NICOLAE GHERGUŞ, CONFIDENT INVEST: "Bâlbele populiste ale lui Victor Ponta au făcut ca România să rateze replierea investitorilor străini din Rusia şi Ucraina"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 februarie 2015

"Criticile din Raportul MCV arată clar că Premierul nu a înţeles utilitatea privatizărilor, ci doar efectul de imagine ce poate fi atras"

"Statutul de piaţă emergentă se obţine mai degrabă prin creştere economică sustenabilă, prin transparenţă şi predictibilitate, decât bifând "check-box"-urile unui chestionar MSCI"

Activitatea de administrare de portofolii ar trebui să crească în volum, în contextul actual al scăderii dramatice a dobânzilor, consideră Nicolae Gherguş, directorul general al "Confident Invest", broker care, în 2014, a oferit clienţilor randamente între 6,12% şi 11,5%, în funcţie de profilul de risc al fiecăruia.

Domnia sa ne-a spus că, în acest an, va menţine alocarea pe România, întrucât, aşa cum vorbim de 25 de ani, ţara noastră are încă potenţial de creştere, de care însă, de regulă nu ştie să profite.

Nicolae Gherguş, care este şi vicepreşedinte al Asociaţiei Brokerilor, ne-a vorbit în cadrul unui interviu şi despre şansele pieţei noastre de capital să fie înscrisă pe lista de monitorizare a MSCI pentru trecerea la statutul de piaţă emergentă, dar şi despre modificările aduse legislaţiei aferente pieţei bursiere.

Reporter: Ce perspective de investiţii vedeţi pentru 2015, pe segmentul de administrare de portofolii, în contextul evenimentelor internaţionale?

Nicolae Gherguş: Rămânem prudenţi în aprecieri asupra pieţelor şi consecvenţi în diversificarea globală. Practic, investiţiile pe care le facem reprezintă indirect şi un coş valutar. Optimismul pe România este unul extrem de reţinut, totuşi menţinem participaţiile pentru că sunt mult mai uşor de urmărit şi de gestionat, dar şi pentru că, aşa cum vorbim de 25 de ani, România are încă potenţial de creştere, de care însă, de regulă nu ştie să profite.

La nivel guvernamental, factorii decizionali sunt pierduţi între restrângerea capacităţii de dispersie a bugetelor şi nevoia de a cheltui optim fondurile publice. Astfel, efervescenţa acţiunilor organelor de urmărire penală a atenuat, cel puţin la nivel înalt, facturile clientelare, licitaţiile trucate, evaziunea fiscală, etc. De cealaltă parte, s-a manifestat lipsa totală de inteligenţă a guvernului de a cheltui fondurile bugetare şi nevoia de a achita promisiunile electorale, ducând la un nivel extrem de redus al investiţiilor, şi cel mai important, la o balanţă dezechilibrată şi periculoasă, în care salariul mediu din sectorul de stat este mai mare decât cel din sectorul privat.

Aceste bâlbe populiste ale lui Victor Ponta, la care se adaugă faptul că, în loc să voteze un buget pe mai mulţi ani, a reuşit contraperformanţa de a-l vota pe cel pe 2015 în ultimele zile ale anului trecut, lipsa de viziune şi de transparenţă, au făcut ca România să rateze un moment unic cum a fost în 2014 replierea investitorilor străini din Rusia şi Ucraina şi criza politică şi de imagine din Ungaria, şi să nu atragă nimic din fondurile retrase din spaţiul ex-sovietic.

Singurul element pozitiv au fost privatizările, dar în acest caz meritele revin mai degrabă FMI, iar faptul că managementul companiilor de stat este încă criticat în Raportul MCV arată clar că premierul nu a înţeles utilitatea privatizărilor ci doar efectul de imagine ce poate fi atras din acestea.

Reporter: Cum vedeţi modificările aduse legii pieţei de capital, la finalul anului trecut? Cum caracterizaţi procesul de consultare publică pe aceste proiecte?

Nicolae Gherguş: Sub egida celor "8 bariere" (n.r. Grupul de lucru iniţiat de Bursa de Valori Bucureşti), susţinute din umbră de Coaliţia pentru Dezvoltarea României şi Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România, având ca ţel apoteotic acordarea statutului de piaţă emergentă României de către MSCI, dezbaterea din piaţa de capital a fost integral confiscată. Chiar şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), dar mai ales instituţiile guvernamentale, au ales să aibă, cu mici excepţii, ca singuri parteneri de dialog persoane din arealul de influenţă specificat, eventual prin intermediul unor membri ai Consiliului BVB.

Am spus-o în repetate rânduri, există în acel material câteva elemente absolut necesare unei dezvoltări durabile a pieţei de capital, susţinute de toţi actorii acesteia.

Însă, sau poate tocmai din acest motiv, există şi câteva elemente teribil de periculoase, precum intruziunea în statutul unei societăţi comerciale, cum a fost cazul BVB, sau posibilitatea ridicării dreptului de preferinţă al acţionarilor minoritari, care sunt câteva exemple de legislaţie "cu dedicaţie". Există totodată şi lipsuri majore, privitoare la susţinerea lichidităţii interne a bursei şi a capitalului autohton. Argumentaţia necesităţii câtorva dintre modificări, caracterul lor de urgenţă din OUG, mi-aş dori să le văd explicate de cei care le-au scris şi susţinut, în faţa unui procuror. În concluzie, ceea ce nu este pe placul "celor 8 bariere" (n.r. grupului de lucru) nu se discută, nu se dezbate, ba chiar materialele trimise de Asociaţia Brokerilor la Guvern, în care atrăgeam atenţia pericolului ridicării dreptului de preferinţă, au dispărut din simularea de consultare publică pe această temă. S-a ajuns chiar la o situaţie hilară, în care factori de influenţă mai puternici au scos din OUG prevederile privitoare la eliminarea pragului la SIF-uri, punând AOAR în situaţia delicată de a ataca în parte actul, invocând că "este periclitată acordarea statutului de piaţă emergentă României şi se creează probleme de logică a reglementării!"

Reporter: Ce şanse daţi Bursei de Valori Bucureşti să fie înscrisă pe lista de monitorizare a MSCI, pentru promovarea la statutul de piaţă emergentă?

Nicolae Gherguş: Piaţa de capital a fost în permanenţă vector şi tribună a luptei cu statul pentru transparenţă, guvernanţă corporativă şi protecţie a investitorilor. Sigur că toţi ne dorim înscrierea României în lista de monitorizare a MSCI. Dar, dacă nu se va întâmpla asta, oare cine plăteşte aceşti câţiva ani irosiţi, costurile, inclusiv cele viitoare, ale unor măsuri inutile sau preferenţiale, faptul că nu am încercat să convingem guvernanţii că statutul de piaţă emergentă se obţine mai degrabă prin creştere economică sustenabilă, prin transparenţă şi predictibilitate, decât bifând "check-box"-urile unui chestionar MSCI?

Reporter: Care au fost rezultatele obţinute de către Confident Invest, pentru clienţii serviciului de administrare de portofoliu?

Nicolae Gherguş: Rezultatele din 2014 au fost mulţumitoare pentru clienţi, între 6,12% şi 11,5% în funcţie de profilul fiecăruia.

Ele sunt comparabile cu cele ale fondurilor de investiţii (ceva mai bune deoarece acestea aplică în general un comision la valoarea portofoliului), cu creşterea puţin peste 6% a indicelui BET-XT al BVB, şi au avut un aport substanţial de creştere din avansul de 27% al indicelui S&P coroborat cu aprecierea dolarului faţă de leu.

În orice caz, aceste procente au fost determinante pentru clienţi în comparaţie cu dobânda la depozitele bancare, care a avut valori medii de 3-4 procente la nivelul anului trecut.

Reporter: Care sunt profilurile investiţionale pe care le alocaţi clienţilor serviciului de administrare de portofoliu?

Nicolae Gherguş: Am înfiinţat serviciul de administrare de portofoliu acum aproximativ cinci ani şi a avut la bază două idei: în primul rând o nevoie a unora dintre clienţi, care simţeau potenţialul pieţei de capital, dar nu aveau timpul sau cunoştinţele necesare pentru a-şi administra singuri portofoliile, iar în al doilea rând, a fost ochiul aruncat la ce fac şi cum procedează brokerii americani cu clienţii proprii. Evident, al doilea a fost deosebit de motivant şi tot de acolo ne-am "inspirat'"- că să fie "politically corect" - în creionarea procesului de încadrare a clienţilor în categorii de risc şi apoi de ajustare a portofoliilor la aceste repere, benchmark-uri (referinţe). Este cam ceea ce face un fond de investiţii, doar că noi aplicăm asta individual, personalizând portofoliul fiecărui client. "Benchmark"-urile noastre pornesc de la "conservator" - un portofoliu dominat de bonduri, mai defensiv şi merge până la cel "orientat pe creştere", dominat bineînţeles de acţiuni. Nu este nimic savant, orice administrator de fonduri cunoaşte sistemul, singurul avantaj este că la noi clienţii îşi văd investiţiile profilate şi particularizate şi chiar pot sugera sau solicita administratorului abateri de la aceste "benchmark"-uri. Poziţiile în acţiuni sunt luate pe România, Statele Unite şi Uniunea Europeană, prin intermediul indicilor BET-XT, S&P 500 şi DAX.

Reporter: Care sunt comisioanele percepute la serviciul de administrare de portofoliu?

Nicolae Gherguş: Comisioanele de tranzacţionare tind către zero. Astfel, clienţii au garanţia că brokerul nu are niciun interes să efectueze tranzacţii doar de dragul de a încasa comision, în vreme ce câştigul nostru reprezintă 15-20% din câştigul clientului, care este plătit o singură dată pe an, la final. Mai sunt şi alte avantaje, clienţii cu conturi administrate au tratament preferenţial în alte câteva situaţii.

Evident, într-o prima fază, transformarea unui client care investea haotic şi făcea rulaje bazate în special pe articole de presă, zvonuri sau opinii proprii ne-a generat o scădere semnificativă a tranzacţiilor, însă beneficiile creşterii portofoliilor şi comisionul de administrare tind să acopere aceste pierderi.

Reporter: Care sunt aşteptările dumneavoastră referitoare la evoluţia activităţii de administrare de portofolii?

Nicolae Gherguş: În contextul actual al scăderii dramatice a dobânzilor există speranţa că această activitate ar trebui să crească în volum. Diversificarea rămâne, pentru toată lumea, elementul cheie al investiţiilor, în special al celor care au în vedere conservarea capitalurilor, a averilor, în general. Din ce în ce mai mulţi oameni sunt frustraţi atunci când merg la bancă să negocieze dobânzi la depozite între 1 şi 2%, sau au avut de pătimit în criza imobiliară şi, astfel, vor fi obligaţi să îşi arunce ochii către piaţa de capital. Ori, pe aceşti oameni neiniţiaţi nu îi poţi pune să îşi deschidă un cont de tranzacţionare şi să îi arunci în "gura" investitorilor profesionali, a brokerilor şi a altor tipuri de iniţiaţi. Nici chiar cu un pic de îndrumare din partea brokerului, ei nu vor face faţă, se vor bloca în investiţii neinspirate aşteptând ca acestea să îşi revină şi vor rămâne astfel cu un gust amar despre Bursă, în vreme ce alţii vor dori să muşte din fructul otrăvit al speculaţiilor cu levier mare al platformelor de Forex şi CFD-uri (contract for difference).

Desigur, la nivel de conduită, investitorilor trebuie să li se facă o idee clară a perspectivelor, a câştigurilor şi a faptului că, în anumite situaţii, cu tot efortul brokerului, pot să şi piardă. Este nevoie de multă decenţă în acest sens şi din partea brokerului, şi a investitorului, privitoare la aşteptări. Cu riscul de a deranja, am mai spus-o, cazul Sima (n.e. Cristian Sima, care a fugit din ţară, după ce a pierdut banii mai multor clienţi) este emblematic pentru piaţa noastră. Cristi Sima nu a vrut să le piardă banii oamenilor aceia, eu am credinţa că a fost bine intenţionat. Două probleme majore au existat: faptul că poate nu le-a explicat clar că tranzacţiile sunt pur speculative şi nu ţin de nicio regulă a administrării prudenţiale a portofolilor, sugerându-le câştiguri fabuloase, şi faptul că le-a ascuns problemele, imediat ce au apărut. Ceea ce a făcut WBS (n.r. casa de brokeraj a lui Sima) este un bun exemplu despre ce nu reprezintă administrarea de portofoliu a investiţiilor şi unul despre ceea ce se întâmplă în contul unui investitor profesionist.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Can de obicei Dl Ghergus avea cativa Investitorilor de calibru pe "teava".Dl. Ponta nu avea. Ca urmare a aparut un conflict major intre doi titani.Dl. Ghergus trebuie sa o contacteze urgent pe Dna Udrea. Care poate sa il contacteze pe Dl. Coldea. Si se rezolva :)

    La ce bun si pentru ce, dar mai ales in ce mediu de afaceri sa se replieze? Sa fim seriosi, de la o piata enorma ... la o galeata si aia ciuruita de coruptie si lipsa de viziune si predictibilitate pentru un businessplan !?

    Sau nu era vorba de ele - sunt confuz.

     

    Dar citez din comunicatul din 29.01 al SSIF Confident Invest. 

     

    "Randamentele obtinute pentru acele portofolii aflate in administrare de la inceputul anului 2014 s-au situat intr-un interval cuprins intre 5.47 si 11.84%.  

    Randamentele mai scazute au fost asociate portofoliilor clientilor cu profil investitional mai precaut si care contin o pondere ridicata de obligatiuni, in conditiile in care astfel de portofolii au riscuri asociate mai mici." 

    Asta ca să comparăm cu ce ne spune dl Gherguș despre 6.12%. 

    1. Pentru că trebuie să învețe că dacă ar vrea să aibă mai mult succes în cariera sa, ar trebui să fie ceva mai diplomat în aprecierile politice, dacă nu chiar apolitic.

      5.47% pentru un profil de risc scăzut este puțin sub Raiffeisen, ING, Erste. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb