Nevalorificarea potenţialului tehnic şi personalul prea mare al Petrom vor pune probleme OMV

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 1 noiembrie 2005

De la rafinăria Petrobrazi, rafinărie cu mare capacitate, dar şi cu echipamente foarte vechi, se văd cel mai bine riscurile şi oportunităţile pentru OMV, căci nevalorificarea potenţialului tehnic şi lipsa de investiţii în eficientizarea Petrom va pune probleme OMV, comentează Financial Times, citat de Rompres.

Mirosul acru, conductele ruginite şi cantităţile de echipament neperformant stau mărturie anilor de absenţă a investiţiilor. Una dintre pompele care extrag ţiţeiul, chiar lîngă şosea, unde sunt sute de benzinării, este din anul 1912, adică doar cu şase ani înainte de căderea imperiului austro-ungar.

Cînd OMV a preluat controlul Petrom, anul trecut, aceasta a reprezentat o şansă excepţională pentru compania controlată de guvernul austriac şi Abu Dhabi de a se transforma dintr-un jucător marginal în unul făcînd parte din al doilea eşalon de grupuri mondiale energetice, alături de rivali europeni, precum Statoil sau Norsk Hydro. În timp ce Exxon, BP sau Shell sunt companii mai mari, preţul acţiunilor OMV le-a depăşit pe acestea, datorită prospectelor de creştere regională şi datorită adaosului de un miliard de barili care ar putea fi adăugaţi de Petrom, companie care se extinde şi în Marea Caspică, şi în Kazachstan. Astfel că ţintele OMV pe termen mediu au fost ridicate valoric. Producţia ar putea atinge 500.000 de barili de petrol echivalent (boe) pe zi, pînă în anul 2010, de la 340.000 de boe pe zi. Capacitatea de rafinare ar urma să ajungă la 500.000 de boe pe zi şi chiar de două ori mai mult, în cazul în care viitoarele achiziţii se vor dovedi de succes. Compania austriacă intenţionează să cumpere şi o companie din Serbia, anul viitor. În cazul gazelor naturale, OMV estimează o capacitate crescută de la 14 miliarde de metri cubi, cît este în prezent, la 20 miliarde de metri cubi. Dar, pentru a atinge aceste ţinte, OMV trebuie să descătuşeze potenţialul Petrom. Petrobrazi, cea mai mare rafinărie din Romînia, spune totul despre acestea. Situl vast de acolo are o capacitate teoretică de 4,5 milioane de tone pe an, dar produce doar 3,6-3,9 milioane de tone, din cauza blocajelor de circulaţie din conducte. Centrul de producţie Petrobrazi datează din anul 1934, dispune de 3.000 de angajaţi care ajută la procesarea a mai puţin de jumă-tate din cele 800 milioane de tone procesate de rafinăriile de lîngă Viena ale companiei austriece. Cu 51.000 de angajaţi, Petrom are de şase ori mai mulţi angajaţi decît OMV. OMV are două căi de atac în sensul eficientizării unor asemenea probleme. Investiţiile în România se vor dubla la trei miliarde de euro, în următorii cinci ani, a declarat, luna aceas-ta, directorul executiv al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer. Banii vor fi alocaţi modernizării echipamentului, crescînd siguranţa şi securitatea şi eliminînd blocajele de pe conducte şi reducînd costurile. Alte cheltuieli vor fi îndreptate înspre majorarea capacităţii de rafinare de la Petrobrazi de la 75% la 95%. De asemenea, se urmăreşte scăderea preţului pentru barilul extras la aproximativ 9 dolari de la 12,40 dolari, cît este acum.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb