Misiune dificilă pentru Nicolae Ciucă, premierul desemnat de preşedintele Klaus Iohannis, care în această săptămână trebuie să prezinte Parlamentului lista viitorului guvern şi programul de guvernare pentru solicitarea votului de învestitură.
Calculele sunt complicate în Parlament, atât timp cât 41 de voturi liberale sunt controlate de fostul preşedinte PNL, Ludovic Orban, care a anunţat deja că în această săptămână va demisiona din partidul pe care l-a slujit mai bine de 30 de ani şi va demara un alt proiect politic.
Din cauza acestui fapt şi deoarece liberalii din jurul premierului interimar Florin Cîţu şi senatorii şi deputaţii UDMR nu deţin voturile necesare învestirii - 234 -, pentru a fi învestit guvernul condus de Nicolae Ciucă este nevoie de sprijinul parlamentarilor de la PSD, USR sau AUR.
Dacă toţi cei 41 parlamentari liberali care îl susţin pe Ludovic Orban nu vor vota guvernul Ciucă, atunci pentru PNL-ul condus de Florin Cîţu nu sunt de ajuns voturile celor de la USR pentru a obţine majoritatea necesară, iar singura soluţie ar fi o susţinere din partea PSD, pentru că reprezentanţii AUR au anunţat deja că nu vor vota viitorul guvern.
Conform reprezentării parlamentare, PNL şi UDMR, cele două partide care au anunţat că vor forma un nou Guvern în jurul lui Ciucă însumează 163 voturi: Partidul Naţional Liberal are 134 de parlamentari (93 deputaţi şi 41 de senatori), iar UDMR are 20 de deputaţi şi 9 senatori. Aşadar, Guvernul Ciucă poate conta, oficial, pe 163 voturi şi mai are nevoie de 71 voturi pentru a trece de plenul Parlamentului. Dar este de aşteptat ca o parte din parlamentarii din tabăra lui Ludovic Orban să lipsească de la vot sau chiar să voteze "împotrivă", contrar deciziei partidului, aşa cum inclusiv fostul lider al PNL a anunţat joi seară că va face.
"Eu categoric nu voi vota Guvernul Ciucă, iar pentru mine asta este picătura care a umplut paharul. Săptămâna viitoare îmi voi da demisia din Grupul Parlamentar PNL", a spus Ludovic Orban.
Drept urmare, Nicolae Ciucă ar putea avea nevoie de mai multe voturi, dat fiind că 41 de parlamentari ai PNL semnau în urmă cu două săptămâni o scrisoare prin care cereau ca Ludovic Orban să fie propunerea partidului de prim-ministru.
Voturile necesare ar putea veni chiar de la foştii colegi de guvernare, Uniunea Salvaţi România, ori de la "duşmanii" de la PSD.
Partidul condus de Dacian Cioloş are 80 de parlamentari (25 de senatori şi 25 de deputaţi) şi chiar dacă aceştia vor decide să voteze Guvernul, liberalilor le-ar mai lipsi aproximativ 35 de voturi, dacă cei 41 de parlamentari liberali vor merge pe decizia anunţată de Ludovic Orban. În plus, pentru instalarea Guvernului, liberalii s-ar mai putea baza şi pe voturile minorităţilor (18), care întotdeauna au votat alături de puterea parlamentară. Dar şi în acest caz, fără sprijin de la AUR sau PSD, guvernul Ciucă nu ar avea voturile necesare pentru a trece de Parlament.
Deoarece AUR nu va susţine un guvern condus de Nicolae Ciucă,
liberalii sunt nevoiţi, să înceapă negocierile cu social-democraţii. Partidul condus de Marcel Ciolacu are cel mai mare număr de parlamentari: 157 (110 deputaţi şi 47 de senatori).
Premierul desemnat Nicolae Ciucă l-a sunat, vineri, pe preşedintele USR Dacian Cioloş, o întâlnire urmând a avea loc în aceste zile, potrivit unor surse politice. Dacă după această întâlnire liderii USR vor decide să nu susţină un guvern Ciucă, liberalii sunt obligaţi să negocieze cu social-democraţii, întrucât orice altă formulă de calcul nu le va aduce cele 234 de voturi necesare să îşi treacă Executivul de Parlament.
1. Apelul bocancilor de seară
(mesaj trimis de anonim în data de 25.10.2021, 12:37)
Ce să numere generalul ? Nici macar pe penelisti nu-i poate număra! Așa ar merge la război ? Vai de steaua ( stelele) lui ! Încă un Oprea care se crede indispensabil!