Premierul Nicolae Ciucă a declarat, astăzi, despre dezbaterile privind aplicarea directivei europene pe taxa de solidaritate de către OMV, că dezbaterea şi poziţionarea politică de o parte şi de alta nu este tocmai cel mai potrivit lucru. Avem instituţii ale statului şi ele trebuie să se ocupe şi să meargă şi să identifice tot ceea ce trebuie să fie identificat tehnic, astfel încât să vedem dacă se încadrează sau nu la plata taxelor, conform prevederilor", informează News.ro.
"În tot acest context, eu cred că dezbaterea şi poziţionarea politică de o parte şi de alta nu este tocmai cel mai potrivit lucru. Ceea ce este important şi vă rog să aveţi încredere că am avut şi vom continua să avem aceeaşi abordare, indiferent despre cine este vorba şi nu m-aş referi la o companie anume, pentru că discutăm despre implementarea unei directive europene care, aşa cum a fost prezentat în răspunsul pe care l-am primit de la Comisie, România a implementat cât se poate de corect această directivă", a spus Ciucă.
Premierul a arătat că "până la jumătatea anului, cu companiile care îndeplinesc prevederile din această directivă, practic ele transpuse într-o Ordonanţă de urgenţă, avem instituţii ale statului şi ele trebuie să se ocupe şi să meargă şi să identifice tot ceea ce trebuie să fie identificat tehnic, astfel încât să vedem dacă se încadrează sau nu la plata taxelor, conform prevederilor".
Liderul social-democraţilor a declarat, joi, referitor la taxa de solidaritate că negociatorul din partea României a fost ministrul Energiei Virgil Popescu care, pe tot parcursul negocierii Regulamentului cu cei de la Comisia Europeană, nu a cerut niciun punct de vedere Ministerului Finanţelor, cel din urmă doar a pus în aplicare ceea ce a negociat Popescu.
Reacţia liderului PSD a venit după ce Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la Bruxelles, că reprezentanţii Ministerului Finanţelor trebuie să spună dacă OMV Petrom va plăti sau nu taxa de solidaritate, întrucât actul normativ a fost făcut de acest minister. Iohannis a afirmat că a fost "puţin surprins" când a aflat că "Ministerul Energiei nu a fost cooptat în discuţie". "Solicitarea mea a fost una singură, ca acest act să fie legal şi clar, adică să nu încalce nici o directivă şi nici o lege în vigoare în România şi să fie atât de clar încât să nu apară discuţii dacă este sau nu este. Rezultatul îl vedem cu toţii la televizor", a adăugat el.
1. CINE PLATESTE CIRCUL?
(mesaj trimis de anonim în data de 09.02.2023, 17:08)
Eh, ei stiu deja ca Petrom nu se incadreaza, doar de ce au mai cerut lamuriri cu cei 75% de la UE? Daca se incadra se incadra si cu asta basta.
Tot acest circ + amenintari mai pe fata mai subintelese fata de cel mai mare contribualbil la bugetul de stat Petrom, dauneaza bursei si Romaniei si actiunilor Petrom mai mult decat daca platea 1 miliard de euro suprataxa.
Intrebarea e cine va plati actionarilor si tuturor pagubitilor din aceste fluctuatii ce au fost in aceasta peroiada la bursa din cauza a tot felul de clowni ce au dat interviuri la tv? Cine va plati faptul ca a picat bursa dupa ce tu ca ministru de finante vii si minti prea bine stiind ca Petrom nu se incadreaza si vii si minti ca 100% va palti taxa?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.02.2023, 23:00)
Cine va plati ca acest popor est jefuit de resurse date pe gratis la OMV de slugile care conduc Romania. De ce aceste slugi din politica nu indraznesc se ridice redevanta la petrol si gaze, dar indraznesc sa ne saraceasca si jupoaie pe noi. Numai in tarile bananiere faci profit imens fara sa iti creasca costul de productie. Adica se vede cu ochiul liber ca OMV ne jecmaneste pe fata pe resursele noastre date pe gratis. Ai profit nesimtit facut pe spinarea fraierilor din aceasta tara, atunci ori il taxezi, daca nu de maine ridica redeventa si tu ca stat in doua secunde l-ai linistit pe speculator.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.02.2023, 23:00)
Afara cu OMV din tara! Nationalizam Petrom!
2. Probabil ca au luat masuri de optimizare fiscala s
(mesaj trimis de Popa L în data de 09.02.2023, 17:15)
Toate companiile string informatii din timp privind astfel de modificari de taxe (mai ales stiind cati lobbisti sunt la EU) ,si inscriu diferit venituri ,cheltuieli ,codurile activitatilor etc . Eroarea ( sau ..interventia de lobby) e in directiva EU care exclude de la suprataxare exact tradingul ,adica supraprofiturile facute de intermediari care aveau deja contracte la preturi foarte avantajoase si au revandut la preturile nebunesti rezultate din bulversarea pietei in 2022. OMV Petrom nu poate ffi acuzat aici ,alta e problema . OMV la nivel de grup face o reorganizare astfel ca extractia gaz petrol sa fie divizie separata si (declaratia sefului CA) vrea sa transfere Austriei ca stat aceste active . Rezervele de petrol si gaz din subsolul tarii numite Romania nu pot sa ajunga proprietatea altui stat : ei au cumparat printr un contract care ignora legile tarii si Constitutia Romaniei ,o participatie de actiuni la o companie . Acea reorganizare de la OMV poate insemna : ori ca se tem ca sa nu piarda prada luata usor ,ieftin si partial ilegal . Sau ,prin separarea acestor activitati, vor sa reduca o alta viitoare taxa pe extractie in 2023 (sa zicem ca in Romania) si sa (poate) plateasca taxa respectiva in Austria . A fost un contract gresit ,fraudulos ,de aceea s a si ascuns pt 20 de ani dar statul roman poate corecta greselile pentru ca ,in cazul deschiderii unei actiuni legale de contestare a vanzarii ,se interogheaza constitutionalitatea legii de vanzare a Petrom si CCR va analiza cu amanuntime daca si unde s a gresit . Si vontractul e si derulat defectuos ,cu incalcarea obligatiilor sesizata chiar de un procuror.Dar situatia asta nu poate sa ramana asa pentru ca ar fi un semnal de ingrozitoare neputinta de stat care ar atrage inca si alte abuzuri ,de la OMV sau din toate zarile si tarile . Eu am incredere ca guvernul Ciuca poate si trebuie sa analizeze toate optiunile posibile azi ca sa corecteze erorile ,abuzurile sau poate mai rau de atat facute in trecut ,care privesc Petrom. Nu trebuie sa uitam ca ,pt cele 8% din actiuni Petrom care trebuiau vandute angajatilor Petrom (acum in mainile unor samsari de drepturi ) ,si acestea erau clauza in acest contract ruinator si instante din Romania au pus penalizari pe zi ,tot asupra statului roman . Si pt aceste consecinte ale acestui contract raudulos patronat de Dan Ioan Popescu ,jistitia e optiuniea de baza .
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.02.2023, 23:07)
In cine ma? Ciuca zis si Maciuca. Cred ca glumesti. El nu gandeste, el doar executa. Asa sunt slu.gile, doar executa.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.02.2023, 18:06)
Si noi credem ca sunteti nioste HOTI
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2023, 07:31)
Noi nu credem, stim sigur ca ei sunt hoti.
4. Titlu
(mesaj trimis de Protaru în data de 09.02.2023, 20:28)
Corect, intr'o dictatura militara dezbaterea politica nu este un lucru potrivit.