Guvernul a modificat, ieri, hotărârea privind prelungirea stării de alertă, datorită intrării în vigoare a legii care permite autorităţilor să carantineze şi să izoleze, în anumite condiţii bine stabilite, persoanele infectate cu noul coronavirus.
La începutul şedinţei Executivului, premierul Ludovic Orban a spus: "Practic, începând de astăzi, avem din nou la dispoziţie instrumentele pe care le are la dispoziţie orice guvern din orice ţară democratică şi care să ne permită să luptăm eficient contra pandemiei. Sunt reglementate prin lege măsurile specifice, în situaţia epidemiilor cu boli infecto-contagioase şi ne-a revenit practic dreptul de a putea lua măsuri de protecţie a sănătăţii publice, măsuri de izolare, de carantinare, de tratare a pacienţilor în spitale sau în cadru organizat, sub supraveghere medicală. Trebuie să reamintim românilor că, în urma deciziei Curţii Constituţionale, peste 900 de pacienţi au cerut externarea şi peste 3.000 de români diagnosticaţi nu au fost internaţi pentru tratament în spital. Nu am avut nici posibilitatea legală de a dispune izolarea la domiciliu, tratarea lor în izolare la domiciliu sau într-un alt spaţiu".
Şeful Guvernului a precizat că, pentru toate persoanele care au fost infectate, în această perioadă, în urma anchetelor epidemiologice, autorităţile nu au putut dispune măsura izolării persoanelor care au intrat în contact cu persoanele infectate. El a arătat că aceste două săptămâni, în care a existat un vid legislativ, pot să aibă efecte extrem de negativ asupra răspândirii virusului, dar obligaţia Guvernului este ca odată intrată în vigoare noua lege a carantinării şi izolării, să dispună accelerat toate măsurile pe care le are la dispoziţie din punct de vedere constituţional şi legal, pentru a opri răspândirea epidemiei.
Premierul a arătat că, pe lângă hotărârea de guvern care a fost adoptată ieri şi care a reintrodus măsura izolării, măsura carantinării şi măsura carantinării zonale, vor trebui pregătite rapid toate actele normative subsecvente necesare printre care se numără şi hotărârea de guvern cu spaţiile de carantină.
Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă a fost modificată în baza Hotărârii nr. 36 din 21.07.2020, care a fost votată în unanimitate de membrii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
Conform articolului 1 din actul normativ respectiv, se certifică pandemia de Covid-19 declarată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii la data de 11 martie 2020.
Articolul 2 stipuleacă că se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din ţările/zonele de risc epidemiologic ridicat stabilite pe baza ratei cumulată de incidenţa cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportate la 100.000 de locuitori, care trebuie să fie mai mare ca cea înregistrată în România în perioada similară. Lista ţărilor respective va fi întocmită la începutul fiecărei săptămâni de
Institutul Naţional de Sănătate Publică. De la carantinarea respectivă există mai multe excepţii printre care se numără transportatorii de marfă, transportatorii de persoane, membri ai Parlamentului European, parlamentari şi personal aparţinând instituţiilor internaţionale şi sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, piloţii de aeronave, personalul navigant aerian, mecanicii de locomotivă, personalul feroviar, personalul navigant român maritim şi fluvial, lucrătorii transfrontalieri.
Carantinarea persoanelor, care au intrat în contact direct cu persoanele infectate, se dispune pentru fiecare persoană individual prin decizia Direcţiei de Sănătate Publică competentă teritorial.
În perioada următoare, Ministerul Sănătăţii va dispune luarea mai multor măsuri, printre care se poate număra şi carantinarea anumitor localităţi sau zone.