Noile modificări ale Codului Fiscal, lovitură puternică pentru afacerile mamelor antreprenor

F.D.
Macroeconomie / 19 iulie 2022

Oana Luca, Expert Contabil şi Mentor în Programul VISS

Oana Luca, Expert Contabil şi Mentor în Programul VISS

Noile modificări aduse Codului Fiscal vin cu o presiune foarte mare asupra mediului economic, iar cele mai vulnerabile sunt micile afaceri pornite din hobby de către mame pentru care antreprenorialul este singura soluţie pentru a produce venit, conform unui comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, în România sunt zeci de mii de femei aflate în situaţii de incertitudine şi instabilitate financiară şi pentru ele este esenţial să poată avea un venit sigur pentru creşterea şi educaţia copiilor. Sunt mame care nu îşi găsesc loc de muncă în oraşe mai mici sau sate, care au copii mici pe care nu au cu cine să îi lase ca să meargă 8 ore la muncă, care suferă de boli cronice ce le împiedică să lucreze ca angajat, care au copii bolnavi sau sunt divorţate ori au partenerul în incapacitate de muncă şi trebuie să se descurce singure cu toate cheltuielile casei. Pentru aceste mame, antreprenorialul este soluţia ideală pentru că le permite să-şi transforme abilităţile în produse şi servicii. Mamele îşi administrează micile afaceri de acasă, în ritmul familiei lor, le promovează online şi astfel obţin un venit decent care înlocuieşte practic un salariu.

Pe de altă parte, sunt mame care au început deja o mică afacere şi s-au împotmolit, se află în impas financiar ca urmare a pandemiei, a războiului din Ucraina sau a creşterii preţurilor şi, odată cu introducerea noilor modificări ale Codului Fiscal, viitorul lor arată sumbru. Trăiesc zilnic cu perspectiva sărăciei şi cu teama că vine iarna şi vor trebui să renunţe la visele lor pentru că nu vor avea din ce să supravieţuiască.

"Odată cu introducerea noilor modificări, continuitatea acestor afaceri este puternic pusă la încercare, precum şi situaţia financiară firavă a acestor antreprenoare. Afacerile gestionate prin intermediul micro-întreprinderilor vor fi obligate să aibă unul sau mai mulţi angajaţi cu normă întreagă în termen de maxim 30 de zile de la data înregistrării la Registrul Comerţului pentru a nu trece de la un impozit de 3%, cum era până la data acestei modificări legislative, la un impozit de 16%.

De exemplu, o afacere de tip hand-made nou-înfiinţată va trebui să aibă un venit de minim 3.000 lei la 30 de zile de la înfiinţare ca să îşi poată permite un angajat, costurile cu contabilitatea, taxe etc, dacă doreşte să plătească un impozit de 1% în loc de 16%, din moment ce varianta de a plăti 3% a fost eliminată. Acest obiectiv este destul de greu de realizat atât de repede pentru afacerile mici fără sprijin din partea unor mentori cu experienţă.

Am dat doar un exemplu de modificare a Codului Fiscal adusă de OUG 16/2022 cu impact în afacerile mici, însă sunt mai multe modificări despre care vom discuta detaliat pe parcursul întâlnirilor noastre din cadrul programului VISS.

În ceea ce priveşte afacerile mamelor, există 2 posibilităţi: fie acestea nu îşi vor permite să se alinieze noilor modificări legislative şi vor decide să renunţe la visele lor sau să îşi închidă propriile afaceri, fie vor investi timp în educaţia lor şi vor reuşi să-şi crească afacerea pentru a face faţă ulterior noilor taxe", a declarat Oana Luca, Expert Contabil şi Mentor în Programul VISS.

Pentru mamele aflate în situaţiile descrise mai sus, Asociaţia Mamprenoare - Asociaţia Mamelor Antreprenor din România a lansat proiectul VISS (Viziune, Încredere, Sprijin, Succes), proiect care are ca obiectiv sprijinirea mamelor aflate în dificultate să îşi continue proiectele antreprenoriale şi să obţină stabilitatea financiară mult dorită.

Proiectul este un incubator de afaceri din care fac parte 18 mentori, antreprenoare cu experienţă, experţi (contabili, avocaţi, specialişti în vânzări, branding, promovare etc.), coach-i, consultanţi în afaceri, experţi în diverse forme de finanţare etc..care vor consilia timp de 2 luni afacerile înscrise în acest proiect.

Participantele în proiect se vor întâlni în fiecare sâmbătă, timp de 8 săptămâni cu mentorii din program şi vor lucra atât la planurile lor de afaceri şi la strategii, cât şi la construirea unei mentalităţi de antreprenor de succes. La finalul perioadei de 2 luni afacerile care parcurg toate etapele programului, până la înfiinţare vor fi lansate public, în cadrul unui eveniment. Cinci dintre participante, alese în funcţie de câteva criterii bine stabilite, vor primi un sprijin în servicii de branding, webdesign, promovare, asistenţă juridică, servicii de contabilitate etc. în valoare de 1500 euro/afacere. Companiile nou-înfiinţate vor fi listate pe platforma de antreprenoriat feminin mamprenoare.eu şi monitorizate atent timp de 1 an de la lansare, perioadă în care antreprenoarele vor avea parte de pregătire antreprenorială continuă în cadrul hub-ului Mamprenoare.

"Până acum avem înscrise în proiect 25 de femei din jud. Suceava, Iaşi, Neamţ, Braşov, Cluj, Galaţi, Vrancea, Ilfov, Bucureşti, dar şi românce din Diaspora. Visele lor sunt afaceri in diverse domenii: ateliere de producţie handmade, centre educaţionale, afaceri în domeniul zootehniei, beauty, dezvoltare personală, scris, terapii, organizări de evenimente, magazine online etc. După încheierea perioadei de înscrieri va urma o perioadă de selecţie în care vom testa în primul rând motivaţia candidatelor şi determinarea lor de a duce proiectele pe termen lung" - Alina Bota - Preşedinte Asociaţia Mamprenoare

Vineri va avea loc o întâlnire online de prezentare a proiectului la care vor participa doamnele înscrise deja, mentorii, organizatorii şi orice persoană interesată să facă parte din acest proiect. Detalii despre această întâlnire puteţi găsi pe pagina de Facebook a Asociaţiei Mamprenoare, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Exagerare uriașă bine hai sa zicem ca nu poți sau nu vrei angajat atunci plătești impozitul ăla de 16 la suta și asta basta nu e o sumă enormă ,dar de la o majorare de câteva procente de impozit sa dai faliment cu PFA este o exagerare înseamnă ca ești varză rău in afaceri și oricum vei da faliment la cea mai mică criza la fel si patronii aia care se plang acum de impozitarea part time ăia nu sunt patroni sunt bijnitari plus au respect zero fata de angajați

    1. Nu poți fi un afacerist bun daca nu te pricepi la evaziune sau la pescuitul fraierilor , adică a clienților, capitalismul înseamnă legea junglei,nu are nimic de a face cu dreptatea sau echitatea socială capitalismul înseamnă profit cu orice pret prin exploatarea maximă a resurselor umane și a resurselor materiale,daca rămâi cu un câștig de 1500 la un PFA atunci mai bine cauta un loc de muncă fă un curs de recalificare șomajul acum e foarte redus in Romania chiar spre zero sau de ex femeile pot merge in Austria in asistență socială cam 2500 Euro salariu dar înainte sa facă cursul ăla autorizat de infirmiera de trei luni, costă cam 1000 lei, sfaturi gratis

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb