Boris Nemţov, asasinat vineri la Moscova, a adunat "dovezi" privind prezenţa de soldaţi ruşi în Ucraina, dovezi pe care era pe punctul de a le publica, a afirmat luni Ilia Iaşin, unul dintre prietenii opozantului rus, informează AFP.
"Nemţov avea dovezi. El spunea că se află în contact, la Ivanovo, Iaroslav şi alte oraşe, cu apropiaţi ai soldaţilor ruşi ucişi" în Ucraina, a declarat Iaşin pentru AFP, exprimându-şi temerea că acum aceste dovezi nu vor fi făcute niciodată publice.
Ilia Iaşin conduce mişcarea de opoziţie Solidarnost şi era unul dintre prietenii apropiaţi ai lui Nemţov.
"Nu ştiu cum a obţinut el aceste informaţii. Anchetatorii au descins la el acasă la două ore după asasinarea sa, apoi la biroul lui, a doua zi. Ei au luat documente, iar locaţiile sunt acum blocate", a precizat Iaşin pentru AFP, transmite Agerpres.
1. Măi copilule
(mesaj trimis de Cristi C în data de 02.03.2015, 22:49)
De "cloud storage" ai auzit? Dar de stickuri de memorie?
De prezența soldaților ruși în Donbass știe toată lumea. Ba chiar erau și ceceni ai lui Kadîrov. Erau și spanioli (foști soldați profesioniști care la întoarcere sunt arestați de autoritățile spaniole).
De partea cealaltă erau neo-naziști din Polonia, Suedia, Marea Britanie. Ba chiar și luptători ISIS.
Nu de cimitirele celor decedați este nevoie ci de ordinul oficial de luptă al armatei ruse. Altfel, nu ai decât voluntari despre care știe toată lumea. Și nu este nevoie de Nemțov care să adune dovezi. Rusia nu a negat niciodată că sunt cetățeni ruși ce luptă în Donbas.
Pe de altă parte, dacă el chiar a strâns lista rușilor ce luptă în Donbas, prin diferite mijloace jurnalistice și vroia să o facă publică, mă tem că ar putea fi chiar trădare. Soldații sunt anonimi în fața inamicului (în acest caz ucrainienii) tocmai pentru a fi protejați și ei și familiile lor. Dacă el avea o listă cu zeci, sute de nume rusești (printre care probabil și agenți, nu numai voluntari) și vroia să o dea publicității, îmi pare rău să o spun dar merită pedeapsa pentru trădare (oricare ar fi asta).
Nici chiar Snowden nu a devoalat rețele de agenți americani tocmai pentru că asta ar fi trădare.