Noi negocieri ale sindicatelor din Sănătate cu ministrul Florian Bodog

Mina Irina
Miscellanea / 20 octombrie 2017

Noi negocieri ale sindicatelor din Sănătate cu ministrul Florian Bodog

Actualizare 17:10 SANITAS: Discuţiile cu Executivul vor continua şi în zilele următoare

Negocierile dintre reprezentanţii angajaţilor din Sănătate şi Executiv vor continua şi în zilele următoare, după ce, astăzi, în cadrul primei runde de negociere de la Ministerul Sănătăţii, între SANITAS şi reprezentanţii guvernamentali, nu s-a decis nimic, potrivit unui comunicat al federaţiei sindicale trimis Redacţiei.

SANITAS precizează: "Astăzi, 20 octombrie 2017, a avut loc prima rundă de negociere la Ministerul Sănătăţii, între reprezentanţii SANITAS şi cei guvernamentali, discuţie demarată ca urmare a promisiunilor premierului Mihai Tudose. Alături de ministrul Sănătăţii, au participat şi reprezentanţi ai Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.

Un prim subiect analizat fost cererea expresă a SANITAS de acordare a tichetelor de masă /a normei de hrană pe tot parcursul anului 2018. În prezent, Legea 153/2017 prevede renunţarea, de la 1 ianuarie 2018, la tichetele de masă şi acordarea unei indemnizaţii de hrană începând cu 1 decembrie 2018. Prevederea va genera, pe parcursul anului viitor, scăderi de venituri pentru mai multe categorii profesionale din sănătate şi asistenţă socială, astfel că federaţia consideră această măsură ca fiind total inacceptabilă. Partea guvernamentală a promis că va căuta soluţii pentru această solicitare".

Un alt subiect analizat în cadrul discuţiilor de astăzi a fost cel al bursei rezidenţilor, SANITAS primind asigurări că aceasta va fi plătită şi în anul 2018, cel puţin în lunile ianuarie şi februarie.

În ceea ce priveşte regulamentul de sporuri, s-a discutat o variantă de lucru care prevede ca sporurile să crească de la 1 ianuarie 2018 cu 25%, raportat la valoarea din decembrie 2017, acestea rămânând la nivelul respectiv pe tot parcursul anului 2018, se menţionează îm comunicat.

Iulian Pope, prim-vicepreşedinte SANITAS, a declarat: "Astăzi nu s-a decis nimic. Discutăm o posibilitate de creştere a sporurilor cu 25%, raportat la valoarea din decembrie 2017, apoi conservarea lor la acest nivel pentru tot anul 2018. Deocamdată sunt doar variante de lucru. Referitor la intenţia guvernului de a creşte norma orară de bază a medicilor, solicitarea noastră fermă este să se renunţe la suplimentarea numărului de gărzi obligatorii. Cerem să se păstreze numărul actual de gărzi, iar cele efectuate în plus să se plătească suplimentar, la fel ca şi până acum ."

Federaţia SANITAS precizează că este, în continuare, nemulţumită de intenţia guvernului de a trece contribuţiile sociale din sarcina angajatorului în cea a angajatului de la 1 ianuarie 2018, ceea ce, conform calculelor federaţiei, va limita creşterile salariale promise pentru sănătate şi asistenţă socială la aproximativ 4%.

Reprezentanţii federaţiei adaugă: "Discuţiile vor continua şi în zilele următoare. Federaţia SANITAS speră ca partea guvernamentală să se încadreze în termenul convenit ieri, 19 octombrie 2017, în dialogul cu premierul Mihai Tudose, astfel ca joi, 26 octombrie, Consiliul Naţional al SANITAS să decidă în cunoştinţă de cauză acţiunile viitoare ale membrilor de sindicat".

(S.A.)

------------

Actualizare 13:55 SANITAS Bucureşti solicită demisia Ministrului Muncii

Organizaţia SANITAS Bucureşti solicită demisia Ministrului Muncii,Lia Olguţa Vasilescu, acuzând lipsa unui dialog real cu sindicatele din domeniul sanitar şi lipsa de competenţe a demnitarului PSD.

Într-un comunicat al organizaţiei sindicale se precizează: "Având în vedere că de la începutul mandatului de ministru şi până în prezent, doamna Lia Olguţa Vasilescu nu a înţeles cum funcţionează sistemul de sănătate şi asistenţă socială, nu cunoaşte veniturile actuale ale salariaţilor din domeniile mai sus menţionate şi nu a reuşit prin legea salarizării unice să crească veniturile aşa cum ne-au fost promise prin programul de guvernare al PSD, Uniunea Sindicală SANITAS Bucureşti solicită demisia de onoare a doamnei ministru".

De asemenea, reprezentanţii SANITAS Bucureşti subliniază că ministrul Muncii nu a reuşit să aibe un dialog real cu sindicatele şi că a mimat întotdeauna negocierile la care au fost invitaţi.

(G.F.)

---------

Sindicatele din Sănătate, care ieri au organizat un miting în Capitală la care au luat parte aproximativ 5.000 de oameni, vor avea noi discuţii, astăzi, cu miniştrii Florian Bodog şi Olguţa Vasilescu.

Negocierile vor avea loc începând cu ora 10:00, la Ministerul Sănătăţii, potrivit news.ro.

Liderul Sanitas, Leonard Bărăscu, a spus că discuţia de astăzi va fi pe marginea acordării sporurilor salariale şi a tichetelor de masă, urmând să fie invitaţi la întâlnire şi medici care să îşi spună punctul de vedere.

El a mai spus că la întâlnirea pe care sindicatele au avut-o şi ieri la Guvern, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a promis că va face un control pentru a vedea unde sunt "prost împărţiţi" banii.

Bărăscu a declarat: "Prin legea salarizării, creştea un salariu de trei ori la unii, de două ori la alţii şi aşa mai departe. Problema noastră era că prin aplicarea regulamentului de sporuri, oamenii pierdeau, indiferent cum se aplica legea. (...) Ei invocă secretare şi alţi oameni care au foarte mulţi bani la sporuri şi nu le merită. Şi noi vom face o analiză. Ministrul (Sănătăţii, n.r.) va trimite în ţară un control în care să vadă cum stau lucrurile şi acest control va scoate în evidenţă locurile în care banii sunt prost împărţiţi. Corpul de control al ministrului vine cu date, iar noi, cu banii pe masă, încercăm să facem repartiţia. Ori dăm la toţi 10 la sută sau 30, ori reglăm în locurile unde au pierdut. Că dacă tu, medic, iei de trei ori salariu, iei şi garda şi ajungi la 300 de milioane, nu poţi să iei tu atât şi ceilalţi deloc".

Liderul Sanitas a mai spus că sindicaliştii nu vor renunţa la proteste, iar dacă nu vor ajunge la o înţelegere cu reprezentanţii Executivului, se ia în calcul şi varianta grevei.

Câteva mii de persoane, angajaţi din Sănătate, au protestat ieri în Capitală. Mitingul, organizat de federaţia Sanitas, a început în Piaţa George Enescu, unde au protestat aproximativ 5.000 de persoane, care au reclamat că legea salarizării generează inechităţi în sistemul de salarizare din sănătate şi asistenţă socială. În jurul orei 12:00, manifestanţii au plecat în marş din Piaţa George Enescu către Piaţa Victoriei, iar mitingul s-a încheiat după ora 14:00.

Principalele solicitări ale Federaţiei Sanitas sunt: eliminarea plafonului de 30% pentru sporurile specifice sistemului sanitar şi de asistenţă socială; aplicarea integrală a creşterilor salariale pentru toţi angajaţii din sănătate şi asistenţă socială, începând cu 1 martie 2018; renunţarea la creşterea normei de bază (gărzi suplimentare obligatorii) pentru medici; renunţarea la transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, deoarece acesta va anula creşterea salarială de 25% prevăzută de lege; acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă întregului personal din sănătate şi asistenţă socială, inclusiv personalului TESA; acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018; negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb