Premierul Nicolae Ciucă susţine că, la 16 ani de la aderare, beneficiile apartenenţei noastre la UE produc rezultate tangibile, iar anul 2022 a fost cel mai bun din perspectiva valorificării fondurilor europene, conform Agerpres.
"Solidaritatea, expertiza şi fondurile europene sunt elemente decisive care asigură României cercul de siguranţă de care are nevoie pentru depăşirea perioadei complicate pe care o traversăm. La 16 ani de la aderare, beneficiile apartenenţei noastre produc rezultate tangibile: economia naţională este în creştere, finanţările europene şi-au pus amprenta asupra dezvoltării infrastructurii, sănătăţii, educaţiei şi comunităţilor locale, iar programele sociale vin în sprijinul cetăţenilor, mai ales a celor vulnerabili, care au mai multă nevoie de ocrotire. Libertăţile şi valorile fundamentale sunt ancoră pentru dezvoltarea societăţii noastre. Măsurile de gestionare a crizei energetice, problemă care ne preocupă acum pe toţi, sunt posibile şi datorită statutului nostru de membru UE. Faptul că 2022 a fost cel mai bun an de până acum al României din perspectiva valorificării fondurilor europene este, de asemenea, expresia solidarităţii europene", subliniază premierul, într-un mesaj postat astăzi pe pagina de Facebook a Guvernului.
Premierul consideră că pregătirea proiectelor, reformelor şi documentaţiilor necesare confirmă consolidarea acestei direcţii în 2023 şi în următorii ani.
Şeful Executivului adaugă că ţara noastră are aprobată suma de 46 miliarde de euro prin Politica de Coeziune 2021-2027, ceea ce va aduce investiţii masive.
"Avem aprobate programele aferente Politicii de Coeziune 2021-2027, ceea ce înseamnă validarea celor 46 de miliarde de euro care ne vor aduce investiţii masive în spitale mai sigure, infrastructură de transport, modernizarea infrastructurii de apă şi susţinerea mediului de afaceri. Avem aprobate toate programele operaţionale. În următoarele zile vor intra fondurile aferente celei de a doua cereri de plată din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ceea ce înseamnă că doar din acest mecanism de finanţare România beneficiază în aproximativ un an de circa 9,2 miliarde euro, având în vedere şi prefinanţarea", spune premierul.
Nicolae Ciucă recunoaşte că integrarea României în UE nu ar fi fost posibilă fără susţinerea cetăţenilor şi a partenerilor sociali.
"Transformarea majoră a României şi aprofundarea procesului de integrare nu ar fi fost însă posibile fără susţinerea fermă şi deschisă a cetăţenilor români, a partenerilor sociali şi a întregii societăţi româneşti. Această energie socială coagulează idei, motivează şi inspiră proiectele de care România are nevoie pentru a-şi urma mai departe drumul spre dezvoltare, în marea familie europeană", se încheie mesajul premierului.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.01.2023, 21:15)
La puscarie cu voi. Hoti.lor.
2. La Multi Ani si mult succes si mai departe !
(mesaj trimis de Popa L în data de 02.01.2023, 07:42)
Eu cred ca e bine sa se intareasca si legislatia si mecanismele de control privind aceste investitii prin fonduri europene . Aflux mare de finantare atrage intotdeauna si fraudari ,din tara si din strainatate . Trebuie initiat un mecanism de feed back spre guvern ,printr o agentie care sa verifice macar daca anumite iinvestitii progreseaza concret ,ce piedici pot sa apara ,ce se face cu fondurile primite etc . EU are implementate aceste cerinte la jnivel de tara ,dar Romania trebuie si ea sa controleze procesele initiate ,care sa corespunda cu legislatia si controalele EU . Sa nu ne trezim ca se toaca banii (din coruptie ,incompetenta sau furt ) si statul Roman este apoi neboit sa plateasca penalizari sau sa returneze fonduri ,ca sa nu mai spun nimic de ruinarea proiectelor mari lasate neterminate .
Deci ,felicitam premierul so guvernul ,si un an bun in 2023!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.01.2023, 12:29)
Felicitați-vă șeful de partid. Măcar voi să-l lăudați dacă altcineva n-o face.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.01.2023, 10:15)
Cu plagiatul cum mai stați?