Nicu Fălcoi: "Singura soluţie este privatizarea companiilor de stat din industria de apărare"

G.M.
Ziarul BURSA #Politică #Apărare / 30 august

Nicu Fălcoi a precizat: "De-a lungul timpului, industria de apărare din România a fost profund politizată. La conducerea companiilor din subordinea Romarm au fost puşi oameni care numai oameni de afaceri nu erau, care nu ştiau cum să aducă pe profit o astfel de companie. De aceea, majoritatea companiilor de stat din industria de apărare sunt pe pierdere, ministrul Economiei, Radu Oprea, a venit cu o strategie privind acest domeniu, dar e o declaraţie de bune intenţii şi cam atât".

Nicu Fălcoi a precizat: "De-a lungul timpului, industria de apărare din România a fost profund politizată. La conducerea companiilor din subordinea Romarm au fost puşi oameni care numai oameni de afaceri nu erau, care nu ştiau cum să aducă pe profit o astfel de companie. De aceea, majoritatea companiilor de stat din industria de apărare sunt pe pierdere, ministrul Economiei, Radu Oprea, a venit cu o strategie privind acest domeniu, dar e o declaraţie de bune intenţii şi cam atât".

English Version

Singura soluţie este privatizarea companiilor de stat din industria de apărare aflate în subordinea Romarm, dacă dorim ca acest sector de activitate economică să se modernizeze şi să devină unul competitiv, ne-a transmis deputatul Nicu Fălcoi (USR), vicepreşedinte al Adunării Parlamentare a NATO, fost pilot militar.

Nicu Fălcoi a precizat: "De-a lungul timpului, industria de apărare din România a fost profund politizată. La conducerea companiilor din subordinea Romarm au fost puşi oameni care numai oameni de afaceri nu erau, care nu ştiau cum să aducă pe profit o astfel de companie. De aceea, majoritatea companiilor de stat din industria de apărare sunt pe pierdere, ministrul Economiei, Radu Oprea, a venit cu o strategie privind acest domeniu, dar e o declaraţie de bune intenţii şi cam atât. Este clar că industria de apărare ar trebui să fie prioritate zero pentru noi în actualul context geostrategic, dar nu este din păcate, deşi războiul din Ucraina se prelungeşte şi celelalte ţări europene intenţionează să îşi mărească bugetele alocate apărării, iar o treime din aceste state doresc să achiziţioneze tehnică militară nouă. Asta ar trebui să facem şi noi. Din păcate, în acest moment know-how-ul nu îl mai avem şi singura noastră soluţie pe termen scurt, cel puţin, ar fi să importăm acest know-how. În opinia mea, singura soluţie este privatizarea companiilor de stat din industria de apărare, iar cel mai bun exemplu în acest sens îl reprezintă evoluţia uzinelor de avioane de la Craiova şi de la Bacău".

Debite de peste 100 milioane lei şterse de stat la Avioane Craiova

Vicepreşedintele Adunării Parlamentare a NATO a amintit că în anul 1990 cele două companii plecau cam din acelaşi punct, numai că firma din Bacău a fost privatizată, iar Avioane Craiova a rămas în proprietatea statului.

Nicu Fălcoi a spus: "Aerostar Bacău înregistrează permanent profit, nu are nici cea mai mică problemă, face piese inclusiv pentru avioanele F-35 şi e hub de mentenanţă pentru avioanele F-16, în timp ce Avioane Craiova a trăit în ultimii 15 ani exclusiv pe baza contractelor cu statul - din ce îi mai dădea din când în când pentru reparaţii Ministerul Apărării Naţionale. Acum Avioane Craiova are contractul pentru modernizarea avioanelor IAR 99 şi pe baza lui a ieşit pe profit în primul semestru al anului 2024. Alt motiv pentru care a înregistrat profit nu există, deoarece ei au avut pierderi uriaşe. În urmă cu trei ani au beneficiat de o anulare de datorii de vreo 100 milioane lei, iar la primărie aveau debite de 30-40 milioane lei la plata impozitelor şi taxelor locale. De aceea consider că nu aceasta este soluţia, ci profesionalizarea conducerii acestor companii de stat, care poate fi realizată doar de mediul privat. În majoritatea ţărilor NATO industria strategică de apărare este privată, chiar dacă statul are de spus ceva în cazul unor evenimente punctuale. Cred că privatizarea companiilor de stat din industria de apărare este împiedicată de lipsa voinţei politice şi de lipsa competenţelor necesare".

Investitori privaţi în companiile de stat

Domnul Fălcoi a mai spus că în condiţiile actuale în care avem un război la graniţă, unde e nevoie de muniţie, trebuie să ne dorim şi noi să producem muniţia respectivă. El a menţionat că firmele de stat ar putea fi reabilitate prin investiţii private, investiţii ce trebuie atrase de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

Vicepreşedintele Adunării Parlamentare a NATO a concluzionat: "Investitori s-ar găsi, dacă statul, care e proprietarul companiilor respective, ar dori cu adevărat să atragă investitori privaţi. Consider că Ministerul Economiei ar trebui să fie interesat de acest lucru şi să caute investitorii respectivi. Noi, prin poziţia geostrategică, suntem situaţi într-un loc în care avem oportunităţi mari, mai ales că suntem partener strategic al SUA, ţară din care ar trebui să atragem nişte investitori în industria naţională de apărare, mai ales că avem relaţii bune pe zona militară şi a achiziţiilor de echipamente şi tehnică de profil".

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4866
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3189
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9207
Gram de aur (XAU)Gram de aur363.5326

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb