Deşi economia ţării noastre a înregistrat două trimestre consecutive de avans negativ al PIB-ului, la nivelul întregii perioade analizate aceasta se află pe un trend pozitiv, cu o creştere economică ajustată sezonier de 2,6% faţă de primul semestru al anului trecut, a declarat, ieri, ministrul Economiei Constantin Niţă. "Din acest punct de vedere, semnalul dat de definiţia tehnică a recesiunii economice, de două trimestre consecutive de scădere economică, nu trebuie să estompeze avansul economic semestrial consolidat de 2,6%", consideră domnia sa, care a remarcat, într-un comunicat, că avansul PIB-ului din prima jumătate a anului este în graficul de creştere economică prognozată de Guvern, Fondul Monetar Internaţional şi de Banca Mondială, care estimează pentru finalul lui 2014 un avans de 2,8%.
"Semnalul privind o deraiere a economiei româneşti de la ţintele de creştere economică asumate nu este susţinut de argumente economice"; mai spune ministrul Niţă, care apreciază, totuşi, că nu trebuie ignorat semnalul de încetinire a economiei româneşti înregistrat în trimestrul II, care, deşi s-a menţinut pe plus cu o creştere ajustată sezonier de 1,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a scăzut cu 1% faţă de primul trimestru.
Ministrul Niţă mai explică: "Aici, referinţa foarte ridicată din primul trimestru, când avansul PIB-ului de 3,8% a înregistrat cel mai mare progres din Uniunea Europeană şi rezultatele modeste consemnate de cea mai mare parte a economiilor europene în trimestrul II, pot explica în mare măsură această încetinire a economiei româneşti din ultimele trei luni. Avansul PIB-ului în zona euro a fost 0% în trimestrul II, iar la nivelul Uniunii Europene acesta a fost de 0,2% faţă de primul trimestru. Dependenţa economiei româneşti de evoluţia economiilor europene este evidentă dacă se ia în calcul valoarea schimburilor intracomunitare din primul semestru din 2014 care s-a cifrat la 18,3 miliarde de euro la exporturi, reprezentând 71,7% din total".