Negocieri Ucraina - Rusia pentru eliberarea de prizonieri

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 iunie 2022

Negocieri Ucraina - Rusia pentru eliberarea de prizonieri

Ucraina poartă negocieri cu Rusia pentru eliberarea atât a combatanţilor ucraineni, cât şi a voluntarilor străini care sprijină Kievul în lupta sa împotriva trupelor ruse, a informat ieri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de EFE.

Moscova deţine mii de prizonieri ucraineni şi combatanţi din multe ţări ale lumii "care s-au oferit ca voluntari" pentru a apăra Ucraina, a afirmat Zelenski în declaraţii făcute pentru canalul de televiziune american NBC, citate de agenţia de presă locală Ukrinform.

După ce le-a mulţumit tuturor acestor "eroi" pentru sprijinul acordat şi a confirmat că eliberarea lor este în curs de negociere, preşedintele ucrainean a subliniat că "toţi înţeleg că războiul din Ucraina este astăzi aici, pe acest pământ, dar mâine ar putea avea loc în Europa, iar peste încă o zi s-ar putea întâmpla în SUA".

În opinia sa, este "este absolut corect să spunem că războiul din Ucraina este deja un război în Europa şi Statele Unite, dar geografic se întâmplă aici", conform Agerpres.

Declaraţiile sale au fost făcute în ziua în care apărarea cetăţeanului britanic Shaun Pinner, condamnat la moarte în autoproclamata Republică Populară Doneţk (RPD), din estul Ucrainei, pentru că a luptat ca mercenar în rândurile trupelor ucrainene, a anunţat că a a contestat sentinţa.

Pinner (48 de ani), împreună cu un alt britanic, Aiden Aislin, (28 de ani) şi marocanul Braguim Saadun au fost condamnaţi la moarte în 9 iunie, după ce au fost găsiţi vinovaţi că au luptat ca mercenari de partea forţelor ucrainene. Cei doi britanici au fost capturaţi în cursul asediului oraşului Mariupol, port strategic la Marea Azov, în timp ce marocanul a fost luat prizonier cu o lună înainte.

Curtea Supremă din Rusia a amânat ieri, pentru 2 august, audierea privind analiza cererii Parchetului General rus de a declara drept "organizaţie teroristă" batalionul ucrainean Azov, care a devenit celebru în toată lumea după ce a rezistat timp de aproape trei luni asediului trupelor ruse împotriva oraşului-port Mariupol, conform EFE.

La 17 mai, parchetul îi ceruse Curţii Supreme să recunoască batalionul Azov ca "organizaţie teroristă", Moscova calificându-l drept "nazist".

Batalionul Azov, creat în 2014 în oraşul Mariupol, a fost complet integrat în Garda Naţională a Ucrainei la sfârşitul anului respectiv. Acesta a fost fondat de membri ai extremei drepte pentru a lupta împotriva separatiştilor proruşi din estul Ucrainei şi şi-a câştigat faima după ce au alungat forţele ruse din Mariupol în iunie 2014.

Pentru Ucraina, combatanţii din Azov sunt adevăraţi "eroi", pentru că prin rezistenţa lor au reuşit să reţină în zona Mariupolului o grupare de 20.000 de soldaţi ruşi, întârziind ofensiva finală a Rusiei în Donbas.

Aproximativ 2.500 de combatanţi au ieşit din combinatul siderurgic Azovstal în mai şi s-au predat Rusiei, care vrea acum să-i judece ca pe nişte "neonazişti" şi "criminali de război", în special pe comandanţii Azov.

Liderul autoproclamatei republici populare Doneţk, Denis Puşilin, afirmase recent că mai întâi anchetatorii separatiştilor au "lucrat" cu prizonierii Azov, dar acum această muncă este efectuată de "specialişti ruşi".

La 23 mai, Puşilin a spus că apărătorii de la Azovstal care s-au predat cu o săptămână mai devreme se aflau pe teritoriul controlat de separatişti în Doneţk.

Cu două săptămâni în urmă, o sursă din poliţia rusă a declarat pentru agenţia oficială de presă rusă TASS că mai mulţi combatanţi ai batalionul Azov au fost transferaţi la penitenciarul Lefortovo din Moscova. Printre aceştia s-ar afla şi comandantul-adjunct al Azov, Sviatoslav Palamar.

La începutul lunii iunie, Volodimir Zelenski declarase că Direcţia principală de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR) discută despre eliberarea soldaţilor ucraineni, dar nu a oferit mai multe detalii.

Zelenski despre Putin: "Suferă de lipsă de respect faţă de poporul ucrainean"

Şeful statului rus, Vladimir Putin, suferă într-adevăr de o gravă maladie, iar aceasta constă în lipsa de respect faţă de poporul ucrainean, a spus preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, subliniind că de această boală suferă mulţi din anturajul liderului rus, potrivit media ucrainene Unian şi Rbc.ua, care citează un fragment dintr-un interviu mai amplu acordat de acesta unui post de televiziune american.

Solicitat să comenteze referitor la speculaţiile potrivit cărora Putin ar fi bolnav, Zelenski a afirmat într-un interviu pentru NBC că boala liderului rus este mai periculoasă decât cancerul despre care vorbeşte o parte a preseis.

"Nu ştiu ce se întâmplă cu Vladimir Putin. Cred că are o boală gravă, dar aceasta este mai complicată decât boala despre care vorbiţi. Aceasta este o boală privind lipsa de respect faţă de poporul nostru, are legătură cu capturarea teritoriului nostru, cu torturile comise de soldaţii lui pe pământul nostru", a spus preşedintele ucrainean, remarcând că nu doar Putin "suferă de această boală" în Rusia.

"Din păcate, nu este problema unei singure persoane. Mulţi din anturajul preşedintelui Federaţiei Ruse suferă din aceeaşi cauză: ambiţii supradimensionate, neînţelegere şi lipsă de respect pentru legile internaţionale, pentru viaţa oamenilor. Pentru ei, asta e un fleac. Aceasta este o boală foarte periculoasă pentru statul nostrum", a subliniat Volodimir Zelenski, potrivit Agerpres.

Zelenski a insistat că această maladie este periculoasă pentru Ucraina, iar speculaţiile dacă Putin are sau nu cancer sau altă boală nu reprezintă decât simplă pălăvrăgeală.

Anterior, o serie de experţi şi mass-media din diferite ţări au susţinut că Vladimir Putin ar fi grav bolnav. În special, preşedintelui rus i-au fost atribuite diverse tipuri de cancer, precum şi schizofrenie, demenţă, Parkinson. La sfârşitul lunii mai, au apărut informaţii că preşedintele rus ar fi fost operat, notează Unian.

Preşedintele indonezian Joko Widodo, care conduce grupul G20, a început o călătorie care îl va purta la Kiev şi Moscova, într-un rol în mare parte auto-asumat de negociator de pace între cele două state, transmite dpa.

Widodo a pornit în această călătorie după ce a fost prezent la summitul G7 din Bavaria în calitate de invitat, conform Agerpres.

"Am început această misiune de pace cu bune intenţii. Să sperăm că lucrurile vor merge mai uşor", a scris Joko Widodo pe Twitter.

Widodo, care va fi gazda summitului G20 programat în Bali, în noiembrie, a spus în această săptămână că îl va îndemna pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să fie de acord cu negocieri de pace şi a făcut apel la preşedintele rus Vladimir Putin să pună capăt războiului, într-o tentativă de a evita o criză alimentară mondială.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb