Noile reglementări UE pentru creşterea eficienţei energetice a clădirilor, tema centrală a Forumului România Eficientă 2024

A.F.
Companii / 29 martie

Noile reglementări UE pentru creşterea eficienţei energetice a clădirilor, tema centrală a Forumului România Eficientă 2024

Creşterea performanţei energetice a clădirilor, responsabile pentru 40% din consumul de energie şi 36% din cantitatea de gaze cu efect de seră emisă în atmosferă, este esenţială pentru atingerea ţintelor de neutralitate climatică extrem de ambiţioase ale Uniunii Europene, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, în condiţiile în care rata de renovare rămâne foarte redusă, revizuirea Directivei privind Performanţa Energetică a Clădirilor (EPBD) va introduce noi măsuri pentru accelerarea tranziţiei verzi până în 2030, pentru decarbonizarea completă a sectorului clădirilor până în anul 2050. Implicaţiile acestora pentru România şi la nivel regional vor fi dezbătute în cadrul celei de-a cincea ediţii a Forumului România Eficientă, cu tema: "EPBD Recast. Policy, challenges, and implementation".

Noile reglementări incluse în propunerile de revizuire a Directivei privind Performanţa Energetică a Clădirilor (EPBD) vor presupune schimbări consistente pentru sectorul clădirilor, unul dintre cei mai mari consumatori de energie şi poluatori la nivel european. Adoptarea acestora are rolul de a asigura un traseu mai clar al tranziţiei energetice juste şi echitabile spre neutralitatea climatică, care va aduce beneficii sociale şi economice considerabile şi va consolida securitatea energetică la nivel european.

Revizuirea EPBD susţine îndeplinirea obiectivului principal de atingere a standardului ZEB la nivelul întregului parc imobiliar al Uniunii Europene, până în anul 2050. Astfel, până în anul 2028, toate clădirile publice noi vor respecta standardul ZEB (consum zero de energie), urmate de toate celelalte tipuri de clădiri noi, până în anul 2030; termenul limită pentru renovarea aprofundată la standard ZEB a fondului de clădiri existente este anul 2050.

În acest scop, strategiile naţionale de renovare pe termen lung ale statelor membre UE vor fi înlocuite de Planuri naţionale de renovare a clădirilor, cu obiective prestabilite pentru anii 2030, 2040 şi 2050, care vor include şi rate anuale de renovare.

Standardele minime de performanţă energetică (MEPS) pentru clădirile nerezidenţiale impun renovarea aprofundată a minim 16% clădiri cu cele mai slabe performanţe energetice până în anul 2030, şi minim 26% până în 2033.

În stabilirea obiectivului naţional de renovare a clădirilor rezidenţiale, statele membre vor urmări reducerea consumului mediu de energie cu 16% în 2030 şi cu până la 20-22% în 2035. 55% din reducerea consumului va trebui să fie realizată prin renovarea stocului de clădiri rezidenţiale cu cele mai slabe performanţe energetice.

Statele membre UE vor beneficia de flexibilitate în dezvoltarea sistemului certificatelor de performanţă energetică la nivel naţional, urmând să asigure folosirea exclusivă a literelor de la A la G pentru desemnarea claselor energetice în care vor fi încadrate clădirile. În ceea ce priveşte paşapoartele de renovare, introduse ca instrument voluntar de facilitare a renovărilor aprofundate, acestea vor face obiectul unei anexe separate a EPBD, care va detalia cerinţele care trebuie respectate.

Scăderea consumului energetic şi decarbonizarea clădirilor vor fi susţinute şi prin introducerea de politici şi măsuri pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili folosiţi pentru încălzire şi răcire, cu termenul limită în anul 2040.

De asemenea, implementarea tehnologiei solare, dacă acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic şi economic şi fezabil din punct de vedere funcţional, va fi subiectul unor cerinţe şi termene limită diferenţiate pentru clădirile noi, clădirile publice, clădirile rezidenţiale şi nerezidenţiale. Instalarea tehnologiilor solare pentru clădirile publice existente va fi realizată progresiv, din decembrie 2027, începând cu clădirile cu cea mai mare suprafaţă, procesul urmând să se încheie cu echiparea celor mai mici clădiri, până în decembrie 2030. Tot din decembrie 2027, toate clădirile nerezidenţiale existente, care trec printr-un proces de renovare majoră, trebuie să încorporeze tehnologia solară.

Nu în ultimul rând, clădirile vor contribui la promovarea mobilităţii ecologice, prin asigurarea infrastructurii electrice necesare, prevederile fiind diferenţiate pentru clădirile nerezidenţiale noi şi existente, respectiv pentru clădirile rezidenţiale noi.

Experţii prezenţi la cea de-a cincea ediţie a Forumului România Eficientă vor discuta pe marginea acestor subiecte, explorând oportunităţile şi provocările creşterii eficienţei energetice a clădirilor şi soluţiile care pot contribui la atingerea obiectivelor de neutralitate climatică asumate de România, în calitate de ţară membră a Uniunii Europene.

Conferinţa "EPBD Recast. Policy, challenges, and implementation" va avea loc pe data de 16 aprilie 2024 şi va fi transmisă live pe website-ul programului România Eficientă.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb