NICHOLAS NASSIM TALEB: "Anii cu dobânzi zero au distrus structura economică şi au creat bule precum Bitcoin"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 septembrie 2022

"Anii cu dobânzi zero au distrus structura economică şi au creat bule precum Bitcoin"

Anii în care ratele dobânzilor în Statele Unite au fost zero au afectat cea mai mare economie a lumii şi au creat bule speculative precum Bitcoin, a spus la CNBC Nicholas Nassim Taleb, autorul lucrării Lebăda Neagră, scrie Business Insider.

"Am avut 15 ani (...), 14 ani şi jumătate de Disneyland care practic au distrus structura economică. Fără dobânzi, gândiţi-vă la asta!", a afirmat Taleb. "Dobânzile zero ... pentru perioade lungi de timp, rănesc economia. Creează bule, creează tumori precum Bitcoin, creează fonduri speculative care nu ar trebui să existe, dar care există de 15 ani", a spus fostul trader de opţiuni, al cărui bestseller se concentrează pe înţelegerea evenimentelor extreme şi imprevizibile.

Taleb a mai criticat Bitcoin în trecut, comparând criptomoneda cu o "boală contagioasă" şi numind-o un "produs învechit al dobânzilor scăzute".

Rezerva Federală a menţinut rata fondurilor federale între 0% şi 0,25% în intervalul 2008 - 2015. Ulterior, Fed-ul a redus din nou ratele aproape de zero în martie 2020, ca răspuns la criza de sănătate Covid-19.

Săptămâna viitoare are loc întâlnirea Comitetului Federal pentru Piaţa Deschisă (FOMC), iar aşteptările sunt pentru o creştere a dobânzii cu 0,75%. În acest an, Fed-ul a majorat dobânzile de patru ori, în total cu 2,25%, inclusiv două creşteri de 0,75% în iunie şi iulie, cele mai agresive mişcări de când banca americană a început să folosească rata dobânzii de referinţă ca instrument principal al politicii sale, la începutul anilor 1990, conform CNBC.

Creşterile sunt menite să domolească inflaţia care se află la niveluri nemaiîntâlnite de zeci de ani. În august, Indicele Preţurilor de Consum a urcat cu 8,3% în dinamică anuală, sub creşterea din iulie, de 8,5%, dar peste aşteptările economiştilor, de 8,1%.

"Trebuie să ne întoarcem la viaţa economică normală. Cei cu experienţă îşi amintesc că la un moment dat a existat o rată de actualizare ... că investiţia trebuie să producă fluxuri de numerar. Toate aceste noţiuni scapă generaţiei tinere" a spus Taleb, potrivit Business Insider.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Greseala apartine deopotriva guvernelor ca si bancilor centrale...Guvernele traiesc doar pe datorie si cheltuiesc din ce in ce mai mult...Oricum se pare ca a inceput sfarsitul prosperitatii...

    1. A fost o prosperitate de hartie, pe seama banilor fara costuri. O butaforie care va fi spulberata de realitate, materialitate.

      Inflatia aparea in a doua parte a razboaielor, acum razboiul abia a inceput si avem deja inflatie. 

      La sfarsit de secol XIX se putea vorbi despre distinctia dintre guverne si corporatii. La inceput de secol XXI, o astfel de distinctie e pur formala, datorata lipsei de luciditate si/sau educatiei primite, bazate exclusiv pe taxonomii.

    Taleb e un practician inteligent care se respecta, nu e un gargaragiu, un vanzator de fum.

    Sa nu uitam ca FED-ul american este o

    entitate privata,necontrolabila de nimeni !!

    Guvernul american si senatul nu-i pot controla !! 

    dobanzile joase creaza venit discretionar in timp ce tine cu lag saltarea nominala a preturilor; atat timp cat oamenii inca fac "investitii / credit" cu CONTRAPARTIDA!!! in piata!!!

    toate bulele sunt rezultatul acumularii de venit discretionar paralel cu bule financiare!!! 

    Dupa ce se distruge 90% din venitul discretionar ... se aplatizeaza totul pe alt platou nominal mai sus!!! 

    Iar plansete...urlete... si stocuri in piata... ce trebuiesc vandute in reducere .... de la nominal saltat in sus la descrestere reala... unde iar veniturile incep sa acumuleze putere si venit discretionar... ce iar stimuleaza alta formare de credit cu contrapartida... ca pe urma calicimea-egoismul si hotia sa parasuteze PErurile in piete!!! 

    si jocul se repeta... si repeta... si repeta.... 

    Cum credeti ca avut China hiperinflatie de mai ulte ori in timp ce ridica marele zid? 

    Busea ciclic pe regiuni speculatia fara contrapardida... sau mai bine zis creditul fara acoperire in bunuri si doritori de bunuri la preturi inflate!!! O 

    s c cret 

    a vazut cineva bancnota de 500 in circulatie cum a crescut?

    dar pe aia de 200? 

    dupa japonia si noi!!! 

    s c cret 

    Dobanzi zero au ceva legatura cu aruncarea banilor din elicopter. Probabil dupa acesta perioada de inflatie urmata de cresteri a dobnzilor la credite care vor speria din nou clientii bnacilor va urma iarasi invitatia de a lua imprumuturi cu zero dobanda. Aceasta lectie nu se invata niciodata. Ea este predata urmatorilor clienti (cei care nu au avut credite in aceasta perioada).

    Referitor la monedele virtuale, atunci cand dobanda la Euro de exemplu era de 0,01 la suta pe an, iar comisionul la retragere 0,5 la suta (trebuie sa tii banii la banca timp de 50 de ani pentru a recupera comisionul de retragere), crerile vor creste din nou, la fel si valoarea acestora. Fiecare moneda virtuala va creste in functi de intensitatea promovarilor si renumele celor care o fac (de exemplu, Elon Musk vinde masini Tesla cu Bitcoin - daca mai anunta si un pret fix in bitcoin, acum era ok sa cumperi la 1/3 din pret ). 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb