Noile reglementari la ambalajele din plastic riscă să inunde piaţa cu tone de plastic

D.R.
Comunicate de presă / 30 iunie 2023

Noile reglementari la ambalajele din plastic riscă să inunde piaţa cu tone de plastic

UE este aproape de a ajunge la un acord privind noile reguli referitoare la ambalaje şi deşeuri de ambalaje, dar modificările propuse de Comisia Europeană prezintă riscul inundării pieţei cu milioane de tone de plastic nou şi anularea unui deceniu de măsuri pentru reducerea utilizării plasticului, potrivit unui comunicat de presă al DS Smith, remis astăzi.

Modificările la Regulamentul privind Ambalajele şi Deşeurile de Ambalaje (PPWR) sunt dezbătute de către deputaţii europeni şi statele membre, iar schimbările propuse includ introducerea unor obiective obligatorii de reutilizare pentru toate materialele.

Conform unor analize independente efectuate de specialişti, comandată de FEFCO¹, aplicarea obiectivelor obligatorii de reutilizare pentru toate materialele ar duce la creşterea cantităţii de ambalaje din plastic în circulaţie şi la stabilirea unui monopol al plasticului în anumite segmente de piaţă.

De exemplu, dacă ar fi aplicate categoriilor de ambalaje din carton ondulat destinate transportului şi comerţului electronic, ar fi nevoie de 8,1 miliarde de noi cutii din plastic, cu o greutate de 12 milioane de tone, pentru a atinge un obiectiv de reutilizare de 90% până în 2040, şi ar fi necesari 16 miliarde de litri de apă pentru a spăla doar jumătate dintre ele în vederea reutilizării².Imense cantităţi de plastic în economie contrazic ani de progres în reducerea utilizării ambalajelor din plastic în UE şi la nivel internaţional.

Dacă modificările controversate sunt adoptate, PPWR ar: risca să adauge miliarde de bucăţi de plastic la cele 91% care rămân deja nereciclate; penaliza cel mai răspândit material de ambalare reciclat şi ar pune în pericol funcţionarea celui mai performant sistem de reciclare din UE; va pune în pericol succesul iniţiativelor politice recente de limitare a utilizării plasticului în UE, inclusiv Directiva privind obiectele de plastic de unică folosinţă; va fi în contradicţie cu obiectivele negocierilor curente la nivel internaţional cu privire la reducerea poluării cu plastic.

Alex Manisty, Director Grup Strategie şi Inovare la DS Smith, a declarat: "Susţinem obiectivele Pactului Verde şi noile legislaţii, dar modificările ce impun obiective obligatorii de reutilizare pentru hârtie şi carton ar compromite industria europeană de carton ondulat, ar consolida o economie bazată pe plastic în piaţa unică şi ar împiedica progresul UE în lupta împotriva schimbărilor climatice. Atât reciclarea cât şi reutilizarea au un rol de jucat în circularitatea ambalajelor şi ar trebui să fie complementare. Sistemele de reutilizare ar trebui folosite acolo unde sunt benefice pentru mediu, economie şi societate. Impunerea de obiective obligatorii de reutilizare ar fi benefică doar industriei plasticului. Comisia a recunoscut acest lucru prin excluderea intenţionată a cartonului ondulat."

Potrivit datelor analizei ciclului de viaţă de la FEFCO⁴, tăvile de plastic reutilizabile trebuie să fie refolosite de cel puţin de 63 de ori pentru a fi ecologic sustenabile. Prin contrast, cu o rată de reciclare de peste 80%, cartonul ondulat este cel mai reciclat material de ambalaj, iar industria hârtiei este angajată în atingerea unor ţinte ambiţioase de decarbonizare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb