Reprezentanţii Consiliului Uniunii Europene şi cei ai Parlamentului European vor începe, mâine, negocierile pentru nominalizarea viitorului procuror-şef al Parchetului European. Cei şase reprezentanţi au de ales între Jean Francois Bohnert - propunerea Consiliului UE şi Laura Codruţa Kovesi - propunerea Parlamentului European.
Pentru stabilirea viitorului şef al Parchetului European, Consiliul UE a propus trei runde de negocieri: 20 martie, 4 aprilie şi 10 aprilie. Cu toate acestea, este posibil ca numele viitorului şef al Parchetului European să fie agreat încă din prima rundă, cea programată pe 20 martie, dată la care s-ar putea stabili dacă Laura Codruţa Kovesi va fi propunerea comună Parlament-Consiliu pentru această funcţie.
Din partea Parlamentului European, vor negocia, pentru numirea Laurei Codruţa Kovesi, Claude Moraes - preşedintele comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (comisia LIBE, unde Kovesi a obţinut 26 de voturi pentru), Ingeborg Grassle - preşedintele Comisiei pentru control bugetar (comisia CONT, unde Kovesi a obţinut 12 voturi pentru) şi Judith Sargentini -vicepreşedinte în comisia LIBE şi care este deputatul european care a numărat voturile pentru fosta şefă a Direcţia Naţionale Anticorupţie, nemulţumit de modul în care voturile erau contabilizate de europarlamentarul Maria Grapini.
În cazul unui acord între cele două instituţii europene, numele viitorului şef al Parchetului ar urma să fie votat în plenul Parlamentului European, dar votul este, în acest caz, o simplă formalitate.
Partidul Popular European, ce reprezintă cel mai important grup politic din Parlamentul European, şi care se bucură şi de sprijinul Grupului Verzilor o susţine pe Laura Codruţa Kovesi. Preşedintele PPE, Manfred Weber, a declarat că nu înţelege de ce autorităţile de la Bucureşti nu o susţin pe Kovesi pentru funcţia de procuor-şef al Parchetului European, caracterizând atitudinea gruvenului Dăncilă drept o trădare a interesului naţional.
Laura Codruţa Kovesi a fost pusă în 7 martie 2019 sub învinuire într-un al doilea dosar, fiind acuzată de Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie că a condus un grup infracţional organizat în interiorul DNA. Anunţul a fost făcut chiar de fosta şefă a DNA la ieşirea de la Secţia specială de investigare a magistraţilor, unde a stat cinci ore. Ea a fost citată în dosarul deschis de procuroarea Adina Florea în urma unui denunţ făcut de inculpatul fugar Sebastian Ghiţă, privind aducerea în ţară a lui Nicolae Popa.
Primele acuzaţii la adresa lui Kovesi au fost formulate de SIIJ în 15 februarie, înainte ca fosta şefă a DNA să se deplaseze, în 25 februarie, la Bruxelles pentru susţinerea candidaturii în faţa celor două comisii ale Parlamentului European.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2019, 00:42)
DOAMNA ADINA FLOREA, DOMNULE MINISTRU TU DOREL TOADER CE MAI AȘTEPTAȚI LA CIT RĂU A FĂCUT, A DISTRUS FOARTE MULTE FAMILII, CARIERE, VIEȚI, ÎNCHIDETIO PE VIATA PE ACEASTA VĂDUVĂ NEAGRA, VIPERA VENINOASA SA NUMAI VADĂ ÎN VECI LIBERTATEA CA MERITA.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Om în data de 19.03.2019, 03:22)
Ai tipat asa de tare ca n-am inteles ce vrei sa spui.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2019, 16:28)
Livache , tu eşti ?