Noi dispute în jurul Pilonului II de pensii

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 mai 2018

Noi dispute în jurul Pilonului II de pensii

Actualizare Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni seară, după încheierea ediţiei ziarului, că îi somează pe guvernanţi să clarifice o dată pentru totdeauna care este intenţia lor legată de pilonul II de pensii, având în vedere "ping-pongul de declaraţii" făcute pe acest subiect, informează Agerpres.

Iohannis a declarat: "Am observat, recunosc, cu multă îngrijorare ce se întâmplă şi nu numai de acum. (...) A fost parcă chiar la învestirea nu ştiu cărui guvern PSD, că au fost multe, cred că Guvernul Tudose, când exact înainte de depunerea jurământului, în cadrul audierilor în Parlament cineva făcuse afirmaţia că se desfiinţează Pilonul II. Iată că de atunci a apărut un ping-pong de declaraţii, ba se desfiinţează, ba nu se desfiinţează, ba se naţionalizează, ba nu se naţionalizează, ba se suspendă, ba nu se suspendă. Este foarte, foarte îngrijorător, această abordare este, deja, la limita unei guvernări diletante, foarte toxice şi îi somez pe guvernanţi să-şi revină, să clarifice odată pentru totdeauna care este intenţia lor legală de Pilonul II, fiindcă aici nu este vorba de nişte bani care sunt ai statului sau bani publici, sunt bani privaţi, sunt banii oamenilor care contribuie la Pilonul II şi nu poţi să te joci cu aşa ceva. Pe de altă parte, aici avem de-a face cu o chestiune care trebuie clarificată şi planificată pe termen lung. Nu plăteşte nimeni o contribuţie la pensie ca să primească banii a doua zi şi riscul cel mai mare pe care îl văd aici este ca oamenii să piardă încrederea în capacitatea statului de a proiecta şi a gestiona sistemul de pensii şi lumea deja începe să-şi pună întrebări. (...) Aşa nu se poate, este nevoie de o clarificare fermă, sper eu o clarificare în sensul că PSD nu se atinge de aceşti bani şi atunci lucrurile se pot clădi mai departe".

El a comentat ideea lansată de PSD ca Pilonul II să devină opţional.

"Acest pilon a fost proiectat, s-a creat legislaţia aferentă şi oamenii au început să plătească, crezând că atunci când vor ieşi la pensie vor beneficia de o pensie suplimentară. Dacă acum, după doar câţiva ani, începe cineva şi schimbă principiul după care funcţionează acest Pilon II, începe să schimbe legislaţia, deja totul de duce de râpă", a afirmat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a arătat că se poate face o analiză în ceea ce priveşte rentabilitatea Pilonului II de pensii.

"Dacă bine îmi amintesc, a mai avut cineva de la PSD aşa idei de modificare a Pilonului II, prin 2013-2014 s-a făcut o analiză şi s-a găsit că aceste fonduri au un randament bun şi atunci s-a abandonat ideea de a modifica lucrurile. Acum, iată, după puţini ani iarăşi se reia discuţia, or nu se poate construi o arhitectură în domeniul pensiilor unde din doi în doi sau din trei în trei ani cineva care întâmplător guvernează începe să pună sub semnul întrebării totul", a conchis Iohannis.

------------

Publicarea pe site-ul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul a Programului legislativ 2018 care anunţa existenţa unui proiect de lege potrivit căruia contribuţiile la Pilonul II ar urma să fie suspendate în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2018, a declanşat un şir de reacţii atât la nivel politic, cât şi în rândul oamenilor de afaceri.

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu a declarat, duminică, în cadrul unei emisiuni televizate, că Guvernul nu este de accord cu această propunere care a venit din partea Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP).

Ion Ghizdeanu, preşedintele CNSP, a spus, ieri, conform Agerpres, că informaţiile legate de suspendarea plăţilor la Pilonul II de pensii au fost doar scenarii de discuţii publicate din greşeală, iar autorităţile dau asigurări că nu se va întâmpla aşa ceva de la 1 iulie.

Dăncilă: "Exclud faptul că am putea desfiinţa Pilonul II de pensii"

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, ieri, potrivit Agerpres, că exclude faptul că Guvernul ar putea desfiinţa Pilonul II de pensii.

Domnia sa a declarat: "Exclud faptul că am putea desfiinţa Pilonul II de pensii, dar faptul că vom face analize, că vom vedea dacă este bine ca să avem o opţiune pentru Pilonul I sau Pilonul II de pensii din partea cetăţenilor, acest lucru îl vom prezenta populaţiei, dar nu vom desfiinţa Pilonul II (...) Se va face o analiză la Ministerul Muncii legată de Pilonul II de pensii, dar, încă o dată, repet, nu se va desfiinţa Pilonul II de pensii".

Totodată, întrebată cum s-a strecurat o eroare privind suspendarea plăţilor la Pilonul II de pensii într-un document oficial al Executivului, Dăncilă a răspuns: "A fost o propunere a Comisiei Naţionale de Prognoză. (...) Nu a fost o hotărâre de Guvern care să facă referire la acest aspect. Cu siguranţă acea hotărâre nu va fi agreată de Guvernul României".

Dragnea: "Nu vom lua nicio măsură care să ducă la desfiinţarea pilonului II de pensii"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, ieri, că la nivelul conducerii partidului nu s-a luat şi nu se va lua nicio măsură care să ducă la naţionalizarea sau la desfiinţarea pilonului II de pensii, potrivit Agerpres.

Domnia sa a declarat: "O informaţie de acest gen, care este sută la sută mincinoasă, poate destabiliza într-adevăr economic şi social România şi poate aduce atingere securităţii naţionale. Nu ştiu ce a spus domnul şef de la Prog­noză. O guvernare se exercită în baza unui program de guvernare aprobat în Parlament şi care este public. În ceea ce priveşte Pilonul II de pensii, obiectivele noastre au fost asumate şi susţinute şi sunt susţinute în continuare şi anume primul obiectiv este ca în următoarea perioadă Ministerul Muncii şi nu numai să finalizeze o analiză riguroasă, exhaustivă a tuturor datelor financiare, pentru a se putea prezenta tuturor cetăţenilor României informaţiile financiare referitoare la nivelul de pensii pe care îl va avea un cetăţean român care este doar în pilonul I şi nivelul de pensie pe care îl va avea un cetăţean care este şi în pilonul I şi în pilonul II. Al doilea obiectiv este ca cetă­ţeanul român, odată informat, să aibă posibilitatea să opteze unde consideră dumnealui personal că este mai bine să rămână - doar în pilonul I sau şi în pilonul I şi în pilonul II".

În consecinţă, a arătat liderul social-democraţilor, nu există o decizie privind desfiinţarea sau naţionalizarea pilonului II de pensii.

Florin Cîţu, PNL: "Dacă Pilonul II de pensii va fi naţionalizat, voi depune plângere penală"

Senatorul PNL Florin Cîţu anunţă că, în cazul în care Pilonul II de pensii va fi naţionalizat, va depune plângere penală împotriva preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, premierului Viorica Dăncilă, ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, şi a vicepremierului Viorel Ştefan.

Domnia sa a transmis prin intermediul platformei Facebook: "Este clar că pe hoţi doar cătuşele îi sperie. Asta se întâmplă cu PSD de trei zile încoace. În cazul în care Liviu, Olguţa, Vasilica, Viorel şi Eugen vor naţionaliza banii din Pilonul II de pensii, vă spun ce fac. Voi depune plângere penală împotriva găştii de mai sus, pe care o voi semna personal şi vă aştept şi pe voi toţi să semnaţi alături de mine. Numai aşa îi oprim! Nu mai merge cu jumătăţi de măsură! Este vremea lucrurilor serioase!".

Gabriela Firea: "Votul românilor nu trebuie răsturnat prin plângeri penale"

Vicepreşedintele PSD, Gabriela Firea, primar general al Capitalei, a reacţionat în urma declaraţiilor senatorului PNL Florin Cîţu, precizând că votul românilor este sfânt şi nu trebuie răs­turnat prin plângeri penale.

Domnia sa a declarta: "Sunt oameni politici sau altceva? Dacă aşa se face politica, depunând plângeri penale, înseamnă că nu mai suntem în democraţie. Şi le e frică de alegeri, de votul românilor. Votul românilor este sfânt, nu trebuie să răstoarne o putere legitimă prin plângeri penale. Este ceva incredibil şi de neacceptat într-un stat de drept".

Varujan Vosganian: "Ideea aşa-zisei naţionalizări a banilor din Pilonul II este imposibilă"

Deputatul ALDE Varujan Vosganian a declarat, ieri, că în coaliţie nu s-a dis­cutat niciodată despre ipoteza suspendării Pilonului II de pensii, subliniind că ideea aşa-zisei naţionalizări a banilor din acest fond este imposibilă.

Domnia sa a declarat pentru de Agerpres: "Documentul acela nu mai este de actualitate, dacă a existat vreodată. Noi, în coaliţie, nu am discutat niciodată ipoteza suspendării Pilonului II de pensii. Ideea aşa-zisei naţionalizări a banilor din Pilonul II este imposibilă. Cine o vehiculează nu cunoaşte fondul problemei, banii aceia sunt ai titularilor de cont, sunt ai cetăţenilor, nu sunt ai fondurilor, deci ei nu pot fi în niciun chip luaţi de la cetăţeni, nicio lege nu ar permite aşa ceva pe actuala Constituţie. Altă soluţie de a mări resursele financiare ale bugetului de pensii decât Pilonul II nu există, aşa că Pilonul II, dacă unora li se pare că nu este o soluţie bună, este cea mai bună dintre toate pe care le avem".

Varujan Vosganian a subliniat că ALDE nu susţine o astfel de idee: "Eu care am creat acest pilon de pensii şi cu Călin Tăriceanu, care l-a susţinut, nu susţinem aşa ceva".

Ponta vrea să facă şi el plângere penală

Deputatul Victor Ponta, copreşedinte Pro România, spune că, în cazul în care Guvernul va lua banii din pilonul II de pensii, va depune plângere penală.

Domnia sa a scris pe Facebook: "Nu sunt de acord de principiu cu folosirea plângerilor penale în lupta politică (ce a făcut recent Orban am spus deja că este o prostie) - pentru decizii politice (bune sau proaste) se dă socoteală în Parlament şi la alegeri. Când vine vorba însă de banii mei (şi ai dvs) acumulaţi la pilonul 2 de pensii lucrurile sunt însă total diferite - acei bani NU sunt ai statului, ci au fost plătiţi de mine (şi de toţi cei care aveau în 2006 sub 35 de ani) şi îmi aparţin/ dacă Guvernul îi va lua, aceasta nu este o decizie politică şi fapta reprezintă infracţiunea de furt calificat sancţionată de Codul penal! Dacă se vor fura de către Guvern banii mei acumulaţi la Pilonul 2 voi depune şi eu plângere penală pentru suma pe care am plătit-o în fiecare lună din ultimii 12 ani. Plângerea va fi pentru suma acumulată în contul meu şi împotriva tuturor celor care vor semna ordonanţa de urgenţă sau proiectul de lege".

El a arătat că este vorba de "un furt" de la milioane de oameni şi de "o dis­trugere a viitorului" acestora.

RBL: 7 milioane de români au cu 12,9% mai puţini bani în conturi din cauza nerespectării calendarului pe Pilonul II

Şapte milioane de angajaţi români au astăzi cu 12,9% mai puţini bani în conturile lor de pensii din cauza neres­pectării calendarului de majorare a contribuţiilor pentru Pilonul II, care a condus atât la pierderea banilor promişi de stat prin lege, cât şi la pierderea efectului de multiplicare a acestor bani, au afirmat, ieri, reprezentanţii organizaţiei Romanian Business Leaders (RBL), potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, actualul sistem de pensii este singura reformă structurală din România care a rezistat timp de un deceniu tuturor alternanţelor la putere. Este un sistem care contribuie la dezvoltarea economiei - pe de o parte prin investiţiile făcute pe piaţa de capital şi, de cealaltă, prin faptul că oferă antreprenorilor români şi autorităţilor publice locale o soluţie alternativă de finanţare.

Romanian Business Leader subliniază, în context, că, din cauza nerespectării calendarului de majorare a contribuţiilor prevăzut de lege, Pilonul II de pensii are astăzi fonduri mai mici cu 1,1 miliarde de euro, potrivit Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), ceea ce înseamnă un miliard de euro în minus investiţi în economie. Un procent de aproximativ 92% din activele de circa 9 miliarde de euro ale Pilonului II sunt investite în economía românească.

Mai mult, cu 1 miliard de euro în plus plasaţi de fondurile de pensii pe piaţa de capital, România ar fi fost mai aproape să depăşească statutul de piaţă de frontieră şi să aibă o piaţă de capital emergentă, condiţie esenţială pentru marii investitori internaţionali. În situaţia actuală, investitorii puternici internaţionali întârzie să intre pe piaţa de capital din România, arată RBL.

CCIFER: Pilonul II de pensii - singura formă reală de economisire ce oferă garanţia absolută angajaţilor

Pilonul II de pensii reprezintă singura forma reală de economisire care oferă garanţia absolută asupra propriilor contribuţii, în condiţiile în care acesta a înregistrat randamente inves­tiţionale pozitive de la lansarea sa, din 2008, precizează Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză din România (CCIFER), potrivit Agerpres.

Potrivit instituţiei, este necesară "dezvoltarea sau cel puţin menţinerea la nivelul actual al sistemului de pensii private lansat în perioada 2007 - 2008 ca măsură minim necesară pentru îmbunătăţirea capacităţii generale a întregului sistem de pensii de a face faţă aşteptărilor populaţiei active".

În viziunea reprezentanţilor Camerei franceze, evoluţia fondurilor de pensii în România a înregistrat "cele mai bune randamente reale (ajustate cu inflaţia şi comisioanele) într-un panel de 15 state membre ale Uniunii Europene, pentru perioada 2008-2017".

Conform unui studiu realizat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), la cererea Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF), Pilonul II a înregistrat randamente investiţionale pozitive de la lansarea sa din 2008. În plus, după cum rezultă din studiul realizat de OECD referitor la performanţa în termeni reali (ajustaţi cu inflaţia) a fondurilor de pensii din 38 de state la nivel global, în perioada 2008 - 2016, fondurile de pensii din România ocupă locul al doilea.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. gasesc hotii o metoda ...

    Din moment ce programul de guvernare este facut de un condamnat la 8 ani de inchisoare, adica Valcov, la ce ne putem astepta ? Acesta este PSD

    1. Pisedeele din Ungaria și Polonia au rezolvat problema capitalismului obligatoriu, l-au făcut opțional.

      Slugoii Securității continuă propaganda pentru intelectualii mononeuronați. 

      Cum de nu iau pozitie faimosii aparatori ai poporului , adica Piperea si Zamfir ???? Sau sunt pe blat cu PSD-ul pentru care lupta amandoi???

      Ca doar "maestrul" Piperea a fost consilier al premierului PSD iar Zamfir face "politica partidului" la Antena 3.

      By the wsy, stiati dragi cititori ca Piperea a fost angajat la ING si la Banca Tiriac, pe vremea lui van der Hayden ? Asa se explica anumite frustrari ale individului care se crede buricul targului. 

      Gogule te pomenesti ca Piperea a facut si gradininta si uite cum de 'frustat' ce e, nu ia atitudine si nu apara saracii copii nevoiti sa se scoale cu noiaptea in cap pentru a desfasura anumite activitati care nu le folosesc la nimic. Revenind, Piperea a luat atitudine si a spus ce era de spus pe acest aspect, apoi si Piperea e unul singur si chiar la capacitatile lui intelectuale nu are cum sa se ocupe de tot si de toate.

    Dupa disputa aceasta PSD - PNL oare ce o sa mai ramana din BVB? Pe cand piata emergenta ...? Cine o sa mai vina la BVB cand pretul actiunilor depinde de lupta politica?

    PSD este iresponsabil! Nu conteaza decat salariile bugetarilor, dupa ei potopul!!!

    Din cauza PSD, tara asta va ajunge in incapacitate de plata, si atunci sa vezi austeritate$$$ 

    În opinia jurnalistului Moise Guran, simultan cu suspendarea contribuţiei la Pilonul 2, pe lângă cei 25% pe care fiecare angajat îi virează în fondul de pensii şi care s-ar fi dus în totalitate către stat (cel puţin 475 lei pe lună pentru fiecare angajat), statul să mai perceapă (în primă fază) încă 84 lei de la angajat, plus 84 lei de la angajator. În total 643 lei, adică 33,8% din salariul minim pe economie, bani care ar putea acoperi şi pensiile speciale.

    Cum se va diferentia PENSIA PUBLICA, la venituri egale si aceleasi perioade de cotizare, intre cei care contribuie doar la Pilonul 1 ( cu 25% ), si cei care contribuie atat la Pilonul 1 ( cu 21,25% ) cat si la Pilonul 2 ( cu 3,75% )? Care va fi formula de calcul ?

    Astia nu se lasa pana nu distrug tarisoara asta si populatia ei!

    Daca da draq sa va atingeti de banii care mi s-au adunat in cei 10 ani de contributii, va dau in judecata! Am 30 de ani vechime, nu mai am foarte mult pana la pensie si nu doresc sa ajung la mana voastra nemernicilor ce sunteti!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb