Nestle lansează VeggiePorţia - o metodă nutriţională pentru mese echilibrate pe bază de vegetale

Comunicate de presă / 16 iunie 2021

Nestle lansează VeggiePorţia - o metodă nutriţională pentru mese echilibrate pe bază de vegetale

Compania Nestle, cea mai mare companie de produse alimentare şi băuturi din lume, lansează în premieră în România VeggiePorţia - o metodă nutriţională care presupune consumul mai multor vegetale. VeggiePorţia este un instrument adresat tuturor celor care doresc să consume mai multe mese pe bază de vegetale, pentru a avea o alimentaţie mai sănătoasă şi mai sustenabilă, conform unui comunicat remis redacţiei.

"Alimentaţia bazată preponderent pe produse vegetale, cum este stilul de alimentaţie flexitarian, a apărut în urmă cu 10 ani, odată cu publicarea cărţii lui Dawn Jackson Blatner "The Flexitarian Diet: The Mostly Vegetarian Way to Lose Weight, Be Healthier, Prevent Disease, and Add Years to Your Life". O astfel de dietă care include mai multe alimente de origine vegetală, reducând consumul celor de origine animală, aduce multiple beneficii prin aportul crescut de fibre, vitamine, minerale şi grăsimi nesaturate. Numeroase studii au demonstrat că un aport care are la bază preponderent alimentele de origine vegetală bogate în antioxidanţi determină reducerea riscului de apariţie a obezităţii, a diabetului zaharat de tip 2, a bolilor cardiovasculare şi a cancerului de colon. Alimentele de orgine animală au rolul lor într-o alimentaţie echilibrată, nu trebuie excluse în totalitate, dar trebuie consumate cu moderaţie, preparate corect şi evitându-le pe cele procesate. VeggiePorţia ajută la includerea mai multor mese pe bază de vegetale în meniul săptămânal, în proporţii optime şi combinaţii potrivite, astfel încât mesele să fie echilibrate şi diversificate. Pentru un stil de viaţă sănătos şi echilibrat se recomandă consumul zilnic a mai multor porţii de legume si de fructe, dar şi să se adapteze porţiile de alimente bogate în carbohidraţi (pâine, cereale, cartofi) în funcţie de necesarul caloric", spune Prof. dr. Gabriela Radulian, Preşedinte, Fundaţia pentru Alimentaţie Sănătoasă.

Consumul de carne a crescut începând cu 1960, chiar într-un ritm accelerat în ultimii 40 de ani. Carnea este o sursă de nutrienţi importanţi, mai ales de proteine, care poate fi integrală într-o alimentaţie echilibrată, dar în cantităţi moderate, pentru a susţine o amprentă de carbon cât mai mică1. Pe de altă parte, în România consumul de leguminoase - cele mai bune surse de proteine vegetale - a scăzut faţă de anii "80, cand a înregistrat un maxim al consumului anual de 4,49 kg per capita, în 2018 ajungând la 2,02 kg per capita2.

"Alături de NutriPorţia adresată copiilor, VeggiePorţia face parte din efortul şi misiunea Nestle de a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii, oferind opţiuni sănătoase şi gustoase celor care vor să aibă un stil de viaţă echilibrat. Nutriţia este unul dintre factorii care contribuie semnificativ la calitatea vieţii. Cu toate acestea, se acceptă cu greu recomandările nutriţionale stricte, dificil de pus în practică şi ne dorim să găsim o variantă flexibilă care să se potrivească cu stilul nostru de viaţă. Din motive de sănătate sau de sustenabilitate, din ce în ce mai mulţi oameni îşi doresc să consume mai multe alimente care provin din plante, cu alte cuvinte, să devină flexitarieni. Nu ştiu însă cum să facă acest lucru în mod echilibrat, fără a compromite gustul sau nevoile nutriţionale. Fie că eşti omnivor, vegetarian, vegan sau flexitarian, VeggiePorţia te ajută să pregăteşti mese echilibrate exclusiv din vegetale, care îţi asigură toţi macronutrienţii de care ai nevoie (proteine, carbohidraţi, grăsimi), precum şi o bună parte din micronutrienţi (vitamine şi minerale). Câte mese pe bază de plante vrei să consumi într-o săptămână, depinde de tine şi de stilul tău de viaţă. Completând o zicală mai veche, aş spune că sănătatea înseamnă o minte sănătoasă, într-un corp sănătos şi pe o planetă sănătoasă", declară Nicoleta Tupiţă, nutriţionist-dietetician, Nutrition Health and Wellness Manager, în cadrul Nestle România.

VeggiePorţia

VeggiePorţia poate fi descărcată de pe siteul www.nestle.ro/veggieportia şi reprezintă un ghid de cantitate, inspiraţie şi diversitate. VeggiePorţia se adresează celor care au hotărât să guste viaţa în porţii sănătoase, pentru vegetarieni şi vegani, dar şi pentru cei îndrăgostiţi de planetă, care ştiu că ceea ce decidem să punem în farfurie are impact direct asupra mediului.

Nestle a creat această metodă nutriţională sub forma unei farfurii pentru a-i ajuta pe cei care doresc să includă mai multe vegetale în alimentaţia lor şi, în special, să creasca aportul de proteine vegetale. Farfuria arată proporţiile optime şi combinaţiile potrivite între diferite grupe de alimente pe bază de plante, astfel încât mesele vegetale să fie bine echilibrate şi să furnizeze proteinele necesare. Farfuria este împărţită în trei segmente: 50% legume, 25% proteine vegetale din leguminoase, nuci şi seminţe, 25% produse din cereale integrale şi cartofi. Ghidul VeggiePorţia aminteşte tuturor cât de important e să completezi alimentaţia cu o hidratare adecvată, grăsimi vegetale sănătoase şi fructe. 

Conform unui studiu Eurostat3 din 2017, România se confrunta cu un paradox: deşi suntem un producător important de fructe şi legume, românii sunt printre codaşii Europei la consumul acestora. Doar puţin peste 40% dintre români consumă legume (41%) şi/sau fructe (42%) cel puţin o dată pe zi, mult sub media europeană de 64%. În 2021, un studiu realizat de Unlock Research şi Adama4 arată o schimbare de consum: 51% dintre cei chestionaţi au spus că au cumpărat fructe şi 43% legume proaspete.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb