NOI CRITICI LA ADRESA MĂSURILOR FED: China avertizează în privinţa unui şoc pe pieţele emergente

V. RIBANA
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 noiembrie 2010

Obama: "Fed nu primeşte ordine de la Casa Albă"

Rusia vrea ca SUA să se consulte cu G20 când ia decizii de proporţii

Decizia recentă a băncii centrale a SUA (Federal Reserve - Fed) de sprijinire a economiei prin injectarea a încă 600 de miliarde de dolari în sistemul bancar american ar putea crea un şoc pe pieţele financiare emergente, prin îndreptarea unor fluxuri excesive de capital către acestea, susţine Zhu Guangyao, viceministrul chinez al Finanţelor.

Oficialul de la Beijing a declarat, ieri, că intenţionează să aibă "discuţii sincere" cu Statele Unite după ce Fed a anunţat că va aloca 600 de miliarde de dolari achiziţiei de titluri de Trezorerie de la bănci, în următoarele opt luni, măsură destinată relansării creşterii economice.

"La nivel mondial, avem capital disponibil de 10.000 de miliarde dolari, sumă mai mare decât cea de 9.000 de miliarde existentă la începutul crizei financiare globale", a spus Zhu, adăugând: "SUA nu au luat pe deplin în considerare şocul pe care îl produc fluxurile excesive de capital asupra stabilităţii financiare a pieţelor emergente".

Statele Unite trebuie să-şi recu-noască rolul şi responsabilitatea în economia mondială, a concluzionat Zhu Guangyao.

China şi Germania sunt statele care critică cel mai dur programul Washington-ului, apărat, ieri, de preşedintele SUA, Barack Obama. Acesta a declarat, cu ocazia unei vizite în India, că mandatul Fed de sus-ţinere a economiei SUA este benefic întregii lumi. Obama a evitat să răspundă la întrebarea dacă decizia băncii centrale americane ar putea deprecia dolarul, însă a afirmat că Fed nu primeşte ordine de la Casa Albă, astfel că nu ar fi adecvat să comenteze direct deciziile Fed.

Decizia Fed a surprins şi Rusia. Oficialii de la Moscova vor ca Fed să se consulte cu G20 înainte să ia decizii importante, precum programul de achiziţie de titluri în valoare de 600 de miliarde de dolari.

"Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, va insista ca astfel de acţiuni să fie luate după consultări preliminare cu alţi membri ai G20", a declarat Arkadi Dvorkovici, negociatorul rus la G20.

Programul Fed reprezintă o afacere internă pentru SUA, căreia Rusia nu i se opune "în principiu", a spus Dvorkovici, adăugând însă că asemenea decizii importante au nevoie de coordonare cu alţi membri ai G20.

Preşedintele Fed, Ben Bernanke, a ţinut să răspundă criticilor măsurii anunţate săptămâna trecută, asigurând că banca centrală americană are mijloacele necesare pentru retragerea în timp a sumelor injectate şi evitarea creşterii inflaţiei.

Decizia Fed a fost criticată şi de alte state. Liderii marilor economii emergente din America Latină şi Asia au avertizat că vor analiza noi măsuri pentru compensarea lichidităţilor de 600 de miliarde de dolari prin care Fed vrea să susţină economia.

Statele emergente consideră că decizia Fed ameninţă să ducă la aprecierea propriilor monede în raport cu dolarul.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Am pus punct dupa articol ca sa nu credeti ca este cu subinteles titlul. Spil inseamna in limbaj neacademic pont, secret, ceva ce altii nu stiu si cine il stie profita. E clar ca domnii chinezi au prins spilul si nu le convine. Cu acest disponibil enorm neverosimil de mare sperau sa intre pe piata SUA asa cum incearca sa intre si intra in diverse piete in Europa si in Asia. De ce tipa Germania?Ea joaca corect in timp ce altii taie padurile sa faca bani. Dolarul mic, slab inflatat castiga in fata altor monede consolidate cu greu si pe cinstite. Dar noi Romania cum privim, ce intelegem din tot acest mozaic politico-economic. Nimic A, ba da intelegem ceva, se scumpesc toate, chiar si buteliile cu LPG pentru populatie, de ieri pe azi de azi pe maine, incet si sigur o luam la vale spre inflatia cu doua cifre, in timp ce unii cultiva vita de vie, altii cultiva cai verzi pe pereti si altii cei mai multi fac foamea si se mira de ce se se strofoaca chinezii ca americanii.....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb