Noi scumpiri la energia electrică

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 18 septembrie 2012

Noi scumpiri la energia electrică

Reglementatorul pieţei noastre de energie (ANRE) a decis, printr-un ordin, să majoreze de la 400 la 450 de lei/MWh preţul maxim plătit pentru electricitatea tranzacţionată în Piaţa de Echilibrare (PE). Acest preţ este plătit producătorilor cărora Dispecerul Energetic Naţional le dă dispoziţie să pornească unităţile pentru a echilibra consumul.

Ordinul a stârnit vii controverse în piaţă, în special printre furnizori şi consumatori - cei care sunt nevoiţi să cumpere energia din PE la aceste costuri foarte mari pentru a-şi acoperi necesităţile. Ei afirmă că ordinul contravine cu noua lege cadru a energiei întrucât ANRE ar fi trebuit să coreleze preţul de echilibrare cu preţul din piaţa spot (care este mai mic în opinia lor).

Mai mulţi furnizori ne-au spus: "Este cunoscut faptul că producătorii nu vin cu oferte pe piaţa spot, în special când este deficit de energie, tocmai pentru a ne forţa să participăm la PE, unde preţul la care suntem nevoiţi să cumpărăm energia este mult mai mare. Producătorii profită de deficitul de energie şi de preţul bun din PE, neparticipând la piaţa zilnică. De aceea nu înţelegem de ce ANRE a dat acest ordin în loc să identifice un sistem de tarifare prin care producătorii să fie stimulaţi să participe pe piaţa spot PZU".

Viorel Alicuş, director tarife în cadrul ANRE, ne-a declarat: "Preţul de 450 lei/MWh este corelat şi cu cel de pe PZU deoarece limitarea anterioară pe PE a fost impusă printr-un ordin ANRE din 2008.

Din 2008 şi până în prezent, preţul pe PZU a crescut de la o valoare situată în jurul a 170 lei/MWh, la circa 220 lei/MWh în 2011, valoare care tinde să fie depăşită cu mult în 2012. Această valoare de 450 de lei/MWh este corelată şi cu evoluţia costului combustibililor în perioada menţionată".

Domnia sa ne-a explicat că menţinerea limitării anterioare face imposibilă participarea la PE a unor producători în contextul în care funcţionarea surselor regenerabile induce dezechilibre mai mari în sistem. Reprezentantul ANRE a adăugat: "Sub-liniez că producătorii din ţara noastră deţin unităţi dispecerizabile de mari dimensiuni pentru care nu găsesc contracte potrivite pe pieţele OPCOM. Aceasta face destul de dificilă participarea lor pe piaţa spot.

Pe PZU, participarea este voluntară, spre deosebire de participarea de pe PE, care are caracter obligatoriu. Prin urmare, creşterea de preţ este din nou îndreptată pentru a asigura siguranţa sistemului corelat cu legislaţia în vigoare şi evoluţia preţurilor la combus-tibilii primari".

Operatorii au cerut ANRE noi reguli de penalizare a celor care produc dezechilibre, tocmai pentru a descuraja participarea la PE. Viorel Alicuş ne-a spus: "Creşterea penalizărilor pentru cei aflaţi în dezechilibru reprezintă doar una din posibilele soluţii care are, însă, şi unele dezavantaje. De aceea acest proiect se află, încă, în curs de analiză comparativ cu alte soluţii care pot fi impuse în cadrul de reglementare de piaţă. Preconizăm aprobarea unor astfel de reglementări până la sfârşitul lunii viitoare".

Noul ordin al ANRE mai modifică şi preţurile pentru energia de echilibrare disponibilă la producătorii din surse regenerabile. Astfel, noul preţ minim este de 0,1 lei/MWh. Mai mulţi furnizori susţin că, din cauza acestui preţ mic, producătorii "verzi" vor fi ultimii opriţi din funcţionare atunci când dispecerul decide să închidă unităţi în caz de supraproducţie.

Întrebat de ce ANRE a luat aceas-tă măsură favorabilă energiei "verzi", Viorel Alicuş ne-a spus că ordinul nu aduce beneficii sau facilităţi noi ci transpune prevederile Legii 220/2008 cu modificările ulterioare şi prevederile legislaţiei europene specifice care promovează energia regenerabilă. În opinia ANRE, prevederile ordinului introduc, pentru prima dată, posibilitatea de limitare a producerii din resurse regenerabile acordată dispecerului naţional pentru a asigura siguranţa în funcţionare a sistemului naţional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb