Comitetul Executiv Naţional (CExN) al PSD a validat, aşa cum era aşteptat, o singură candidatură pentru preşedinţia formaţiunii, a actualului lider interimar Liviu Dragnea. Cei doi social democraţi care au îndrăznit să-i fie contracandidaţi - Şerban Nicolae şi Daniel Savu - nu au întrunit condiţiile din regulamentul de organizare a alegerilor interne (susţinerea a minim cinci filiale).
Dragnea a declarat, la finalul CExN: "Comisia Electorală Centrală a prezentat raportul privind analiza candidaturilor depuse. Domnul Şerban Nicolae şi domnul Daniel Savu au fost invitaţi să-şi expună punctele de vedere, motivaţiile, argumentele, au fost şi colegi care au avut intervenţii. La final, s-a supus la vot propunerea comisiei, pentru că practic se solicita modificarea regulamentului. Nu au fost de acord să se modifice regulamentul. Eu şi Victor Ponta am votat în continuare derogările de la regulament, în schimb votul a decis că nu sunt acceptate cele două candidaturi".
El a adăugat că, "din păcate", a rămas singurul candidat, pentru că şi-ar fi dorit o competiţie şi pentru că niciodată nu a candidat singur pentru vreo funcţie.
Întrebat dacă după alegerile interne din 11 octombrie va propune o echipă de conducere cu care să lucreze, Dragnea a răspuns că nu.
Senatorul Daniel Savu, fost ofiţer SRI, a fost susţinut de organizaţia PSD Prahova. Domnia sa face parte din comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.
Senatorul Şerban Nicolae a declarat, ieri, că se supune deciziei CExN al PSD care a validat raportul comisiei de organizare a alegerilor pentru şefia partidului prin care candidatura sa a fost declarată neeligibilă. Potrivit Agerpres, domnia sa a spus că nu s-a pus problema să-şi retragă candidatura şi că a ridicat aceleaşi probleme pe care le-a semnalat în scrisorile adresate membrilor CExN.
Senatorul a comentat: "E adevărat că mi-a rămas un gust amar, pentru că rămân la părerea că erau lucruri de discutat şi de analizat. Chiar domnul Dragnea mi-a lăsat impresia că ar fi vrut să existe mai mulţi competitori. Nu a reuşit să fie suficient de convingător din punctul acesta de vedere. Sunt în aceeaşi situaţie. Nu am reuşit să ne convingem colegii că scrutinul ar fi trebuit să se desfăşoare în alte condiţii".
Şerban Nicolae a mai declarat că nu consideră că există o situaţie foarte convingătoare "să constaţi că dintr-un partid de jumătate de milion de membri doar o singură persoană poate îndeplini aceste criterii". Domnia sa susţine că ar fi trebuit, pentru binele partidului, să existe o competiţie la un asemenea nivel.
Şerban Nicolae şi Robert Negoiţă au anunţat recent că vor să candideze împotriva lui Liviu Dragnea. La scurt timp, aceştia au renunţat la candidaturi.
Nicolae a transmis o scrisoare critică la adresa conducerii PSD, în care a acuzat că organizarea Congresului PSD este "profund viciată" şi a cerut stoparea întregii proceduri. El s-a răzgândit din nou şi şi-a depus totuşi candidatura.
Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, şi-a anunţat candidatura la şefia partidului la finalul săptămânii trecute, în cadrul Conferinţei judeţene a Organizaţiei social-democrate Teleorman. Domnia sa a spus că este susţinut de 36 de organizaţii şi de cinci filiale de sector, aşteptând, însă, sprijin şi din partea celorlalte organizaţii, cu excepţia celei de Prahova, care îl votează pe Daniel Savu - singurul său contracandidat la şefia PSD la acea vreme.
Preşedintele interimar al PSD apreciază că sistemul prin care este ales un şef al partidului este ultrademocratic şi nu comunist, comentând ironic o declaraţie recentă a preşedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu: "Nu ştiu ce îşi dorea Ceauşescu, pentru că nu l-am cunoscut foarte bine şi nu pot să mă pronunţ. În schimb, dincolo de ce-şi doreşte unul sau altul, noi avem o prevedere în statut care este obligatorie şi pe care trebuie să o respectăm toţi".
Ion Iliescu a fost întrebat vineri cum vede modalitatea de alegere a preşedintelui PSD la viitorul congres, din octombrie, în condiţiile în care sunt nemulţumiri legate de faptul că liderul formaţiunii ar trebui votat de membrii de partid. Domnia sa a răspuns: "Sistemul acesta... Ceauşescu încercase cândva să facă un fel de recensământ naţional. Ca toţi să voteze, de la oraş şi sat pentru tovarăşul Ceauşescu. Deci nu ştiu cum anume practic, tehnic se face aşa ceva. De aceea se convoacă congrese, pentru că delegaţii vin cu un mandat din partea membrilor şi deliberează".
Despre atacurile lui Şerban Nicolae, Liviu Dragnea a mai spus că sunt pe modelul fostului senator PSD Mircea Geoană, care la rândul său a criticat regulile Congresului partidului. "Mi se pare o echipă eficientă şi foarte interesantă. Ce să fac mai mult?". Liderul interimar al PSD a răspuns şi acuzaţiilor lui Şerban Nicolae privind lipsa de transparenţă a acestor reguli de la Congres, arătând că majoritatea covârşitoare a membrilor CExN le-au votat, iar acum nu poate veni nimeni să ceară "nestatutar" ca prevederi aprobate să fie schimbate, chiar înainte de Congres.
1. fără titlu
(mesaj trimis de pandele în data de 01.10.2015, 02:07)
saracu' ! tare mi-e teama c-o s'alerge de unul singur si-o sa ajunga - cu concursul dna - pe locul doi!
2. neocomunistii
(mesaj trimis de raudemare în data de 01.10.2015, 08:34)
va dati seama ce democratie e la astia? numai Ceausescu mai avea asemenea privilegii
3. fără titlu
(mesaj trimis de gheo în data de 01.10.2015, 09:37)
Ce asteptari poti avea de la ... "un partid ... o tara condusa de infractopri si puscariasi ???", ce asteptari poti avea de la oameni care voteaza asa ceva ??? ...
4. Ce porcarie!
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 01.10.2015, 11:20)
In sfirsit, baronii au scos in fata pe unul de-al lor: baronul porc de Teleorman!
Mai PSDilor, chiar n-ati reusit sa gasiti o solutie de bun-simt?
4.1. PSD-ul cred că se simte sub asediu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 01.10.2015, 23:06)
După cum băsescu spunea, niciun partid din România nu a făcut campanie cu bani albi. Toate sunt șantajabile. Nu mă miră că nimeni nu are curajul să candideze în condițiile în care "baronii" condiționează sprijinul la alegeri de un ajutor dat prin lobby la "puterile cu zăngănit de cătușe". Dacă ești cinstit, nu promiți așa ceva și nu ajungi candidat.
Curios este cazul Blaga. Tocmai a fost denunțat și nu se întâmplă nimic. Atenția organelor este în altă parte... sistem românesc tipic.