NICULAE HAVRILEŢ, ANRE: "ANRE va analiza dacă Transelectrica şi Transgaz îşi îndeplinesc planurile de investiţii"

ANDREI MURGULEŢ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Energie / 20 mai 2016

"ANRE va analiza dacă Transelectrica şi Transgaz îşi îndeplinesc planurile de investiţii"

Petru Văduva, "Transgaz": "Noi ne-am îndeplinit toate obiectivele care puteau fi îndeplinite"

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) va analiza, până la 1 iulie, dacă Transelectrica şi Transgaz îşi îndeplinesc planurile de investiţii şi indicatorii de performanţă în funcţie de care conducerea societăţilor primeşte salarii şi bonusuri, a declarat, ieri, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, în cadrul unei conferinţe.

Acesta a susţinut că în fiecare an aceste companii vin la ANRE şi până la data de 1 iulie ale fiecărui an sunt verificate, continuând: "Vom constata dacă investiţiile s-au realizat în cuantumul aprobat de ANRE, dacă au adus beneficiu pentru consumatorii de gaze şi energie electrică şi vom comunica aceste rezultate".

Petru Văduva, directorul general "Transgaz", ne-a declarat: "Noi ne-am îndeplinit toate obiectivele care puteau fi îndeplinite. Restul obiectivelor depind de legislaţia curentă, care condiţionează executarea lucrărilor de autorizaţia de construcţie. De exemplu, avem probleme în a îndeplini anumite lucrări care trec prin Ocolul Silvic şi suntem în imposibilitatea de a obţine autorizaţie de construcţie acolo. Într-o mulţime de situaţii a rezultat acest blocaj".

Potrivit domnului Văduva, în ciuda acestor blocaje, sistemul nu va fi supus niciodată riscului, deoarece există o procedură care permite executarea lucrărilor necesare pentru a menţine funcţionarea sistemului în siguranţă.

Domnia sa a mai adăugat: "Considerând nevoile majore de investiţii în proiecte de interes european, cum ar fi proiectul BRUA (Bulgaria, România, Ungaria, Austria), am cerut ajutorul Guvernului în procesul de clarificare a unor lacune legislative, pentru a ne ajuta în executarea acestor proiecte de importanţă majoră pentru securitatea energetică a ţării, în viitor. Subliniem încă odată că sistemul nu este şi nu a fost în pericol. Pur şi simplu, întâmpinăm întârzieri în lucrări. Suntem foarte mulţumiţi că am reuşit să obţinem prin eforturile noastre un grant de 180 de milioane de euro, de la Uniunea Europeană, care va facilita construcţia unuia dintre cele mai mari proiecte în transmisia de gaze (BRUA), cu investiţii, în primă fază, de 470 milioane de euro, care vor duce la integrarea României în sistemul european de transport, crearea de noi locuri de muncă. De aceea, considerând capacitatea de construcţie limitată a companiei, am făcut toate economiile necesare pentru dezvoltarea acestui proiect de interes naţional".

Havrileţ: "Transgaz a acreditat un plan de 1,5 miliarde euro"

Domnul Havrileţ a precizat: "Interconectările pentru realizarea unei pieţe unice şi pentru a avea siguranţă în aprovizionare sunt pe agenda Comisiei Europene, a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, şi pe agenda celor două societăţi importante din România care asigură interconectarea, Transelectrica şi Transgaz".

Domnia sa a menţionat că Transgaz a acreditat un plan de 1,5 miliarde euro, pentru următorii 10 ani, investiţii care se recuperează direct de la consumatorii de gaze naturale.

"Există, mai departe, investiţiile pe cinci ani, respectiv ajustări anuale pentru operatorii de distribuţie, în total opt, fiecare cu un plan de investiţii important", a mai spus preşedintele ANRE, subliniind că doar Electrica a solicitat aprobări de investiţii de aproximativ 1 miliard euro, lucru care Autorităţii i s-a părut că nu este fezabil pentru o perioadă de cinci ani, având în vedere că în perioada de iarnă nu se pot face lucrări.

De asemenea, oficialul Autorităţii a declarat că ANRE a venit cu o propunere, rediscutarea calendarului de liberalizare a pieţei de gaze, incluzând trei elemente de discuţie: intrarea directă în filosofia pieţei libere pentru consumatorii casnici, prorogarea calendarului pe un an sau măcar pe trei luni până la 3 octombrie pentru a putea urmări evoluţia preţului internaţional al gazelor sau o reajustare a acestui calendar legată de preţ, de exemplu îngheţarea preţului la 60 de lei încă un an de zile.

"Îngrijorarea celor care ar trebui să aprobe modificarea ar fi că în perioada de iarnă s-ar putea întâmpla o reîntoarcere a preţului, datorită unor probleme de întrerupere a alimentării sau a condiţiilor meteo nefavorabile, lucru care ar constitui o întoarcere la preţuri mai mari şi imposibilitatea de a recupera acei bani, în momentul în care piaţa reglementată dispare", a explicat domnul Havrileţ.

Acesta a adăugat că, potrivit calendarului de liberalizare, la 1 iulie se prevede o creştere a preţurilor reglementate de 10%, de la 60 de lei pe MWh la 66 de lei pe MWh, dar, acest lucru ar însemna ca preţul reglementat să devină mai mare decât cel de pe piaţa liberă, care este de circa 63 de lei pe MWh.

Niculae Havrileţ a conchis: "Există posibilitatea ca statul să reconsidere conceptul de consumator vulnerabil şi, în cazul în care s-ar întoarce preţurile în sensul creşterii, să aibă grijă de consumatorii vulnerabili, dar doar de aceştia. Aşa cum vedem evoluţia petrolului, de care depinde preţul gazelor, piaţa petrolului rămâne la un nivel mic, iar în următoarea perioadă de nouă luni nu vedem o modificare importantă, dar trebuie să ne gândim că următoarea perioadă de nouă luni este un an gazier. Deci, în anul gazier 2016 - 2017, nu vedem o modificare a preţului".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mai nea Havrilet. Inteleg ca ai fost pus politic acolo dar am si eu o intrebare: daca nu te pricepi de ce nu pleci bre? Nu stiu ce meserie ai (ca inainte de 89 inteleg ca erai "cadru de nadejde") dar e ca si cand m-ar pune pe mine sa operez pe creier ! Ce zici , as fi eu in stare sa te operez pe creier daca meseria mea a fost "sculer-matriter" ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb