NOI SEMNALE DE ALARMĂ DE LA BRUXELLES: România nu va avea un buget echilibrat până în 2011

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 30 ianuarie 2008

Comisia Europeană consideră că este puţin probabil ca România să dispună de un buget echilibrat în următorii trei ani.

Potrivit unei evaluări a Bruxelles-ului asupra programului fiscal pe termen lung al României, ţara noastră are puţine şanse să îşi echilibreze bugetul mai devreme de 2011. Comisia recomandă României prudenţă şi măsuri de reducere mai amplă a deficitului în 2008 şi în anii următori. "Strategia bugetară inclusă în program nu reprezintă o politică fiscală prudentă, necesară pentru a ţine sub control deficitul extern în creştere şi presiunile inflaţioniste, care pun în pericol stabilitatea macroeconomică şi financiară, precum şi procesul de convergenţă", se arată în raport.

Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană prevede că ţara noastră trebuie să adopte moneda unică europeană. Pentru a adopta euro, România ar trebui să tempereze creşterea inflaţiei şi să reducă deficitul bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut. În pofida unei creşteri economice de 6% pe an, ţara noastră a înregistrat, calculat după metodologia SEC 95, un deficit bugetar de 2,9% din PIB. Calculat după metodologia FMI, bugetul general consolidat a înregistrat la finele anului trecut un deficit de 2,4% din PIB.

Comisia Europeană anticipează că, în absenţa unei modificări de strategie din partea Guvernului român, deficitul bugetar va ajunge în acest an la 3,2% şi la 3,9% în 2009. Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian declarase, la jumătatea lunii ianuarie, că deficitul bugetar aprobat de Parlament, pentru anul în curs, este de 2,8%, iar valoarea acestuia va scădea sub 1%, în următorii doi ani. "Condiţiile economice interne sunt bune să îndeplinim criteriile Tratatului de la Maastricht până în 2010 şi să aderăm la zona Euro în 2014", a declarat ministrul la conferinţa Euromoney, "The Central & Eastern European Forum", de la Viena.

Totuşi, potrivit CE, "în pofida perspectivelor solide de dezvoltare, progresele pentru atingerea unui echilibru bugetar pe termen mediu sunt în România insuficiente". De asemenea, Bruxelles-ul consideră că ţara noastră ar trebui să micşoreze cheltuielile publice şi să ia măsuri pentru a tempera creşterea inflaţiei. Potrivit evaluării, CE estimează, pentru România, că rata medie a inflaţiei va ajunge în 2008 la 5,6% - 5,7%, în creştere faţă de inflaţia medie a ţării care a fost anul trecut de 4,84%. "Sperăm să scădem inflaţia la 5 - 5,5% pe 2008, într-un scenariu moderat - pesimist", a apreciat Varujan Vosganian.

Graţiela Iordache, membru în cadrul Comisiei de Buget, Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor, consideră că ţara noastră va avea probleme mari de stabilitate macroeconomică, în următorii ani, din pricina estimărilor "nerealiste" ale Finanţelor pe buget. "Având în vedere riscurile la adresa ţintelor bugetare şi ajustările semnificative care vor fi necesare după perioada programului, este puţin probabil ca obiectivele pe termen mediu să fie atinse până în 2011, aşa cum a fost planificat", mai arată raportul Comisiei.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb