Ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, a detaliat într-un interviu pentru Digi24 ce fel de tratamente se folosesc în cazul bolnavilor de COVID din România, arătând că tot ce se foloseşte pe plan mondial se foloseşte şi în România, inclusiv Remdesivirul sau hidroxiclorochina. Conform ministrului Sănătăţii, de la începutul lui iulie până acum s-au administrat 11.829 de doze de Remdesivir, în depozite sunt încă 4.000 de doze.
El l-a contrazis pe profesorul Şerban Bubenek, preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, care a susţinut marţi, la Digi24, că în România nu există transparenţă cu privire la felul în care este alocat medicamentul Remdesivir, esenţial în tratarea cazurilor foarte grave de Covid-19. Profesorul Bubenek spunea că, făcând un calcul simplu, aproximativ 1.900 de oameni dintre cei care au ajuns la secţiile de terapie intensivă nu au primit Remdesivir, deşi nu există date despre câţi dintre aceştia au murit din cauza coronavirusului.
"Nu putem ajunge la această concluzie, tratamentul cu antiviral nu este un tratament specific sau un tratament salvator sau vreun panaceu. Trebuie să punem contextul unui deces în cadrul unei multitudini de patologii, precum şi a severităţii bolii. Gândim pragmatic, dar gândim medical, având în vedere că această infecţie dă o mortalitate, dar această mortalitate survine în proporţie de 98 la sută la cei care au comorbidităţi, prin decompensarea acestor morbidităţi", a comentat Nelu Tătaru în interivul pentru Digi24.
El a precizat că de la începutul lunii iulie până acum s-au administrat 11.829 de doze de Remdesivir, iar în depozite se mai află încă 4.000 de doze.
"Este un tratament care se dă pentru formele medii-severe. Se dă în stadiu incipient, un tratament de cinci zile, în general celor care sunt în terapie intensivă. Completăm tratamentul cu hidroxiclorochină, Kaletra sau completându-se ulterior cu tot ce înseamnă imunomodulatoare, anticoagulante, dexametazone, precum şi alte antivirale", a spus Nelu Tătaru.
El a adăugat că sunt folosite şi alte antivirale, nu numai Remdesivir, şi de luni, de pildă, o să existe în depozitele din România 200.000 de tablete de favipiravir, un antiviral care împiedică replicarea coronavirusului.
"Nu avem un tratament specific coronavirus, avem un tratament general antiviral, care poate ameliora evoluţia unei boli, dar nu avem acel tratament minune care să oprească această boală. Folosim tot ce se foloseşte la nivel mondial, în contextul în care avem criza pe care o avem la nivel mondial când vorbim de Remdesivir", a arătat Nelu Tătaru.
El a mai spus că în aceste zile se încheie un contract pe baza căruia există promisiunea achiziţionării de la producător a 12.000 de doze de Remdesivir în luna octombrie. Dozele de până acum au fost donaţie de la Comisia Europeană, iar acum ar urma să fie achiziţionate contra cost, de la producător, prin achiziţii ale Ministerului Sănătăţii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.10.2020, 08:05)
Asa e, altii folosesc si creierul, ca il au, tripleta mortala ne zice inca de romanii care au fost la mare...pai nu asa le ziceati, ca la soare moare covidu?
2. Acest bursuc penibil
(mesaj trimis de Cristian în data de 08.10.2020, 08:22)
Acest bursuc penibil minte de rupe. Daca Romania ar testa masiv, am avea 15000 de cazuri pe zi iar spitalele ar fi puse pe chituci de mari mase de oameni care le-ar lua cu asalt.
Faptul că România nu testează sau testează puțin le permite acestor indivizi sa controleze cifra din condei..
3. fără titlu
(mesaj trimis de Om în data de 08.10.2020, 10:12)
Cum bre? Acum sase luni pacienții internați în spital își cumpărau singuri medicația și acum avem de toate? Mai coboară și matale la firul ierbii, dar fără alai, și poate te trezești la realitate.