NIVEL MAXIM ISTORIC LA LONDRA Preţul ţiţeiului a ajuns la 71 de dolari/baril

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 aprilie 2006

Cotaţiile petrolului brut au ajuns, ieri, la peste 71 de dolari /baril pe piaţa energetică a Londrei, pe fondul temerilor legate de un posibil conflict SUA-Iran, dar şi de reducerea stocurilor americane de benzină. Un alt factor care a determinat ascensiunea preţurilor pe piaţa petrolului l-au reprezentat problemele de pe segmentul de rafinare al Japoniei. "Cosmo Oil" a fost nevoită să-şi reducă la jumătate operaţiunile, întrucît rafinăria sa din regiunea Chiba, care procesează 240.000 barili de ţiţei pe zi, a fost afectată de o explozie în dimineaţa zilei de 16 aprilie.

Barilul de petrol brut Brent, cu livrare în iunie, a fost tranzacţionat, în a doua parte a zilei, la 71,02 dolari, în creştere cu 45 de cenţi faţă de ultima zi a săptămînii trecute. În cursul şedinţei de tranzacţionare de ieri, preţul petrolului a atins cotaţia maximă a tuturor timpurilor, de 71,40 dolari/baril.

La Nymex, ţiţeiul light a atins o cotaţie de 70 de dolari/baril, aproape de nivelul maxim istoric, însă ulterior, preţul a scăzut la 69,75 dolari/baril, mai mare cu 45 de cenţi faţă de sfîrşitul săptămînii anterioare. Amintim că recordul istoric pe piaţa SUA a fost de 70,85 dolari/baril, atins la data de 30 august 2005, ca urmare a pagubelor produse facilităţilor petroliere de uraganul Katrina.

Scade dolarul

Concomitent cu ascensiunea preţului petrolului, dolarul s-a depreciat în raport cu euro şi yenul. Moneda americană a fost cotată la 1,2199 unităţi/euro, în scădere cu 0,9% faţă de ultima zi a săptămînii trecute. Dolarul a pierdut 0,2% faţă de moneda niponă, fiind cotat la 118,23 yeni.

Dolarul a scăzut şi ca urmare a apariţiei unui articol în Wall Street Journal, care susţinea că oficialii Rezervei Federale (banca centrală a SUA) nu sînt convinşi că trebuie să continue, în luna mai, cu majorarea dobînzii de referinţă. Totodată, piaţa aştepta raportul privind achiziţiile străine de active americane, iar specialiştii anticipau că documentul va arăta că, în acest moment, economia SUA nu este suficient de puternică pentru a susţine cererea de active americane, din partea investitorilor străini.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb