic.

Sursa citată menţionează că subsecretarul american pentru afaceri energetice, Jeffrey Pyatt, şi Julie Fisher, ambasadorul american la Nicosia, susţin că prin acest proiect Cipru are o oportunitate ce nu trebuie ratată, în condiţiile în care este stat membru al Uniunii Europene ce va implementa Green Deal, adică energia verde. Cu toate acestea, ministrul energiei din Grecia, Theodoros Skylakakis, este nemulţumit de modul în care este implementat proiectul şi a cerut intervenţia lui Nikos Christodoulidis, preşedintele Ciprului, pentru ca lucrurile să evolueze în privinţa cablului interconector dintre cele două state. Acesta din urmă a afirmat săptămâna trecută că autorităţile de la Nicosia vor finaliza mai întâi alte proiecte mari de importanţă strategică, prioritar fiind terminalul de combustibili lichizi din portul Vassiliko.

"Decizia noastră se va baza pe date reale şi nu va avea nicio ambiguitate, constructivă sau nu", a declarat, potrivit sursei citate, Nikos Christodoulidis.

Pe lângă realizarea interconectorului dintre cele două state, a cărui soartă va fi decisă la nivel politic, guvernul de la Atena se arată îngrijorat de volatilitatea preţurilor energiei electrice în Balcani şi în Europa de Sud-Est, mai arată publicaţia elenă. Evoluţiile acestor preţuri în perioada sezonului estival l-au determinat pe premierul grec Kyriakos Mitsotakis să declare că "ceva nu funcţionează corect pe piaţa europeană şi vom lupta pentru a corecta aceste distorsiuni".

"În zilele următoare voi ridica problema printr-o scrisoare pe care o voi trimite preşedintelui Comisiei Europene, despre fluctuaţiile extreme ale preţurilor cu ridicata la energie electrică", a afirmat premierul grec.

În acest sens, ministrul grec al energiei, Theodoros Skylakakis a anunţat un front comun la Bruxelles cu România şi Bulgaria, scopul comun al celor trei state fiind ca Executivul UE să recunoască apariţia unor noi crize care cresc preţurile la energie, să recunoască responsabilitatea europeană pentru situaţia care a fost creată în detrimentul cetăţenilor şi economiilor statelor din sud-estul Europei şi să găsească soluţii, astfel încât piaţa unică europeană din acest domeniu să devină funcţională.

Theodoros Skylakakis a precizat: "Problema preţurilor ridicate la energie în sud-estul Europei este o problemă europeană şi este necesară o acţiune comună, pentru că s-ar putea să avem diferenţe de preţuri la energie de 500 euro între state vecine, diferenţe care nu sunt justificate în niciun fel şi care arată că există o problemă serioasă ce afectează funcţionarea sistemului electric european şi conexiunile acestuia. Lipsa interconexiunilor electrice şi algoritmii care le controlează sunt cauzele pentru preţurile mari pe care consumatorii le plătesc în Europa de Sud-Est".

Oficialii eleni consideră că au obligaţia să protejeze consumatorii casnici de volatilitatea preţurilor din energie şi afirmă că firmele pot face faţă preţurilor mari prin încheierea de contracte bilaterale (PPA).

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb