NOI ESTIMĂRI DE LA FED PRIVIND EVOLUŢIA ECONOMIEI AMERICANE Federal Reserve prognozează întoarcerea la o ocupare integrală a forţei de muncă în 2023

M.G.
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 septembrie 2020

Cea mai mare economie a lumii va scădea cu 3,7% în acest an, faţă de estimarea de 6,5% previzionată în iunie

Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite estimează că economia americană va reveni la o ocupare integrală a forţei de muncă în trimestrul al patrulea din 2023, potrivit previziunilor macroeconomice îmbunătăţite publicate de Fed după şedinţa din această săptămână a Comitetului de Politică Monetară (FOMC). Noile estimări ale specialiştilor Federal Reserve, ce incorporează cele mai recente evoluţii din sfera economiei reale şi din economia financiară, indică un declin de 3,7% al PIB în acest an, mult mai redus decât scăderea de 6,5% previzionată în iunie. Declinul puternic aşteptat în vară este contrabalansat de mixul relaxat de politici economice.

Pe de altă parte, prima economie a lumii ar putea înregistra ritmuri anuale de creştere de 4% în 2021 (revizuire în jos de la 5%), 3% în 2022 (prognoza anterioară indica 3,5%) şi 2,5% în 2023. De asemenea, Fed a majorat prognoza pentru ritmul anual de creştere economică pe termen lung de la 1,8% la 1,9%.Perspectivele mai bune pentru evoluţia economiei pe termen scurt şi mediu au determinat banca centrală să revizuiască în scădere previziunile pentru evoluţia ratei şomajului de la 9,3% la 7,6% în 2020, de la 6,5% la 5,5% în 2021 şi de la 5,5% la 4,6% în 2022. Pentru finele lui 2023 Federal Reserve prognozează o rată a şomajului de 4%. Cu toate acestea, banca centrală a menţinut previziunea pentru rata şomajului pe termen lung la 4,1%.În ceea ce priveşte inflaţia (pe indicatorul PCE - Personal Consumption Expenditure) specialiştii Fed au majorat prognozele de la 0,8% la 1,2% la finele lui 2020, de la 1,6% la 1,7% în 2021 şi de la 1,7% la 1,8% în 2022. Pentru finele lui 2023 Fed previzionează o inflaţie medie de 2%, nivel similar cu prognoza pe termen lung şi cu ţinta băncii centrale. Pentru inflaţia core (de bază) Fed a majorat previziunile de la 1% la 1,5% în 2020, de la 1,5% la 1,7% în 2021 şi de la 1,7% la 1,8% în 2022 şi previzionează un nivel de 2% pentru finalul lui 2023."Date fiind perspectivele de persistenţă a inflaţiei sub nivelul ţintă în trimestrele următoare şi provocările din sfera economiei reale în contextul şocului pandemic Comitetul de Politică Monetară al Fed a decis menţinerea ratei de dobândă de referinţă la nivelul minim istoric (0,00%-0,25%) şi continuarea programelor neconvenţionale în derulare (volumul activelor băncii centrale a crescut cu aproximativ 3 trilioane de dolari de la finalul lunii februarie până în prezent. De asemenea, Fed a semnalat continuarea abordării acomodative pe termen mediu, cu perspectiva menţinerii ratei de dobândă de referinţă la minime istorice până la final de 2023, pentru atingerea obiectivelor: ocuparea deplină şi inflaţie de 2% pe termen lung. În cadrul analizei economice, Fed evidenţiază procesul de relansare economică post-pandemie, susţinut şi de ameliorarea climatului din pieţele financiare. Cu toate acestea, activitatea economică se menţine sub nivelul de la începutul anului. De asemenea, Fed atrage atenţia cu privire la incertitudinile determinate de evoluţia crizei sanitare şi subliniază faptul că este pregătită să implementeze noi măsuri de relaxare dacă factorii de risc se vor intensifica. Conform comunicatului şedinţei, în luarea deciziilor de politică monetară pe viitor FED va ţine cont de dinamica crizei sanitare, climatul din piaţa forţei de muncă, presiunile inflaţioniste şi aşteptările privind inflaţia şi evoluţiile din pieţele financiare şi din economia mondială", comentează Andrei Rădulescu de la Banca Transilvania.

De notat că şi OECD a îmbunătăţit recent previziunile pentru economia mondială, în urma redresării mai bune înregistrate în China şi Statele Unite. Potrivit OECD economia globală pare să-şi revină mai rapid decât se estima în urmă cu câteva luni.

Potrivit raportului interimar al OECD, economia globală se va contracta anul acesta cu 4,5% faţă de un declin de 6% prognozat în iunie, apoi va înregistra un avans de 5% în 2021, faţă de o creştere de 5,2% previzionată anterior. Scenariul este relevant doar dacă pandemia va fi ţinută sub control, se mai arată în raportul OECD. Astfel, o revenire puternică a pandemiei sau măsuri mai stricte introduse pentru oprirea răspândirii Covid-19 ar putea reduce estimările pentru 2021 cu 2-3 puncte procentuale, potrivit OECD, care se aşteaptă ca un vaccin să fie disponibil pe scară largă spre finalul anului viitor.Deciziile guvernelor şi ale băncilor centrale de a sprijini veniturile companiilor şi ale gospodăriilor au ajutat la evitarea unei scăderi record a activităţii economice şi, prin urmare, ar trebui menţinute, apreciază OECD. Perspectivele "mai luminoase" pentru acest an maschează diferenţele majore între marile economii: SUA, China şi Europa ar părea că vor înregistra performanţe mai bune decât se estima, în timp ce India, Mexic şi Africa de Sud se confruntă cu dificultăţi deoarece nu reuşesc să ţină sub control răspândirea virusului.Fiind prima ţară care s-a confruntat cu pandemia şi care a adoptat măsuri stricte de izolare, China ar urma să fie singurul stat din G20 (grupul celor 20 de economii dezvoltate şi emergente) care va înregistra creştere în 2020. PIB-ul Chinei ar urma să crească anul acesta cu 1,8% faţă de un declin de 2,6% previzionat în iunie. În acelaşi timp, economia Statelor Unite este prognozată de către OECD să înregistreze o scădere de 3,8% în acest an faţă de un recul de 7,3% previzionat anterior.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Exista ocupare deplina in vremurile care le trăim? Parcă FED spunea că nu mai țintește inflația și că o lasă liberă să urce preturile la cer.

    revenirea incepe efectiv in q2 / 2022.

    ce spun indivizii de la Fed din articol se refera la atingerea unui platou evidentiabil statistic (incepand cu 2023)

    1. media procentelor trecute de absorbtie forta de munca dupa fiecare soc economic spune alt lucru (4-6 ani ce e declarat) fara sa consideram si shadow stats

    2. pib real nu are cum sa revina in V; nu a revenit niciodata in toata istoria economiva in V in 1-2 ani; doar in 1940-1945 cu WW2 ca impuls maxim antideflationist unde oricum a cazut dupa 1947 pibul la o medie reala a trendului 

    3. va recomand pibul real al Italiei, greciei, Ciprului etc ... caci de acolo vine socul pe Europa unde o sa pocneasca prumos HSBC germania si uk-ul (institutiile financiare) 

    4. Rabdare aceasta criza o sa tina minim 5-6 ani caci expansiunea a fost foarte mare si deci mereu recesiunea este minim 50% din suma totala a expansiunii plus revenirii 

    5. va recomand istoria economica trecuta ( istoria ce nu tine seama de ideologii politice, economice, culturale; ci doar de relatia pura de input - output real de productivitate). 

    6. Pana in 2023 aurul o sa alerge zurliu... deci incep razboaie serioase pe glob gen Siria Liban Iran; ceva prin zona aia. 

    7. Mare atentie si la Japonia si Taiwan ce vor intra in tutela Chinei pana in 10 ani... 

    Incepe distractia si momentele cele mai oportune de a face bani. 

    Recomand strutilir sa caute o scorbura in nisip.... 

    Inca o OBS: un pib cand cade cu -8 si revine la +4 este tot cadere real (deci depresie). 

    Un pib de cade cu -8 si revine la +12 are revenire real de +4 asemenea reveniri nu exista decat in situatii de razboi sau cuceriri economice. 

    In toata istoria economica pibul nu a sarit mai sus de media trendului atat de impulsiv decat in situatii de razboi si cuceriri teritorii. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb