O nouă modificare adusă Legii 249/2015 privind ambalajele şi modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, produce un impact major asupra tuturor participanţiilor direcţi si indirecţi în gestionarea deşeurilor.
În baza acestei ordonanţe (O.U.G. 74/2018), Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, se pregăteşte să aprobe un Ordin de Ministru care va mări semnificativ costurile pentru producătorii locali prin impunerea unor taxe suplimentare ce se vor plăti direct primăriilor.
"Proiectul de OM pe care Ministerul Mediului se grăbeşte să-l aprobe are un impact major asupra numeroaselor domenii de activitate şi industrii, afectând economia locală în ansamblu, dar şi producători locali şi importatorii. Prin urmare, solicităm un termen de consultare mai lung pentru a ajunge la un consens cu autorităţile. Nu dorim să bulversăm miile de importatori care la rândul lor vor fi obligaţi să crească preţurile la raft. Această modificare intempestivă se va răsfrânge asupra populaţiei şi va afecta clar costul coşul de cumpărături al românilor", declară Iulian Stoicescu, Director General Union SA, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei noastre.
Deocamdată, România se află în imposibilitatea de a-şi putea îndeplini obiectivele pentru anul 2019 referitor la cantitatea de deşeuri şi ambalaje reciclate de către agenţii economici. Pe scurt, legea presupune creşterea cantităţii de materiale reciclate şi prin urmare creşterea preţului produsului la raft.
Proiectul aduce un motiv de îngrijorare pentru agenţii economici, prin faptul că se va introduce o taxă, bani care vor ajunge direct la primării, mai exact un cost suplimentar nejustificat. Aceasta va fi suportată de către consumatorul final, direct prin creşterea preţului la raft la orice produs şi pentru orice producător, se arată în comunicat.
Modificare adusă Legii 249/2015 introduce o garanţie de 2 milioane de lei în sarcina celor care doresc să-şi îndeplinească obiectivele anuale individual şi a firmelor licenţiate să opereze în numele acestora.