Liderul PNL, Nicolae Ciucă, preşedinte al Senatului, a declarat vineri, la Eforie Nord, întrebat de presă despre cazul glonţului găsit în anexa unei gospodării din Chilia Veche şi dacă reprezintă un atac la securitatea României tot ceea ce se petrece în zona de graniţă cu Ucraina, că specialiştii din structurile de apărare şi siguranţă naţională trebuie să le elucideze, potrivit Agerpres.
Prezent la Şcoala de vară a Organizaţiei Femeilor Liberale desfăşurată la Eforie Nord, Ciucă a fost întrebat de ziarişti dacă el consideră că este un atac la securitatea României tot ceea ce se întâmplă, în condiţiile în care un alt eveniment a fost semnalat în Deltă - un glonţ a trecut prin bucătăria unei locuinţe din Chilia Veche.
"Sunt aspecte care, pur şi simplu, se produc în proximitatea României, la limita de graniţă dintre România şi Ucraina. Sunt evenimente care, din păcate, într-o astfel de situaţie se pot întâmpla. Partea de analiză sau de a expune un punct de vedere pe un astfel de subiect, fără să ştiu care sunt datele tehnice, nu o să o fac, pentru că este un aspect care ţine de specialiştii care trebuie să elucideze ceea ce s-a întâmplat şi cum s-a întâmplat", a spus Ciucă.
El a menţionat că, în astfel de situaţii, autorităţile trebuie să stabilească dacă a fost ceva intenţionat sau o greşeală.
"Este foarte clar, de aceea am spus că nu vreau să comentez sau să-mi dau cu părerea. În astfel de situaţii, atât la nivelul Ministerului Apărării, cât şi a Ministerului de Externe şi a celorlalte structuri din sistemul de apărare şi siguranţă naţională se fac aceste analize, pentru că trebuie demonstrat dacă s-a petrecut acest eveniment cu intenţie sau a fost o greşeală. Şi, atunci, într-un fel sunt măsurile când este dovedită intenţia şi altele sunt măsurile atunci când a fost pur şi simplu o scăpare", a afirmat acesta.
A mai fost întrebat care sunt măsurile de siguranţă care se pot lua şi ce le transmite oamenilor din zona respectivă.
"Este datoria Ministerului Apărării Naţionale şi a tuturor instituţiilor din sistem care îşi desfăşoară activitatea pe frontiera României la graniţa cu Ucraina să evalueze situaţia şi să realizeze acel dispozitiv de supraveghere, monitorizare şi avertizare, astfel încât populaţia din zona respectivă să poată să fie atenţionată din timp despre eventualitatea oricărui pericol", a răspuns Nicolae Ciucă.
Întrebat cum este posibil ca Armata să nu găsească fragmentele din drona căzută pe teritoriul ţării noastre, acestea fiind găsite de un civil - primarul localităţii Ceatalchioi, Nicolae Ciucă a răspuns că nu vrea să speculeze cu privire la acest subiect, deoarece nu are informaţiile necesare. "Neavând date tehnice şi fiind vorba despre un eveniment atât de relevant, cel puţin în plan al emoţiei care se poate transmite, în ceea ce priveşte mesajul faţă de siguranţa cetăţenilor care locuiesc acolo, daţi-mi voie să nu-mi dau cu părerea, pentru că nu ştiu ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat. Absolut este o chestiune pe care nu vreau să o speculez", a menţionat preşedintele Senatului.
Ciucă a fost întrebat de jurnalişti şi dacă este normală "bâlbâiala" de la nivelul Ministerului Apărării Naţionale, în condiţiile în care s-a negat timp de două zile existenţa resturilor de dronă.
"Este clar că nu trebuie să se întâmple lucrurile de asemenea manieră. Este nevoie, totuşi, să conştientizăm că ne aflăm într-o situaţie deosebit de complexă din punct de vedere al securităţii şi este, de asemenea, există posibilitatea, ca din greşeală astfel de echipamente, acesta nu a fost un echipament exploziv, am înţeles din tot ceea ce s-a întâmplat acolo, că nu există urme ale unei explozii. A fost un aparat de supraveghere asupra căruia s-a pierdut controlul şi s-a prăbuşit pe teritoriul României. Da, astfel de chestiuni se pot întâmpla. Faptul că, până când nu avem o certitudine faţă de ceea ce se poate afla la faţa locului şi, iată, de multe ori tehnica şi tehnologia nu ne ajută să vedem totul şi este nevoie ca omul să meargă şi să verifice la faţa locului şi să confirme sau să infirme o astfel de informaţie", a declarat fostul premier şi fost ministru al Apărării.
El a mai subliniat că pe teritoriul României oamenii sunt în siguranţă şi că instituţiile statului trebuie să ia măsurile pentru a întări această încredere a oamenilor că au această siguranţă.
"Din punctul meu de vedere, pe teritoriul României, oamenii sunt în siguranţă şi trebuie să dăm încredere oamenilor că sunt în siguranţă şi trebuie să avem instituţiile statului care să ia măsuri în consecinţă şi să întărească această încredere a oamenilor că sunt în siguranţă", a mai afirmat preşedintele PNL, Nicolae Ciucă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.09.2023, 14:48)
Minunat!
2. Granicerii romani sa asculte numai MAPN
(mesaj trimis de Liberal în data de 08.09.2023, 15:08)
Vad ca de la regimul Zelenski apar recomandari ca sa se raspunda cu foc la alte incidente similare! Sper ca MAPN sa dea ordine stricte sa nu se traga de pe teritoriul Romaniei indiferent ce mai cade din cer Se vede clar ca anumiti consilieri ai lui Zelenski insista sa atraga Romania in conflictul asta, care nu priveste tara noastra!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.09.2023, 19:03)
mi-am adus aminte de panarama cu brelocul in forma de plumb de glont dar considerat arma periculoasa de cei fara armata facuta