Noi proteste anti şi pro Roşia Montană

VIVIANI MIRICĂ
Ziarul BURSA #Politică / 12 aprilie 2012

Noi proteste anti şi pro Roşia Montană

Preşedintele Traian Băsescu a cerut, marţi, noului ministru al Mediului şi Guvernului să analizeze rapid şi să decidă în legătură cu investiţiile de la Roşia Montană, Roşia Poieni şi gazele de şist. Domnia sa a recomandat autorităţilor să decidă în favoarea derulării investiţiilor şi creării de noi locuri de muncă.

Declaraţiile preşedintelui Băsescu i-au inflamat pe activişti, care şi-au programat, ieri seară, să se strângă în Piaţa Universităţii din Capitală şi să protesteze.

Ieri, mai mulţi activişti s-au mobilizat pe Facebook, anunţând proteste în Bucureşti, Timişoara şi Cluj.

Alexandru Alexe, protestatar în Piaţa Universităţii (Bucureşti), ne-a declarat: "Protestul nu este doar împotriva proiectului de la Roşia Montană, cât şi împotriva exploatării gazelor de şist şi a cuprului de la Roşia Poieni. Oamenii vor fi prezenţi masiv cu bannere, ca reacţie la declaraţiile lipsite de bun simţ şi de consideraţie faţă de cetăţeni ale lui Traian Băsescu. Domnia sa încalcă aşteptările societăţii civile, care îl va taxa prin toate metodele pe care le are la dispoziţie, inclusiv pe cale legală".

Activiştii din Cluj, Bucureşti şi Timişoara îşi programaseră, ieri, prin intermediul Facebook, ca protestele să aibă loc la ora 18.30 (primele două oraşe), respectiv 20.00.

La închiderea ediţiei, Alexandru Alexe ne-a precizat: "Am înţeles că iese şi Deva în stradă. Ne aşteptăm să iasă şi alte oraşe care nu au creat evenimente pe Facebook. În Bucureşti, luăm în consideraţie organizarea unui marş dinspre Piaţa Universităţii, spre Cotroceni, în funcţie de numărul de oameni şi starea de spirit".

Ştefania Simion, Alburnus Maior: "Declaraţiile lui Traian Băsescu nu au făcut la Bursa din Toronto decât 10 cenţi"

Ştefania Simion, reprezentantul Asociaţiei Alburnus Maior, ne-a declarat că afirmaţiile de marţi ale lui Traian Băsescu au fost ocazionate de faptul Gabriel Resources, acţionarul majoritar de la Roşia Montană, a avut foarte mari probleme la Bursa din Toronto, după ce Curtea de Apel Alba Iulia a anulat irevocabil, recent, decizia din 2009 a Consilului Local Roşia Montană. Prin această decizie fuseseră avizate Planul de Urbanism General şi Planul de Urbanism Zonal pentru proiectul minier din localitate.

Domnia sa ne-a spus: "Intenţia declaraţiilor domnului preşedinte a fost de oprire a picajului acţiunilor Gabriel Resources la Bursa de la Toronto. Din fericire pentru noi, declaraţiile lui Traian Băsescu nu au făcut decât zece cenţi de data aceasta. Altă dată, în urma declaraţiilor sale, fluctuaţiile erau mai mari. Probabil consideră că nu mai are nimic de pierdut, având în vedere gradul de încredere şi popularitate scăzut la care a ajuns. Ce mai poate face, însă, este să plătească poliţa faţă de finanţatorii darnici, din campaniile electorale din trecut".

Mihai Kiss, Sindicatul Viitorul Mineritului: "Vrem să se relanseze mineritul în întreaga ţară"

Mihai Kiss, liderul Sindicatului Viitorul Mineritului, ne-a declarat că, prin protestul (n.r. pro Roşia Montană) organizat în faţa Ministerului Mediului, derulat în ultimele trei săptămâni, vrea să tragă un semnal de alarmă autorităţilor, responsabile pentru soarta minerilor din Roşia Montană şi din împrejurimi.

Domnia sa ne-a declarat: "Am vrut ca lumea din Bucureşti să afle care este realitatea la Roşia Montană, unde oamenii nu au ce să mun-cească. Şomajul a ajuns la cote alarmante. Am venit aici pentru familiile noastre, care din tată în fiu au fost mineri. Vrem ca prezenţa noastră aici să fie un semnal pozitiv, să se relanseze mineritul în întreaga Româ-nie. Vrem ca mineritul să nu moară. Am făcut un efort deosebit să venim în Capitală, departe de familii. Noi sperăm ca domnul ministru să urgenteze acordarea avizului pentru proiectul de la Roşia Montană".

Liderul sindicatului ne-a spus că protestatarii sunt dispuşi să rămână în faţa Ministerului Mediului pe termen nelimitat, până când autorităţile decid demararea proiectului minier de la Roşia Montană.

Mihai Kiss a adăugat că, la protes-tul din faţa Ministerului Mediului, circa 15 sindicalişti au fost prezenţi în primele două săptămâni, iar în ultima săpămână, opt. Din Sindicatul Viitorul Mineritului fac parte 500 de membrii. "Avem şi membri simpatizanţi. Cu aceştia, ajungem la 1000", a precizat Mihai Kiss.

Domnia sa ne-a mai spus că sindicaliştii sunt cazaţi la Hotel Ibis, în perioada protestului, iar finanţarea a venit atât din partea Sindicatului, cât şi din bugetul personal al fiecăruia.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Intrebati acest tradator cati bani a primit ca sa isi vanda tara ...

    1. acest asa-zis tradator, este constient ca avem nevoie de investitii, ca ele reprezinta viitorul. Nu ii e frica de straini, nu refuza colaborarea cu ei. Ce naiba, doar nu mai suntem in comunism!

    daca ieseam in strada, as fi fost pro Rosia Montana. Sunt acolo mii de mineri care asteapta un loc de munca. De ce sa le refuzam o viata mai buna?

    1. ar fi o viata mai buna doar pe plan financiar. cianura nu iarta. va distruge mediul, sanatatea celor de acolo, va polua apele pt ca locul unde vor sa amplaseze iazul de decantare este plin de fisuri, iar apa se va infiltra in panza freatica. pe termen lung isi vor dori din tot sufletul sa nu fi luat banii de la rmgc ca sa'i dea mai tarziu in spitale. si nu toti au luat spaga sa spuna ca vor locuri de munca. sunt multi rosieni care se opun proiectului. si marele rmgc va veni cu specialistii proprii. deci se vor crea doar cateva sute de locuri de munca in schimbul distrugerii patrimoniului national

      cianura nu va distruge nimic. stii de ce? pentru ca ea va fi folosita doar in circuit inchis, ce ajunge in iaz este un reziduu, nu cianura pura,care are concentratii nontoxice si iazul sta intr-o vale care este captusita in mod natural cu roca impermeabila, asa ca nu se va polua nicio apa. Hai sa nu mai dezinformam!

    ma intreb de multe ori unde erau acesti protestatari,de exemplu, cand exploata statul la Rosia Montana sau cand au inchis minele, iresponsabil, si mediul a continuat sa fie poluat?probabil, atunci, ecologia nu era o moda, nu eram in UE, nimanui nu-i pasa de mediu. Acum, la Rosia,se vorbeste de o ecologizare, o sansa pentru reabilitarea mediului si "ecologistii" se opun! culmea!

    1. Ma intreb si eu de ce oamenii acceptau dictatura in anii '80 si nu a iesit nimeni in strada atunci. Dar asta nu e un motiv sa taci si sa inghiti in ziua de azi. Faptul ca mai demult s-au facut lucruri care azi ar fi inacceptabile nu e un motiv sa le acceptam in continuare. Cat despre reabilitarea mediului prin distrugerea lui, no comment.

      reabilitarea mediului se va face printr-o ecologizare. Nu se va distruge nimic. Astea sunt minciunile ongistilor,platite de Soros.

    Sunt de parere ca este mult mai bine daca am fi cu totii constienti ca avem nevoie de acest proiect , nimeni nu vrea sa isi bata joc, vrem sa constrim un viitor Romaniei prin investitiile straine

    1. eu sunt de acord cu tine, Radule, dar se pare ca mai sunt cativa romani (asa-zisii ecologisti) care nu vor un viitor pentru Romania, vor s-o ruineze. nu-i inteleg. sau nu sunt romani, in adevaratul sens al cuvantului.

    se putea sa nu vedem zilele astea aceleasi persoane membre ong pe care le vedem odata la cateva luni ? ei tot continua sa protesteze chit ca sustinere publica se vede ca nu au deloc, oare de ce?

    1. iti zic eu de ce: pentru ca sunt platiti. de Soros. asta e munca lor: sa se faca de ras la televizor! nu sa-i ajute pe rosieni!

    Protestele astea nu rezolva nimic. Rosia Montana trebuie salvata, dar nu prin proteste se obtine salvarea. Cand mori de foame, ce preferi? sa iasa doi-trei in strada sa urle sau sa fii angajat si sa-ti poti lua o paine?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb