La nivelul Guvernului, importanţa aderării la OCDE reprezintă un obiectiv naţional, a spus ieri premierul Nicolae Ciucă, cu ocazia conferinţei "România în OCDE: Spre clubul bunelor practici economice internaţionale", subliniind că nu este vorba doar despre un parcurs la finalul căruia ţara noastră să devină membru al Organizaţiei, ci despre obiectivul pe termen mediu şi lung, de a dezvolta România coerent şi durabil.
Nicolae Ciucă a afirmat: "La Guvern am subliniat două aspecte foarte importante. Coordonarea, complementaritatea între Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi aderarea la OCDE. Vorbim de reforme care ne fac să îndeplinim nişte standarde la care vrem să aderăm din proprie voinţă, pe care ni le asumăm şi care ne fac să devenim membri ai acestui club de dezvoltare, ce ne asigură dezvoltarea economică. Dar, în acelaşi timp, cred că ne va schimba şi viziunea şi atitudinea politică legată de ceea ce avem de făcut pentru ţară. Aderarea la OCDE reprezintă o temă fanion pe agenda Guvernului şi administraţiei publice".
Premierul a adăugat: "După cum cunoaşteţi, anul trecut, România a fost invitată să înceapă procesul de aderare la OCDE, alături de alte cinci state candidate - Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croaţia şi Peru. OCDE este cea mai puternică organizaţie de cooperare existentă la nivel global, având sub umbrela sa state care reprezintă 70% din comerţul mondial şi aproximativ 80% din valoarea investiţiilor de capital. În prezent, OCDE îşi concentrează eforturile pentru dezvoltarea unor politici în domenii definitorii pentru economia viitorului, precum transformarea digitală, tranziţia verde, inteligenţa artificială sau protecţia datelor, domenii care sunt de foarte mare interes şi pentru companiile din România şi pentru companiile care vin să investească în ţara noastră. Drumul către obiectvul final, aderarea la Organizaţie, va deschide un nou capitol în procesul de modernizare a Statului Român, constituind o oportunitate clară pentru transformarea profundă a administraţiei, a instituţiilor şi a societăţii în ansamblul său".
Nicolae Ciucă a afirmat că, anul trecut, Produsul Intern Brut al României a crescut cu aproximativ 50 de miliarde de euro faţă de anul precedent, echivalentul unei creşteri semnificative de 4,7%.
"Statistica Eurostat pentru anul 2022 arată că paritatea puterii de cumpărare a României raportată la celelalte state membre ale UE a crescut, iar indicatorul pentru România a urcat anul trecut la 76%, astfel că ţara noastră a ajuns la acelaşi nivel cu Portugalia. Dorim să continuăm această creştere la care aţi contribuit şi dumneavoastră, iar aici mă refer la mediul de afaceri, iar aderarea la OCDE constituie un demers firesc în aceste condiţii".
Conform premierului, statutul de membru la OCDE este un indicator puternic de încredere pentru investitorii interni şi internaţionali, cu efecte pozitive în ceea ce priveşte atragerea de investiţii directe, cât şi în ceea ce priveşte încrederea pieţelor internaţionale în stabilitatea economică şi a cursului de schimb, aspect reflectat în ratingul de ţară.
"Investiţiile străine directe au atins anul trecut cifra de aproximativ de unsprezece miliarde de euro. Banca Naţională a reuşit menţinerea cursului leului la un nivel care ne-a asigurat stabilitate financiară şi cred că este important să recunoaştem că în tot acest proces din 2021 a existat o coordonare şi o colaborarea foarte bună între Guvern şi Banca Naţională a României", a spus Nicolae Ciucă.
Conform premierului, îmbunătăţirea indicatorilor macroeconomici, a disciplinei financiare precum şi transformarea modelului economic actual prin promovarea activităţilor cu înalt grad de încorporare tehnologică şi valoare economică adăugată medie spre mare, sunt câteva dintre beneficiile asociate procesului de aderare la OCDE.