NEGOCIERILE PENTRU BUGETUL UE CONTINUĂ Ciprul propune o diminuare de 50 miliarde euro

Adelina Dabu
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 octombrie 2012

Preşedinţia Uniunii Europene (UE), deţinută în prezent de Cipru, a propus reducerea bugetului comunitar pentru perioada 2014-2020 cu 50 miliarde euro, faţă de propunerea iniţială a Comisiei Europene (CE), de 1,033 miliarde euro.

Într-un document oficial transmis, luni, reprezentanţilor statelor membre, oficialii ciprioţi arată că este inevitabilă o ajustare în scădere, pentru a se ajunge la un consens, şi că valoarea propusă reprezintă numai un punct de pornire pentru viitoarele negocieri, putând fi chiar mai mare, cu condiţia prioritizării politicilor şi programelor comunitare. Aceasta ar urma să se facă pe baza contribuţiei pe care politicile o au la atingerea obiectivelor generale ale UE şi, în particular, la cele privind creşterea economică şi crearea de locuri de muncă, a dimensiunii relative a capitolelor, eficienţei cos­turilor diferitelor elemente din cadrul capitolelor, politicilor şi instrumentelor, şi a valorii adăugate la nivel european pentru fiecare dintre acestea, potrivit documentului.

23 miliarde euro în minus pentru coeziune

Potrivit planului de negociere prezentat de Cipru, 23 miliarde euro ar trebui reduse din resursele destinate celor mai sărace regiuni europene, alocate prin fondurile de coeziune, iar cheltuielile pentru dezvoltare rurală ar trebui ajustate în scădere cu şapte miliarde euro.

Fondurile pentru pre-aderare şi dezvoltare globală ar trebui să se diminueze cu cinci miliarde euro, la fel ca şi cele destinate instituţiilor europene, dar pentru acestea documentul nu propune cifre exacte. Cheltuielile cu politica externă a UE, în mare parte destinate finanţării Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE), ar urma să rămână neschimbate.

Rămâne neclar, însă, modul în care acest plan de negociere propus de preşedinţia cipriotă va determina un consens. În timp ce "Prietenii Coeziunii" - grup format din 16 state care sprijină sporirea investiţiilor - se opun oricăror modificări la propunerea de buget a CE, Germania, Franţa şi Danemarca, deşi susţinători ai planurilor de creştere, aşteaptă reduceri de 100 miliarde euro, iar alianţa pentru eficientizarea cheltuielilor ("better spending"), din care fac parte Marea Britanie, Olanda, Finlanda şi Suedia, susţine că bugetul comunitar ar trebui redus cu peste 115 miliarde euro.

Comisia Europeană nu sprijină planul de negociere propus de Cipru, potrivit EUobserver, viitorul financiar al UE urmând să se decidă la summitul din noiembrie.

Pentru că rata de absorbţie a fondurilor europene nu o ajută în negociere, ţara noastră şi-a propus să mizeze pe apartenenţa la "Prietenii Coeziunii" pentru a-şi duce la bun sfârşit mandatul care vizează ca fondurile destinate coeziunii să rămână cel puţin la nivelul actual.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb