NICULAE BĂLAN, REPREZENTANTUL BDO BUSINESS RESTRUCTURING: "Chinezii, încă interesaţi de preluarea Oltchim"

ANDREI MURGULEŢ
Ziarul BURSA #Companii / 28 ianuarie 2016

"Chinezii, încă interesaţi de preluarea Oltchim"

Piperea: "Oltchim estimează pentru 2016 obţinerea de profit per total activitate"

Trei companii - două din ţara noastră şi una din China - sunt interesate de preluarea combinatului petrochimic "Oltchim" (OLT), au declarat, ieri, reprezentanţii societăţii.

"Compania chineză Junlun nu şi-a pierdut interesul pentru achiziţionarea companiei Oltchim, dar are nevoie de un partener care, credem noi, încă nu a luat o decizie finală, partea chineză preferând să nu se facă publice prea multe aspecte înainte de a se întâmpla ceva concret pe această temă", a precizat, ieri, Niculae Bălan, reprezentantul BDO Business Restructuring, unul dintre administratorii judiciari ai combinatului petrochimic, într-o conferinţă de presă.

Investiţiile chineze sunt aşteptate, de ani buni, de autorităţile noastre, însă acestea nu stau deloc bine la capitolul "concretizare". Recent , Nuclearelectrica a semnat un memorandum de înţelegere cu un investitor chinez, pentru realizarea Reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, însă până să ajungă şi primii yuani mai sunt de parcurs o serie de etape, precum înfiinţarea companiei de proiect.

Gheorghe Piperea, reprezentantul Rominsolv (celălalt administrator judiciar), a adăugat că, pe lângă chinezi, mai există alte două firme româneşti interesate de preluarea combinatului, completând că în afară de aceşti investitori, care au trimis scrisori de intenţie, nu s-a mai arătat nimeni interesat să preia Oltchim.

Domnia sa a spus: "Unul dintre potenţialii cumpărători este o firmă românească, de fapt sunt două firme româneşti, una este un consorţiu, cealaltă este o firmă din domeniul pieţei de capital".

La începutul anului trecut, Chimcomplex Borzeşti a anunţat că vrea să preia Oltchim Râmnicu Vâlcea, în tentativa celor două companii de a înfiinţa Compania Naţională de Chimie, condorm declaraţiilor lui Ştefan Vuza, preşedintele grupului industrial SCR, ce deţine combinatul chimic din Oneşti, Bacău. Îl ultimii ani, de salvarea Oltchim s-au arătat interesate şi societăţile de investiţii financiare.

Gheorghe Piperea a afirmat că cea mai potrivită modalitate de reorganizare a Oltchim este reprezentată de trecerea tuturor activelor productive, a licenţelor, autorizaţiilor, contractelor şi personalului pe o societate nou construită, în aşa fel încât toate părţile sociale care rezultă să poată să fie vândute în cea mai bună procedură fiscală.

Afaceri de 167 milioane de euro pentru Oltchim, în 2015

Administratorul judiciar estimează că, în acest an, combinatul va trece pe profit. Gheorghe Piperea a spus: "În acest an, Oltchim estimează obţinerea de profit pe total activitate, adică fiscalizat, în valoare de 110 mii de euro, fiind pentru prima dată în 10 ani când compania ar ajunge pe plus cu întreaga activitate".

Reprezentanţii companiei au subliniat că, anul trecut, Oltchim a înregistrat cel mai bun indicator EBITDA (câştigul înainte de dobânzi, rate, depreciere şi amortizare), din 2008 până în prezent, de 9,6 milioane de euro, în creştere cu 18,7 milioane de lei faţă de 2014, preconizând pentru acest an o creştere a acestui indicator cu 2,7 milioane de euro faţă de 2015.

Compania a efectuat lucrări de investiţii şi reparaţii majore, anul trecut, în valoare de 3,8 milioane euro, realizate doar din surse proprii, pentru a asigura funcţionarea instalaţiilor de producţie în condiţii de siguranţă şi eficienţă, potrivit raportului Oltchim.

Cifra de afaceri din anul trecut s-a ridicat la 167 milioane de euro, în creştere cu 18% comparativ cu 2014 şi cu 48% faţă de 2013, această ascensiune fiind determinată de creşterea cantitativă a vânzărilor la principalele produse fabricate, mai arată rezultatele companiei.

Oltchim mai informează că rezultatul total brut din activitatea curentă a societăţii în anul 2015 este de -8,2 milioane euro, reprezentând o îmbunătăţire cu 34,6 milioane de euro comparativ cu anul anterior şi cu 64,2 milioane de euro faţă de 2013.

Rezultatul brut total de -8,2 milioane euro este format din 3 milioane euro profit total obţinut din activitatea instalaţiilor care funcţionează şi -11,2 milioane euro, pierdere determinată de cheltuielile de conservare a instalaţiilor nefuncţionale de pe platformele de la Bradu şi de la Vâlcea, plus cheltuielile cu plăţile compensatorii aferente disponibilizării de personal finalizate în luna decembrie 2015, precum şi alte costuri financiar bancare calculate până la data aprobării planului de reorganizare, mai arată sursa citată.

Victor Avram, director general al Combinatului Petrochimic Oltchim, a declarat: "După intrarea în insolvenţă, societatea şi-a reluat activitatea de la zero, intrând într-un amplu proces de restructurare, care a presupus recâştigarea încrederii partenerilor, majoritar externi, pentru a dovedi că societatea este capabilă să livreze produse constant, la termene şi în condiţiile solicitate de aceştia şi reducerea drastică a cheltuielilor pentru eficientizarea societăţii".

Compania Oltchim Râmnicu Vâlcea se află în insolvenţă, planul său de reorganizare fiind aprobat de Tribunalul Vâlcea în data de 22 aprilie 2015.

Combinatul este deţinut de stat prin Ministerul Economiei, cu 54,8% din acţiuni, PCC SE cu 32,34% şi de alţi acţionari, cu 12,85%.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Chimcomplex are sanse mari sa preia Oltchim, mai ales ca are un management performant.

    1. Ce numesti tu performanta este capacitatea unora de a vinde "la taraba". Ca si cum ai pune echipa manageriala a lui Avantul Paducele sa conduca CF Barcelona. Ne ducem din put in lac. Merci, am mai trait "eroi" dintr-astia, avem cutitul la os.

      Uita-te la Chimcomplex. Super tehnologizata, ultima tehnologie implementata. Pe parte de mediu? La zi! Pe parte de eficienta energetica? In top! A atras la fonduri UE cu CARUL! Acum, mai gandeste altfel: cati din vechii colosi industriali de dinainte de Revolutie au reusit sa ramana in picioare BA chiar sa performeze pe o piata care nu intotdeauna a fost prielnica?

      Dupa ce pui totul cap la cap si cercetezi ce ti-am scris, gandeste-te daca toate acestea au fost posibile fara un management performant.

      Opinia mea este ca Vuza nu a facut decat sa profite de un mediu centralizat si corupt ca sa se ridice, un abonat la privatizarile de stat adica pe relatii obscure, vezi molima Romaniei, Hrebenciuc cel care a distrus mare parte din industria patronata de stat. De la aceasta abilitate si pana la aceea de a lupta cu giganti lumii din industria chimica (in care Oltchim nu exista nici macar in top 200, ce sa mai vorbesc de Chimcompex) este exact cum iti spuneam, management Paducele vs Barcelona. Nu de experiente dintrastea are Romania nevoie. Uitate la stadiul inapoiat in care suntem pt ca am dat intreprinderile unor directori comunisti nu unor manageri adevarati.

    "În acest an, Oltchim estimează obţinerea de profit pe total activitate, adică fiscalizat, în valoare de 110 mii de euro, fiind pentru prima dată în 10 ani când compania ar ajunge pe plus cu întreaga activitate". ....Compania a fost pe plus, pe intreaga activitate in anul 2010 si a avut un rezultat de 146 de milioane, fara a lua in considerare rezultatul obtinut prin preluarea petrochimiei de la Petrom. Cu aceasta ar fi ajuns la un plus de 215 milioane pe anul 2010. Verificati singur raportul IFRS pe 2010. Daca s-ar fi preluat si rafinaria in 2011 Oltchim era deja pe profit, insa ar fi incurcat la extinderea Borealis. Sunteti foarte bun domnule avocat pe partea juridica, insa la economie nu sunteti convingator. Vorbiti cu Erste si apoi veti intelege de ce au cumparat creanta de la BCR. Verificati si greseala imensa facuta de KPMG si veti observa cum au marit capitalul social retroactiv in anul 2008 pentru 2007, ajungand la 1 miliard de lei in sistem IFRS si corespunzator marindu-se astfel si pierderile. Pe cine sa credem: pe domnul Toader de la KPMG sau pe domnul Roibu de la Oltchim? Comparati cifrele din bilant pe anul 2007 si apoi aceleasi cifre privite prin prisma raportului anului 2008. In esenta sunt identice. Insa NUMAI IN ESENTA :-)

    1. Norocul acestei societati cred ca vine de la Roibu si PCC altfel era de mult ingropata. Chiar si acum il vezi cum pluseaza sa creeze o noua societate ce sa le includa pe toate. Cu alte cuvinte actuala Oltchim va urma sa valoreze probabil 5-10% din nou infintata societate si in felul asta vor scoate dinafara ghimpele PCC si ceilalti mici actionari. Nu e prost ...e baiat la costum si cravata.

    Combinatul Oltchim a fost perla industriei chimice romanesti.

    Poate ca nu ar fi de prisos ca ziarul Bursa sa faca o istorie a maririi si decaderii acestui mamut industrial care, totusi, a fost foarte profitabil in trecut, asigurand locuri de munca pentru mii de oameni. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb