Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat miercuri în cadrul manifestărilor din Parcul Carol, dedicate Zilei Armatei Române, că cinstim Ziua Armatei României într-un context politic şi de securitate tulburător prin semnificaţia şi importanţa conflictelor armate deschise, iar acest context ne arată că trebuie să fim pregătiţi să facem faţă oricăror provocări de securitate atât la nivel regional, cât şi la nivel internaţional, informează news.ro.
România este astăzi respectată inclusiv pentru eficienţa şi determinarea Armatei României, a mai spus liderul PNL.
"Ziua de azi este una solemnă şi plină de emoţie pentru întreaga societate. Din nefericire, contextul actual ne face ca, întâi de toate, să transmitem condoleanţe, atât familiei cetăţeanului român care a luptat voluntar şi a pierit, recent, în Ucraina, cât şi familiilor cetăţenilor români cu dublă cetăţenie care şi-au pierdut viaţa în conflictul din Israel. Suntem aşadar conştienţi că cinstim Ziua Armatei României într-un context politic şi de securitate tulburător prin semnificaţia şi importanţa conflictelor armate deschise. Acest context ne arată că trebuie să fim pregătiţi să facem faţă oricăror provocări de securitate atât la nivel regional, cât şi la nivel internaţional, alături de partenerii noştri din Uniunea Europeană şi NATO, pentru protejarea şi perpetuarea lumii democratice occidentale", a spus preşedintele Senatului în discurs.
Nicolae Ciucă a subliniat că "tot acest context prin care trecem acum ne arată ca trebuie să preţuim trecutul nostru, sacrificiul ostaşilor români, dar prioritatea noastră rămâne să ne protejăm prezentul şi să construim România de mâine".
"Acelaşi context ne obligă să nu permitem niciunor mişcări retrograde şi extremiste să distrugă modul nostru de viaţă european şi occidental, pe care l-am construit cu greu în ultimii 30 de ani", a mai spus Ciucă.
"Să îi apreciem la adevărata valoare pe toţi cei care au apărat şi continuă să apere curajos integritatea teritorială şi securitatea ţării noastre. Prin înaintaşii noştri, dar şi prin cei care îşi îndeplinesc în prezent datoria faţă de ţară, România este mai puternică, iar cetăţenii săi, mai protejaţi. Chiar dacă poate suna paradoxal, militarii noştri sunt cei care respectă cel mai tare pacea şi sunt gata să o apere cu preţul vieţii. Însuşi locul în care ne aflăm acum stă dovadă pentru acest lucru", a arătat Ciucă.
Preşdintele Senatului a subliniat că "Armata României, aşa cum o ştim azi, se bucură de un bun renume la nivelul aliaţilor NATO şi al membrilor Uniunii Europene".
"Zilele acestea, în cadrul unei vizite oficiale la Praga, am fost profund onorat şi emoţionat şi, în acelaşi timp, am simţit mândria de a fi român. Am re-inaugurat o placă comemorativă, în cinstea ostaşilor români care au ajutat, prin jertfa lor, ca Cehoslovacia să îşi declare independenţa în 1918. Tot la Praga, am depus o coroană de flori la troiţa de la Dobroutov. A fost ridicată în cinstea militarilor români care şi-au dat viaţa pentru eliberarea Cehoslovaciei în ultima parte a celui de-Al Doilea Război Mondial. Sunt doar două din multele momente care au definit imaginea Armatei României şi care au contribuit la ceea ce este ea astăzi: o instituţie respectată în interiorul ţării şi apreciată în exteriorul ei. Armata este una dintre instituţiile fundamentale ale statului român, care se bucură de un nivel ridicat de încredere şi respect din partea populaţiei. Să avem grijă de tradiţiile noastre, de identitatea noastră naţională, pe care trebuie să o protejăm şi să o dezvoltăm într-un spaţiu european al pluralismului şi al libertăţii, sub protecţia NATO", a spus preşedintele Senatului.
Nicolae Ciucă a mai afirmat că "România este astăzi respectată inclusiv pentru eficienţa şi determinarea Armatei României".
"Ţara noastră este apreciată în cadrul NATO şi datorită eforturilor camarazilor noştri care au îndeplinit misiuni importante în Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Afganistan, Irak sau în alte teatre de operaţii. Astăzi, ţara noastră beneficiază de garanţii de securitate fără precedent. Suntem recunoscători pentru acest lucru, dar trebuie să rămânem vigilenţi şi să fim pregătiţi să ne apărăm ţara de orice ameninţare", a spus el. Ciucă a salutat, în acest context, operaţionalizarea din aceste zile a Comandamentului NATO de la Sibiu. Comandamentul Corpului Multinaţional Sud-Est va avea în subordine mai multe divizii NATO.
"Rolul acestei structuri va fi de descurajare şi de apărare, la nevoie, a frontierei de sud-est a Alianţei Nord-Atlantice, implicit a teritoriilor României şi Bulgariei. Toate aceste acţiuni transmit un mesaj de siguranţă pentru toţi cetăţenii noştri, că vor fi protejaţi de militarii Armatei României, dar şi de aliaţii noştri. Este un mesaj foarte important în actualul context de securitate extrem de complicat. Iar siguranţa creează cadrul propice dezvoltării şi bunăstării", a arătat el. Ciucă a menţionat că la 25 octombrie sărbătorim eliberarea ţării, dar îi şi comemorăm pe cei care şi-au dat viaţa pentru atingerea acestui obiectiv.
"Mă înclin cu respect în faţa celor care au fost întotdeauna gata să lupte până la sacrificiu pentru integritatea teritorială a ţării, a independenţei şi suveranităţii României. Aceasta jertfă de sine pentru binele României este patriotismul adevărat. Aşa se măsoară adevărata iubire de ţară. În finalul acestei intervenţii, doresc să felicit toţi militarii Armatei României cu ocazia sărbătorii de astăzi. Dumneavoastră, dragi camarazi, sunteţi mai mult decât o instituţie. Sunteţi o familie unită, o familie care ţine la România şi este hotărâtă să îşi apere ţara cu orice preţ. Chiar cu preţul vieţii! Şi, de altfel, sunteţi şi familia din care fac parte! La mulţi ani Armatei României! La mulţi ani, tuturor militarilor!", a spus Ciucă în finalul discursului.