O clădire renovată de pe o stradă aglomerată din Bucureşti a servit drept închisoare secretă a CIA, amenajată pentru găzduirea a maximum şase deţinuţi, declară fostul şef al principalei baze de aprovizionare a CIA din Europa, Kyle D. Foggo, citat de cotidianul american New York Times (NYT).
Închisorile CIA au fost unele dintre cele mai neconvenţionale programe de contraterorism ale administraţiei Bush.
Kyle D. Foggo, poreclit Dusty, avea renumele unei persoane care putea obţine orice avea nevoie CIA, oriunde în lume, precizează NYT. Foggo susţine că, în martie 2003, doi oficiali CIA i-au cerut să-i ajute să amenajeze închisori secrete în care să-i deţină pe unii dintre cei mai periculoşi terorişti.
Foggo a supervizat personal construirea a trei centre de detenţie, fiecare conceput să găzduiască circa şase deţinuţi, spun foşti oficiali din serviciile de informaţii, citaţi de cotidianul american. Potrivit acestora, una dintre închisori era o clădire renovată de pe o stradă aglomerată din Bucureşti, o altă închisoare era o structură de oţel amplasată într-un loc izolat din Maroc (care se pare că nu a fost folosită niciodată), iar a treia se afla în afara unui oraş dintr-o altă ţară a fostului bloc estic. Închisorile au fost proiectate să arate identic, astfel încât prizonierii să fie dezorientaţi şi să nu ştie unde se află, în caz că erau mutaţi de la o închisoare la alta, precizează New York Times.
Închisorile au fost construite la mijlocul anului 2003 sau ceva mai târziu. Celulele aveau caracteristici speciale pentru prevenirea rănirii deţinuţilor în timpul interogatoriilor: podele antiderapante şi flexibile, pereţi îmbrăcaţi în lambriuri din lemn.
Departamentul Justiţiei din SUA ia în calcul posibilitatea lansării unei anchete penale care să se concentreze pe închisorile secrete ale CIA, mai notează NYT.
Înainte de atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, baza lui Foggo din Frankfurt era mai degrabă un centru de aprovizionare pasiv, "în aşteptare", dar după aceea Fogo s-a pomenit cu un buget de 7 milioane de dolari, care s-a triplat în scurt timp. Foggo, în vârstă de 55 de ani, a pledat vinovat anul trecut într-un proces intentat pentru fraudă, în care a fost implicată compania ce echipase închisorile CIA. În prezent, Foggo execută o pedeapsă de trei ani într-un penitenciar din Kentucky.
Informaţia că România ar fi avut pe teritoriul său centre de detenţie ale CIA a apărut în noiembrie 2005. La începutul anului următor, a fost constituită o comisie parlamentară de anchetă, autorităţile române infirmând, în repetate rânduri, datele din raportul întocmit de parlamentarul elveţian Dick Marty, potrivit cărora ar fi existat dovezi că România ar fi permis CIA să opereze centre secrete de detenţie pe teritoriul său.
• SIE spune că nu deţine informaţii
"Serviciul de Informaţii Externe nu deţine niciun fel de date şi informaţii în legătură cu subiectul menţionat în articolul apărut în ediţia electronică a cotidianului american The New York Times din data de 13 august a.c."
Biroul de Relaţii Publice al Serviciului de Informaţii Externe.
• Tom Porteous, directorul Human Rights Watch Londra: "Se impune o anchetă adecvată"
"Cred că s-ar impune o anchetă adecvată, credibilă şi independentă, pentru a vedea ce rol ar fi putut juca autorităţile române în scandalul închisorilor CIA", a afirmat pentru RFI, directorul organizaţiei Human Rights Watch Londra, Tom Porteous. Acesta a precizat: "Cred că există probe credibile care sugerează că CIA a avut într-adevăr centre clandestine de detenţie în România. E greu de conceput că CIA ar fi putut desfăşura un program secret de detenţie pe teritoriul românesc, fără complicitatea măcar a unor elemente ale statului român".
• Norica Nicolai: "Închisoarea din Bucureşti - posibil doar un proiect al CIA"
Eurodeputatul liberal Norica Nicolai, fost preşedintele al Comisiei parlamentare de anchetă privind existenţa unor centre de detenţie ale CIA pe teritoriul României, a declarat, ieri, că nu există dovezi care să ateste faptul că a existat un astfel de centru în Bucureşti şi că, cel mai probabil, el a fost "doar un proiect" al CIA. Potrivit Agerpres, Norica Nicolai a afirmat: "Nu a existat niciun fel de informaţie care presupune existenţa unor centre de detenţie pe teritoriul României. Orice informaţie trebuie verificată. Ea nu a fost avută în vedere şi nu a fost cunoscută de membrii comisiei parlamentare de anchetă. Ne vorbeşte despre un plan de opţiune de a construi astfel de centre de detenţie şi nicio clipă - subliniez acest lucru, nu afirmă că ele au existat. Proiect, probabil, că ar fi fost în agenda oficială a CIA, dar de la proiect la realitate este un pas care trebuie dovedit".